Analiza sezone 2015-16: Zapadna konferencija

Divizija ‘Northwest’

Na zapadu krećemo od Northwest divizije. Prvaci uvjerljivo Oklahoma Thundersi. Monstruozna sezona najvećeg ludaka lige Russela Westbrooka. Serija koju je imao dok je Durant bio povređen početkom sezone je nešto što se retko viđa. Gotovo na triple double prosjeku,održao je gotovo sam OKC iznad vode dok se najbolji strelac nije oporavio. I to kako ih je držao. Prije početka sezone, Durant je trebao propustit prva 3 meseca (na kraju je to bilo puno manje) i svi su otpisali OKC i govorili da će jedva izboriti playoff, ali West je imao drugačije zamisli. Kada se Durant vratio, samo su nastavili s pobjedama i suvereno uzeli prvo mesto u diviziji. Ibaka malo u padu forme ali i dalje solidan, držao je reket u obrani, a u napadu usavršio šut s poludistance i fino širio reket za Westove ulaze. Kanter odigrao čitavu sezonu ovaj put, u napadačkom dijelu igre odličan, no i dalje propuh u obrani. Adams i dalje besprekorno obavlja prljave poslove i kupi skokove, te s Ibakom jako dobro drži svoj reket pod kontrolom. S klupe Waiters i dalje nestabilan i nekonstanta, dok su u Payneu dobili možda i drugog Reggie Jacksona. Dobra rookie sezona u kojoj je pokazao da se na njega može ozbiljno računati.

Iza njih možda i najugodnije iznenađenje sezone, Blazersi. Ekipa koja je izgubila gotovo čitavu petorku našla je put do playoffa iako su im svi prognozirali borbu za prvi pick na draftu. Najzaslužniji za to su svakako bekovski par Lillard-McCollum. Lillard je već bio poznat kao jedan od najboljih playeva lige, također je pokazao izuzetnu hladnokrvnost kad je najviše trebalo, što je samo nastavio i ove sezone. Za razliku od njega McCollum je bio iznenađenje. Igrač koji je najviše napredova u odnosu na prošlu sezonu, toliko je dobar bio da su navijači zaboravili i na Aldridgea i na Batuma i na Lopeza. Ova dvojica su imala odličnu pomoć u dvojici „igrača zadatka“ Crabbeu i Aminuu. Obojica izvrsni obrambeni igrači,ove sezonu su pokazali da mogu biti i korisni u napadu, gađajući trojke sa velikim procentom. U reketu je jedan od braće Plumlee, Mason. Solidna obrana, dok je u napadu većina stvari išla preko njega na high postu. Nije se loše snašao, ali da Blazersi imaju malo talentiranijeg igrača na ovoj poziciji mogli bi puno više. Ed Davis davao dobar doprinos s klupe i bio 2.skakač ekipe. Razočaro je Vonleh od kojeg su se ipak malo veće stvari očekivale. Igrao po sistemu toplo-hladno, ali svakako jedan od igrača od kojih očekujemo malo veći iskorak iduće sezone.

Portland Trail Blazers guard Damian Lillard gestures after scoring during the second half of an NBA basketball game against the Los Angeles Lakers, Sunday, Jan. 11, 2015, in Los Angeles.  The Heat won 106-94. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Portland Trail Blazers guard Damian Lillard during the game against the Los Angeles Lakers, Sunday, Jan. 11, 2015, in Los Angeles. The Heat won 106-94. (AP Photo/Mark J. Terrill)

Treće mesto su uzeli ‘jazzeri’ koji su bili dosta osakaćeni povredama. Burks samo 38 utakmica, Gobert i Favors na 60. Upravo u njima trojici leži budućnost Jazza. Gobert i Favors kad su bili zdravi činili su jedan od najboljih centarskih parova lige. Francuz je također bio i jedan od naboljih blokera i na rubu double double proseka. Najbolji igrač je Cpt. Gordon Hayward koji se prometnuo u jako svestranog krilnog igarača. Čak je i odlučio dosta utakmica,te pokazao da se na njega može računati. Jako svetla budućnost za Jazz koji bi se mogli vratiti na stare staze slave kao u vreme Stocktona i Malonea. Najveće otkriće Jazza ove sezone je svakako bek Rodney Hood, koji je sa 14 poena u proseku bio njihov 2.najbolji strelac i najavio Burksu borbu za petorku kad se ovaj napokon vrati posle povrede.

