Nastupi naših igrača u sezoni 2015-16

magicbasketballonline.com

U sezoni 2015-16 u NBA je nastupilo 14 igrača sa prostora bivše Jugoslavije, dok će u novoj sezoni nastupiti još četiri nova igrača.

Nikola Vučević iz Magica, Goran Dragič (Heats), Bojan Bogdanović (Brooklin) i Mirza Teletović (Bucks) izgradili su status zvezda u svojim klubovima. Ne treba zaboraviti „crnogorske gore list“, Nikolu Mirotića, igrača sa španskim državljanstvom, koji je imao odličnu sezonu u Bullsima. Još jedan superstar, snažni Nikola Peković (Timberwolves) želeće prošlu sezonu da zaboravi, jer ga je povreda svela na svega 13 odigranih mečeva. Kako stvari stoje nećemo ga gledati na parketu ni u narednoj sezoni.

Ostali igrači, Damjan Rudež (Timberwolves), iskusni Sasha Vujačić (Nicksi) i Beno Udrih (Raptors) u svojim su klubovima su u toku 2015-16 imali epizodne uloge. Nakon odlične debitantske sezone, bh. centar Jusuf Nurkić je zbog neugodne povrede propustio veći deo sezone što je u mnogome sprečilo da eksplodira na poziciji broj pet. Od prošle sezone na toj poziciji konkurenciju mu pravi i Srbin Nikola Jokić koji je imao i više nego sjajnu debitantsku sezonu. Ugledni magazin Sports Illustrated svrstao ga je na 67. mesto najboljih igrača (ispred njega su samo Dragič i Vučević), što je sjajan motiv Jokiću da bude još bolji. Dvojac Jokić-Nurkić predstavlja budućnost Naggetsa koji su im dodatno otvorili prostora za igru trejdom Lovergna u Oklahomu. Van terena, videli smo, slažu se odlično, a na terenu, sigurni smo, činiće sjajan tandem.

Uz Jokića, od novajlija nastupili su Boban Marjanović (Spursi), Nemanja Bjelica (Timberwolves), i Mario Hezonja (Magic). Njihovi su učinci u debitantskoj sezoni generalno bilo ispod očekivanog, nešto zbog manje minutaže, nešto zbog povreda.

Nikola Vučević (Orlando Magic)

Pred snažnim crnogorskim centrom na redu je šesta sezona u NBA, peta u dresu Magica, u kojima je izgradio imidž superstara. Njegov otac Borislav je nekadašnji jugoslovenski reprezentativac, svojevremeno je bio klupski prvak Evrope sa Bosnom (1979.). 2011. je izabran kao 16. pik na NBA draftu. Po prvi put od kada je obukao dres Magica Vučević je na početku prošle sezone, i u toku same sezone, meč počeo sa klupe, prethodno je zbog povrede kolena propustio prva tri meča, a nakon toga je zbog nove povrede propustio još 13 mečeva. Prošlu je završio sa 18.2 poena i 8.9 skokova u proseku što je nešto slabije od prethodne tri kada je u proseku imao double-double učinak (više od 10 poena i skokova po meču). 76ersi su prošle sezone bili kanta za napucavanje, što je Vučević iskoristio pa je u februaru protiv njih zabeležio rekordnih 35 poena u prethodnoj sezoni. Vučević je odličan napadački centar, ali odbrana šrkipi kao, doduše, i celom timu Magica. Za kompletnijeg igrača uz odbranu trebalo bi da popravi pozicioniranje i skok u napadu. Sjajnim igrama tokom septembra u dresu Crne Gore, Vučević je obezbedio svojoj zemljiv vizu za EP 2017.

Goran Dragič (Miami Heat)