Posle njih idu nama možda i najzanimljiviji Denver Nuggetsi. Isto kao i Jazz bili osakaćeni povredama. Nominalno najbolji igrač Talijan Gallinari propustio 30 utakmica, bosanska zver Nurkić preko 50, Farried također oko 20 utakmica, i još najveći talent Mudiayi 15-ak. No od ovih povreda najviše je profitirao naš Jokić, koji se odma u prvoj sezoni prometnio kao ozbiljna opcija i na kao nekog na koga Nuggetsi svakako mogu računati u budućnosti. 2.rookie petorka momka iz Sombora je nešto što niko nije očekivao. Mudiay također solidna sezona, polako se taj šut popravlja(što je zapravo jedino što mu fali). Willie Barton je zapravo jedini igrač koji je odigrao sezonu bez povrede i odmah pružio najbolje partije karijere. Dobra statistika, nekoliko poster dunkova i Nuggetsi slažu finu ekipu za budućnost. Mudiay, Barton, Harris i naši centri su dobro jamstvo za budućnost.

jokic

(Photo: denverstiffs.com)

Na začelju dolazi možda i najtalentiranija ekipa u NBA, Minnesota. Početkom sezone su bili uzdrmani preranom smrću voljenog trenera Flip Saundersa,te je njega zamenio Sam Mitchell. Sjajna mlada ekipa predvođena neverovatnim rookiem Townsom i igračem 2. godine Wigginsom, slažu finu ekipu za budućnost. Towns je odmah pokazao da se radi o franšiznom igraču, Wiggins je od atletskog freaka već sad postao ozbiljni NBA bek, te čak i Muhhamed postaje veoma koristan. Lavine je osvojio Dunk contest, ali također pokazao dobre playmakerske sposobnosti. Naši igrači nažalost nisu dobili priliku koju su zaslužili. Peković je bio povređen čitavu sezonu i nažalost neće igrati ni iduću, a Bjelica koji je došao kao najbolji igrač Eurolige svakako nije dobio tretman koji zaslužuje. Iako je bio želja trenera Saundersa, kod Mitchella je dobijao minute na kapaljku. Još povreda sredinom sezone i potpuno je ispao iz Minnesotine rotacije. Svakako nezasluženo, kao je već „starac“ Prince mogao startati i dobivati toliku minutažu, sigurno se mogla naći još koja minuta za igrača kao što je Bjelica. No pred Wolvesima je svetla budućnost i nadamo se da će uvidjeti potencijal koji Nemanja ima u sebi.

Petorka divizije

northwest-best-5

PG- Russel Westbrook- strašni bek Oklahome imao je gotovo MVP sezonu. I dalje oduševljava svojim atleticizmom, i spektakularnim all round igrama. Neverovatna serija dok je Duran bio povređen, a i kad se Durantula vratio držao je svoje proseke. Strašan igrač, iduće sezone jedan od ozbiljnih kandidata za MVP nagradu. Prošlu sezonu završio na prosecima od 23,5 poena 10,4 asista i 7,8 skokova.

SG- Damien Lillard- iako je Damien primarno playmaker, jednostavno najboljeg igrača Blazersa ne možemo izostaviti. Redovno preskakan kod izbora u Američku repku i kod novinara u najboljim petorkama, a Damien svima odgovara sve boljim i boljim igrama iz sezone u sezonu. Niko Blazersima nije davao šanse za playoff ali Damien se naravno s tim nije slagao. Vodio svoju ekipu do neverovatnog uspeha ostvarujući proseke od 25,1 poen, 6,8 asista i 4,0 skokova. Također jedan od najboljih „clutch“ igrača lige, neverovatno hladnokrvan u poslednjim trenutcima utakmica, pravi vođa.

SF- Kevin Durant- iako je imao malo lošiju sezonu od prošle, Durant je opet bio na visokoj razini. Kad ga krene nema te obrane koja ga može čuvati. 3. strelac lige ove sezone sa 28,2 poena u proseku, te je na to dodao 5,0 asista i 8,2 skoka. U uskom krugu kandidata za MVP nagradu, vodio svoju Oklahomu sa Westom do finala zapadne konferencije.

PF- Derrick Favors- snažna četvorka Utah Jazza imao je najbolju sezonu karijere. Iako je bio dosta povređen ove sezone (propustio oko 20-ak utakmica) u paru s Gobertom je činio jedan od boljih frontcourtova lige. odličan u napadu, popravio tehniku, a fizikalije su oduvijek tu, Favors se prometnuo u jednog od najzanimljivijih igrača lige. popravio čak i obranu uz Goberta, te je jedno vrijeme Utah bila i najbolja obrambena momčad lige. samo da ga zaobiđu povrede u idućoj sezoni i možemo očekivati velike stvari od Derricka. Sezonu završio na prosecima od 16,4 poena, 8,1 skok i 1,5 blokada.

C- Karl Anthony Towns- rookie s Kentuckya je imao fantastičnu prvu sezonu. Na prvi pogled se vidi da je riječ o franšiznom igraču. Sjajan u napadu, gde koristi svoju brzinu i odličnu tehniku, te svojom dužinom u obrani stvara probleme gotovo svim ekipama. Samo je nebo granica za ovog momka i čini se da Wolvesi napokon imaju dostojnog nasljednika velikog The Kida (Garnetta). Prvu sezonu je završio na prosecima od 18,3 poena, 10,5 skokova i 1,7 blokada.

Divizija „Pacific“

Pacific diviziju krećemo s novim NBA rekorderima Golden State Warriosima. 73-9 score, najbolji u povijesti lige, skinuli su Bullsovih 72-10 iz 1995-96. sezone. Predvođeni možda i najboljim šuterom ikad Stepom Curryem koji svojom lakoćom igranja jednostavno ostavlja bez daha. Trojke sa 8 metara pogađa kao zicere, tehnika mu je nevjerovatna, posramio je i Westbrooka i Chris Paul svojim driblinzima, prava šteta što je bio povređen u playoffu. No ostatak ekipe je također neveovatan. Bekovski partner Klay Thompson je imao odličnu sezonu i nije bio epizodista, povukao je kada treba i pruzimao lidersku poziciju. Green također veoma bitan glue guy, za njegov visoki pick s Curryem gotovo nijedna ekipa nema rešenje. S klupe Igoudala koji je davao ton igri kada je prva ekipa na klupi, te naravno Bogut koji je bio stup obrane. Gotovo savršeno posložena ekipa, koju s klupe vodi trener Kerr (iako je Luke Walton bio na klupi na početku sezone i ostvario neverovatnih 24-0, dok se Kerr vratio imalu su drugi najbolji start ikad 39-4). možda i najbolja tranzicijska ekipa u povijesti lige, kada ih ide šut jednostavno su neobranjivi. Prava šteta što najbolju sezonu u povijesti nisu okrunili naslovom prvaka, ali King James i Kyrie su imali druge planove.

Iza njih su završili „vječni luzeri“ Clippersi. Uvijek pri vrhu, imaju odličnu ekipu ali nikako da ostvare neki veći rezultat. Ove sezone Paul i ekipa nisu imali ni sreće s povredama. Griffin odigrao samo 35 tekmi, a i Paul je propustio 10-ak. Chris i dalje top 3 playmaker lige, iako u padu i dalje drži sve konce igre ove ekipe. JJ Reddick je napokon odigrao onako kako je igrao na Dukeu. Strašan šuter, puno pomogao Clippsima u borbi za playoff. Griffin većinu sezone bio povređen i to je gubitak koji LA jednostavno nije mogao nadomjestiti. Probali su i s Greenom i s Smithom ali to nije ni blizu to. Jordan odličan obrambeno, čak 13,6 skokova, ali napad i dalje ovisi samo o Paulu i njegovim asistima. Crawford i dalje odličan s klupe, i dalje najbolji dribler lige, davao odličan impuls kada su starteri odmarali. Na kraju završili kao 4. na zapadu, te uz sve nedaće nesretno ispali od Oklahome u polufinalu zapada.