Slovenac je možda i najstadardniji igrač na poziciji organizatora igre koji je ponikao na našim prostorima a u NBA kontinuirano pruža dobre partije. U Heatse, sa šampionskim ambicijama, stigao je u februaru 2015., nezadovoljan statusom u Sunsima. Bio je odlična dopuna odličnom rosteru Miami-ja, predvođeno Vejdom, Bošom i Vajtsajdom. U toku 2015-16 odigrao je 72 utakmice, na parketu je provodio 32.8 minuta, a postizao je 14.1 poena i imao 5.8 asistencija, uz 31.2 % šuta za tri poena. Solidno rekli bi, ali malo za igrača ovakvog kalibra i košarkašku zvezdu koja je beležila i mnogo zapaženije brojke – 20.3 poena za Sunse (2013-14 sezona), ili 7.4 asistencije sezonu ranije, odnosno neverovatnih 51.9 % šuta za tri poena još dok je igrao za Rocketse (2010-11). Čini se da je Dragičeve potencijale, koji dolaze do izražaja kada ima loptu u ruci i slobodu izbora, ograničavalo prisustvo Wadea koji je ipak bio prva zvezda tima. Dragič je prema oceni magazina Sports illustrated najbolje rangirani igrač sa naših prostora u predstojećoj sezoni (61. ukupno), igrač koji statistički ima najbolje procente kada je igra i polaganje na koš u pitanju, i koji još uvek ima dovoljno energije, košarkaške pameti i umeća da prikazuje odlične igre. Odlaskom Wadea u Heatsima će dobijati više prostora, ali je pitanje kakav je potencijal ekipa u kojoj je jedina preostala superzvezda Hassan Whiteside.

dragic-wade

(Photo: Dwayne Wade and Goran Dragič, sun-sentinel.com)

Bojan Bogdanović (Brooklin Nets)

Već u drugoj sezoni u dresu Brooklina, Bogdanović se nametnuo kao jedan od lidera tima, zaigravši kao povremeni član prve petorke na poziciji broj ‘2’ ili ‘3’ (od 79 mečeva, 39 je počeo u starnoj petorci). U prošloj sezoni je beležio 11.2 poena i 3.2 skoka po meču. Rekord karijere zabeležio je u martu, protiv Philadelphie, kada je postigao 44 poena – rekord kada je u pitanju Brooklin, a drugi skor kada se u obzir uzmu i New Jersey Netsi (rekord je postavio Williams 2012. sa 57 poena). U narednoj sezoni od Bojana se očekuje da bude, uz centra Brooka Lopeza, lider tima iz Brooklina. Obzirom na odlične igre tokom pre-olimpijskog ciklusa i samih OI u Riu, i veliku dozu samokritike koja je karakteristika velikih igrača, od Bojana možemo očekivati samo najbolje. U prilog mu ide i promena trenera, ali i odlazak Joe Johnsona pšto će mu otvoriti prostora za veću minutažu – dok je prošle sezone igrao uz Johnsona Bojanov prosek je bio 10.4 poena, ali njegovim odustvom iz ekipe Bojanov učinak je narastao na 15.2 poena.

Mirza Teletović (Milwakee Bucks)

Mirza, ubojita trica ‘s parkinga’, odigrao je prošlu sezonu odlično u dresu Phoenix Sunsa, oborivši neke svoje lične rekorde. U proseku je beležio 12.2 poena, 3.8 skokova i 1.1 asistenciju, sa 39.3 % šuta za tri poena. Sezonu će pamtiti po obaranju dve decenije starog rekorda NBA lige – kao igrač koji je ubacio najviše trica u sezoni ulazeći sa klupe – 179 (od 181 ukupno) – i time prestigao Chucka Persona, nekada igrača Spursa. Rekordan broj poena – 30 – postigao je prošle sezone protiv svog bivšeg kluba Brooklina. Mirza će želeti da zaboravi što pre međusezonu. Ne samo loši rezultati već i narušena atmosfera u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, tokom kvalifikacija za EP 2017, navukli su gnev javnosti na kapitena reprezentacije zbog sukoba sa mladim Džananom Musom. Teletovića očekuju izazovi u NBA. Na kraju sezone je kao slobodan agent potpisao za Buckse, gde će za tri naredne sezone dobiti 30 miliona dolara. Kaže da ga najviše raduje saradnja sa trenerom Jasonom Kidom, sa kojim je već sarađivao u Brooklinu.

Nikola Peković (Minnesota Timberwolves)

Nažalost po ljubitelje košarke prošla sezona će ostati upamćena po obnovljenoj povredi. U svega 13 utakmica, popularni Pacman je beležio 4,5 poena i 1,8 skokova, što je daleko od njegovih rekorda (17,5 poena i 8,7 skokova 2013-14 godine). Nedavno je njegov klub objavio da se Peković u narednoj sezoni neće vraćati na teren, što nagoveštava kraj njegove karijere u Wolvsima. Možemo se samo nadati da će ovaj as uspeti rešiti svoje probleme i barem nas još koju sezonu uveseljavati u najjačoj ligi sveta. Paralelno sa igračkom, Pacman se okušao i u funkcionerskim vodama – pristao je biti spasilac na ‘brodu koji je počeo da tone’, i preuzeo je vrlo odgovornu poziciju predsednika KK Partizan, kluba koji je košarkaški simbol našeg regiona i Evrope. U odustvu sa terena, zbog povrede, Peković će u narednih godinu dana moći da se posveti konsolidaciji slavnog kluba.