Treći su bili nama uvek zanimljivi Kingsi. Vlade Divac kao GM ne radi baš najbolji posao. Nikako da najboljeg centra lige Cousinsa okruži nekim boljim igračima, s kojima se može barem u borbu za playoff. Cousins bez dileme najbolji centar lige, pružao fantastične partije, ove godine čak je dodao i trojku u svoj repertoar, ali nažalost nikako da dobije pomoć suigrača. Rondo i Gay dobri, ali nekonstantni, pružali velike oscilacije u igri. Collinson solidan, ali on i dalje dobar materijal za back up igrača, ništa više. Izralelac Casspi solidno igrao, pružao dobre partije ali ni blizu dovoljno za playoff Sacramenta. Mclemore loša sezone, čini se sve više da će biti „bust“ iako je obećavao (igrač sa odličnim fizikalijama i fantastičnom mehanikom šuta nikako da proigra). Čudna ekipa, puna usijanih glava, dok si ne poslože neke stvari ne mogu ni pomišljati o playoffu.

SACRAMENTO, CA - APRIL 17: DeMarcus Cousins #15 of the Sacramento Kings celebrates during the game against the Los Angeles Clippers on April 17, 2013 at Sleep Train Arena in Sacramento, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2013 NBAE (Photo by Rocky Widner/NBAE via Getty Images)
SACRAMENTO, CA – APRIL 17: DeMarcus Cousins #15 of the Sacramento Kings celebrates during the game against the Los Angeles Clippers (Photo by Rocky Widner/NBAE via Getty Images)

Ekipa iz Arizone, Phoenix Sunsi su imali zanimljivu sezonu. Najbolja vijest su svakako odlične igre mladog 19-godišnjeg Bookera koji je pokazao potencijal za jednog od najboljih bekova lige. ni ove sezone nisu imali sreće s povredama. Dinamični bekovski duo Bledsoe i Knight propustili kombinirano 81 utakmicu. Bledsloe otišao na još jednu operaciju koljena i pitanje je u kakvom će se stanju vratiti. Morris je od prošle sezone u svađi s vlasnicima i sad je napokon tradean u Wizadrse, te su otvorili mjesta Lenu da se afirmira. Naš Mirza je imao odličnu sezone, pogotovo posle Morrisovog tradea. 12,2 poena i odličnih 39,9% za trojku i jedan game winner protiv Wolvesa. Zanimljiva ekipa puna mladih bekova,koji tek trebaju steć afirmaciju. Biće ih zanimljivo gledati iduće sezone.

Za kraj ostaju nikad lošiji Lakersi. Zadnja sezona jednog od najvećih Kobea Bryanta završena je na spektakularan način. U utakmici protiv Jazza Kobe se oprostio sa 60 poena i naravno doneo je pobedu svojoj ekipi. Najsvetila točka sezone je bio Dangelo Russel koji je pokazao odlične stvari. Momak sa Ohio State je imao dobru rookie sezonu i svakako pokazao potencijal za All star igrača. Larry Nance je isto pokazao da će biti veoma koristan za Lakerse. Odlične fizikalije i dobro razumijevanje igre čine ga potencijalnim glue guyom za ovu ekipu. Napokon je i Randle igrao, nakon što je propustio prošlu sezonu zbog povrede i na njega će Jezeraši itekako računati u budućnosti. Ništa više zapravo nije bilo vrijedno spomena u LA, sada kreću u post Kobe eru i vidićemo biće čudno gledati Lakerse bez broja 24 u sastavu.

Petorka divizije

pacific-best-5

PG- Steph Curry- MVP lige, jedan od najboljih šuter ikad. Igra s neverovatnom lakoćom, dijeli asiste, šutira i pogađa s 8 metara. Ove sezone i prvi strelac lige s 30,1 poenom, te je još ugradio i 6,7 asista i 5,4 skoka u najbolju sezonu karijere. Povreda u playoffu je verovatno koštala Warriorse i naslova prvaka u ovoj rekordnoj sezoni

SG- Klay Thompson- Curryev partner u zločinu, strašan šuter koji kada krene u seriju jako teško zaustavljiv. Savršeno se snašao u pokretnom napadu Warriorsa, a ove sezone je čak popravio i ulaze pod koš, što je ga mučilo prošlih sezona. Odličan 1na1 obrambeni igrač, ove sezone je imao odlične proseke od 22,1 poen, 3,8 skokova i 2,1 asist

SF- Kobe Bryant- legenda lige, možda i igrama u ovoj sezoni i ne zaslužuje ovo mesto, ali zadnjom utakmicom sezone je pokazao da i dalje može rešetati koševe kao u najboljim danima. Top 10 igrač lige ikada, neverovatan scorer, možda i najbolji posle Jordana, svakako nasličniji njemu od svih igrača s kojim su ga uspoređivali. Sezonu završio na prosecima 17,6 poena, 2,8 asista i 3,7 skokova.

PF- Draymond Green- glue guy Warriorsa. Posle Currya možda i najbitniji igrač njihov igrač. Sve radi po malo, jedan od najboljih obrambenih igrača lige, čuva sve pozicije od 1-4. njegov visoki pick s Curryem je gotovo nezaustaviljiv, odličan osjećaj za asist i ove sezone je na odličnim prosecima za 3 poena. Ukupno je ugradio 14 poena, 9,5 skokova i 7,4 asista u rekordnu sezonu Warriorsa

C- Demarcus Cousins- vrela glava iz Sacramenta. Najbolji i najkompletniji centar lige. uverljivo najbolji igrač Kingsa ove sezone. U postu nezaustavljiv, ove sezone je čak i šut popravio. Ako uspije ostati hladne glave (vodeći po broju tehnički u ligi) možda i Kingsi vide playoffa iduće sezone. Na kraju imao proseke od 26,9 poena, 11,5 skokova i 3,3 asista

Divizija „South West“

U najjačoj diviziji u NBA  prvaci su bili San Antonio Spursi. Duncanova zadnja sezona nažalost nije završila naslovom prvaka. Kako su igrali u regularnoj sezoni, mnogi su ih smatrali za ekipu koja bi mogla prouzoričiti najviše problema Warriorsima. Kawhiev napredak je neverovatan pod Popom. Od fantastičnog obrambenog igrača sad je postao i glavna napadačka snaga Spursa, prvi strelac i 3. skakač ekipe. Aldridge se odlično uklopio u Popove sheme i bio je 2. strelac ekipe i igrač od kojeg polaze mnogi napadi. Manu i Parker su u debelom zalasku karijere ali i dalje imaju bitnu ulogu, pogotovo Parker koji je i dalje startni playmaker. A što reći za Tima Duncana, „starac“ je odigrao odličnu sezonu. I dalje drži obranu, a u napadu solidan, 2. skakač ekipe iza Aldridgea. Mills je davao ton igri s klupe, dok Andersonov napredak obećava. Naš Boban se nije naigrao, ali kada god je dobio priliku dobro je igrao. Dobra sezona za Spurse, mnogi već sezonama govore da su prestari, ali ne daju se i dalje pružaju odlične igre, te dokazuju da se timskom košarkom može jako puno.

Iza njih idu Dirkovi Mavericksi. Dirk također u zalasku karijere, ali šut je i dalje tu. Nakon peripetija s Jordanom na početku sezone, zbili su redove i odigrali solidnu sezonu. Wes Matthews se pokazao kao dobro pojačanje, dok je Parsons bio opterećen povredama. Zaza Pachulia je odigrao iznenađujuće dobru sezonu i bio glavni distributer loptu na visokom postu. Felton također iznenadio i pokazao da još ima „goriva u rezerovaru“. Dwight Powell je otkriće sezone za Mavse. Lagani i skočni centar daje Mavsima novu dimenziju kada uđe. Dobar u picku s Feltonom i Deronom, lako hvata njihove pasove i zakucava. S klupe i dalje su tu Harris i Barea koji su odigrali dobre sezone i vodili drugu petorku sa svojim ulazima. Dirk opet prvi strelac ekipe i čovek oko kojega se sve vrti.

Memphis je ove sezone izmenio čak 28 igrača na rosteru. Grint n Grind ekipa kojoj je prirotet obrana ove sezone je imala velike probleme s povredama. Nijedan igrač od 28 nije odigrao čitavu sezonu. Gasol i Conley propustili po 30-ak utakmica, Z-BO 15, Tony Allen 20-ak. Ali joerger je izvukao najbolje od tako limitirane ekipe. I dalje naglasak na jaku obranu s kontroliranim napadim donela je playoff Memphisu ali tamo preko Spursa nisu mogli. Dali su Conleyu najveći ugovor u povijesti, te se nadaju da iduće sezone njihova 2 najbolja igrača neće imati problema s povredama.