Nikola Jokić (Denver Nuggets)

Niko od mladića koji je u prethodno sezoni nastupao za malo poznatu Mega vizuru, i igrao u „roza dresu“, nije očekivao da će odigrati tako dobro svoju debitantsku sezonu. Sa 10 poena, 7 skokova i 2.4 asistencije prosečno, Jokić je odigrao i više nego odlično. Ne samo statistika već i način na koji je igrao, noseći se ravnopravno sa najboljim centrima sveta (Cousinsom, Deandre Jordanom, Drumondom), razigravajući saigrače i deleći asistencije „iza leđa“ (zbog čega su ga mnogi poredili sa Vlade Divcom), te je uvršten u „Tim sveta” tokom All star meča koji se odigrao u Torontu, Kanada. Na taoj utakmici postigao je 12 poena, imao 8 skokova, uz 4 asistencije. Pokretljivost, hladnokrvnost i meka ruka, karakteristike su koje krase Jokića i čine ga potencijalno velikom NBA zvezdom. Tokom leta 2016. debitovao je za reprezentaciju Srbije, bio je MVP kvalifikacionog turnira u Beogradu, i nezamenjiv šraf Đorđevićevog tima u Riu. Nestrpljivo čekamo novo prvenstvo i nastupe ovog mladića!

Damjan Rudež (Minneasota Timberwolves)

Nakon više solidne debitantske sezone u Pacersima, Rudež je 2015-16 proveo u Wolvsima. U timu koji nije iskazao sve svoje potencijale i bio je jedno od razočarenja, Rudež je odigrao sezonu za zaborav. Dobijao je šansu na kapaljku, da bi sezonu završio sa 2.3 poena i 0.6 skokova, i sasvim prosečnim procentom šuta za tri poena (34 %), što je njegovo najjače oružje.

Jusuf Nurkić (Denver Nuggets)

Sa 8.5 poena, 5.5 skokova i 1.4 blokadom po utakmici Nurkić je prošlu sezonu u dresu Nuggetsa odigrao i više nego dobro. No, svi su očekivali da će centar ovakvog potencijala još više eksplodirati. Zbog povrede je propustio prva dva i po meseca sezone, pa je prvi put nastupio prošle sezone tek u januaru, i to protiv šampiona Golden State. Najviše poena na meču postigao je u aprilu, 21, protiv čvrstih Spursa, što je bio i njegov rekord karijere. Jedan je od najatraktivnijih blokera u ligi. Pred Nurkićem bi trebalo da je velika sezona. Snažan, pokretljiv, skočan, efikasan, sa dobrim partnerom na poziciji broj ‘4’ kojeg ima u Jokiću, Nurkić bi mogao da bude jedno od otkrovenja sezone. Bio je jedna od najupečatljivijih figura septembarskih kvalifikacija za Eurobasket 2017 rangiran kao treći igrač po indeksu korisnosti – najbolji skakač (13.5 skoka po utakmici), četvrti strelac (19.3 poena), četvrti bloker, i jedini igrač kvalifikacija sa double-double ucinkom u svakoj utakmici. Nažalost njegova Bosna i Hercegovina se nije uspela plasirati na EP.

jusuf-nurkic

(Photo: Jusuf Nurkic vs. Demarcu Cousins, direktno.ba)

Beno Udrih (Miami Heat)

Slovenac je među Evropljanima sa najdužim stažom u NBA. U poznim igračkim godinama (34), i sa neugodnom povredom koju je zalečivao u toku prve polovine 2016., prošlu će seonu Udrih hteti što pre da zaboravi. Odigrao je za Heatse i Grizzlies nešto više od polovine sezonskih utakmica (44), od toga svega 5 kao starter (sve u dresu Miamija), i u proseku je imao 4.7 poena i 2.6 asistencija. Poslednjih nekoliko godina Udrih ne liči na sebe, glavni razlog su povrede, ili pogrešni timovi. Podsetimo se ‘zlatnog doba’ ovog igrača, kada je nastupao za Kingse u post- Peđinoj i Divčevoj eri (2007 – 2011), gde je imao preko 12 poena na meču, preko 4.5 asistencije i skoro 3 skoka po odigranoj utakmici. Čak i u  oslabljenom timu Heatse naredne sezone Udrih će igrati epizodnu ulogu, gde će najviše biti podrška svom sunarodnjaku Dragiču.