Fear the Beard ili James Harden i njegov Houston se nisu proslavili u ovoj sezoni. Previše solo dionica i premalo timske igre doveli su ovu talentiranu ekipu da se bori do zadnjeg kola za playoff. I dalje sve polazi od možda i najboljeg beka lige Jamesa Hardena. Čovek koji ima najviše iznuđenih faulova na ulazim ove sezone je bio i play i šuter u ekipi. No naravno onda ne ostaje dosta snage za obranu koja je bila očajna ove sezonu u Houstonu. Howard, Ariza i Beverly, inače dobri obrambeni igrači, nisu mogli pohvatati konce u defenzivi ove sezone. Prošlo sezonsko otkriće Jones ove sezone imao problema s povredama i odigrao lošiju sezonu nego prošle godine. S klupe Terry je za penziju a i Lawson i Brewer se baš nisu pokazali u najboljem svjetlu. Talentirana ekipa ali tu nešto ne štima, kada je Beasley jedan dio sezone bio važan kotačić to govori puno stvari o ovoj ekipi.

Na kraju Pelicansi i Antonio Davis. Davis je i ove sezone propustio 20+ tekmi. U ovome što je igrao pokazao je jako puno. Na svoju igru sad je dodao i pouzdan šut, te postao kompletan igrač. Gordon već po navici ima problema s povredama, te je Evans isto propustio više od pola sezone. Pelicansi su i ovako dosta limitirani talentom, a kada ti 3 najbolje igrača propuste više od 50% sezone onda nemaš šta tražiti u borbi za playoff. Davis ako nastavi ovako napredovati i naravno izdrži sezonu bez povrede, opasno preti da uđe u krug MVP kandidata. Osim Davisa Holiday i Anderson su im bili najkonstantniji igrači i skoro pa jedini sa 60+ tekmi u sezoni.

Petorka divizije

south-west-top-5

PG-  Jrue Holiday- uz Davisa najbolji igrač Pelicansa ove sezone. Većinu utakmica je ulazio s klupe i bio jedan od glavnih kandidata za najboljeg 6.igrača lige. ostvarivao odlične proseke od 16,8 poena, 6,0 asista i 3 skoka

SG- James Harden- možda i najbolji bek šuter lige. čovek oko kojega se sve vrti u Houstonu. Najviše izborenih bacanja i ligi, raznovrsna igra u napadu ga čine najboljim napadačkim bekom lige. čak 29 poena u proseku, te je na to dodao 7,5 asista i 6,1 skok.

SF Kawhi Leonard- obrambena zver je postala zver i u napadu. Drastično popravljen šut, ulaz i dalje dobar, dok je u obrani možda i najbolji u ligi s onim svojim dugačkim rukama. Postao glavna pretnja Spursa u napadu i zabilježio neverovatan napredak u tom aspetku od prošle sezone. Na kraju imao proseke od 21,1 poena, 6,8 skokova i 2,6 asista.

PF- LaMarcus Aldridge- odlično se uklopio u Spurse, koji su fantastično koristili njegov šut. Glavna low post pretnja Spursa bio je odličan ove sezone, u playoffu neverovatno krenuo s nestvarim postotcima šuta. Malo se smirio kasnije ali i dalje odličan. Jedan od najboljih napadačkih četvorki lige i ove sezone je bio na visini zadatka s prosecima od 18,0 poena, 8,5 skokova i 1,1 blokadu

C- Antonio Davis- Unibrow je ove sezone imao dosta problema s povredama, ali i kada je igrao bio je jedan od najboljih igrača lige. fantastičan talent, već sad odličan obrambeni igrač, ove sezone je nikad bolji u napadu. Razvio je solidnu low post igru, te također popravio šut i sada je gotovo nezaustavljiv. Samo da ga povrede zaobiđu i imamo legitimnog MVP kandidata. Ove sezone ostvarivao proseke od 24,3 poena, 10,3 skokova i 2,0 blokade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*