Sasha Vujačić (New York Knicks)

Još jedan Slovenac sa dugogodišnjim iskustvom igranja u NBA. I naredne sezone gledaćemo ga u Knicksima gde će biti korišten u rotaciji, najčešće na poziciji ‘3’. Nakon dvogodišnjeg izbivanja sa NBA parketa, prošlo leto se vratio i iza njega je prosečna sezona, u kojoj je igrao prosečno 15 minuta i gde je beležio 4.9 poena, 2.4 skoka, i 1.4 asistenciju, i 36 % procenat šuta sa distance. Veću minutažu u dresu tima iz ‘velike jabuke’ dobio je tek u martu, što je iskoristio, pa je tako u meču protiv Sunsa postigao rekordnih 23 poena, uz svoj lični rekord – pogodio je 6 trojki iz 7 pokušaja. U narednoj sezoni, Vujačića očekuje epizodna uloga u ekipi NY koja se pojačala i konačno ima tim i motivaciju za visoki plasman.

Nemanja Bjelica (Minnesota Timberwolves)

Od svestranog igrača kao što je Bjelica, koji je u NBA otišao sa oreolom MVP-a Evrolige, očekivali smo odličnu sezonu. Bio je velika želja trenera Fila Saundersa, a u potentnoj ekipi Vukova koja je uz tri prva pika (Viginsa, Taunsa, i veterana-povratnika Garneta), imala i zvezde poput Rikija Rubija ili Nikole Pekovića. Nažalost Saunders je preminuo uoči starta sezone, a Bjelica nije dobio poziciju u timu koja mu je inicijalno bila namenjana. Početak sezona odigrao je solidno, zabeležio je nekoliko dabl-dabl učinaka, i bio je među najboljim skakačima tima. Nažalost, u novembru je usledila povreda kolena, što je Bjelicu izbacilo iz takmičarskog ritma, u koji se (uz vrlo skromnu minutažu) vratio tek na proleće. Jedan od najbolji mečeva odigrao je u aprilu protiv Kingsa kada je za 25 minuta ubacio 18 poena (6-7 iz igre, 4-5 trojke, 2-2 penali), uz 4 skoka, 2 asistencije, i 1 blokadu. Nismo ga gledali na ovogodišnjim OI u Riu, i svi se nadamo dobrom starom Bjelici u sezoni koja dolazi. Tokom 2015-16 odigrao je 60 mečeva, nijednom kao starter, sa 5.1 poenom, 3.5 skokova i 1.4 asistencijom za 18 minuta koliko je provodio na parketu.

nemanja

(Photo: srbijadanas.com)

Boban Marjanović (San Antonio Spurs)

Veliki dobri div stigao je u šampionski tim Spursa, na poziciju koju je sezonama ranije ‘cementirao’ legendarni Tim Duncan, a prošle sezone je na njoj dominirao Lamarcus Aldridge koji je stigao iz Blazersa. Bobi je stekao naklonost javnosti, a trenera GregPopovich u svom stilu je komentarisao njegove nastupe – „Boban je sjajan. Voleo bih, ipak, da više šutira, jer je preplašen na smrt kada mora da uputi šut. Plaši se kao da ću da ga pošaljem za kaznu na kampovanje, da ga više niko posle toga ne vidi”. U dva navrata Bobi je poslat na “kaljenje” u franšizu Spursa, Ostin, koji nastupa u razvojnoj ligi. Na kraju vrlo skroman učinak – 5.5 poena i 3.6 skokova za svega 9.4 minuta po meču. Njegovi najbolji mečevi u NBA, za sada, bili su protiv Philadelphie još u decembru 2015. godine kada je, uz nekoliko atraktivnih poteza, postigao i 18 poena, i protiv Mavericksa – za 37 minuta 22 poena (7/9 za dva, 8/8 za jedan), uz 12 skokova, asistenciju, dve blokade i izgubljenu loptu. Na stranu ovo, Marjanović je u nekoliko navrata istakao kako je ova sezona bila dragocena jer mogao je raditi sa vrhunskim trenerom, ali i legendom NBA košarke, Timom Duncanom.

Mario Hezonja (Orlando Magic)

Sa reputacijom odličnog šutera i fizički predisponiranog za atraktivnu igru i zakucavanja, 20-godišnji Hrvat je na velika vrata iz Barcelone stigao u Orlando Magic kao 5. pick prve runde drafta. Oduševio je tokom letnje lige 2015. gde su njegovi potezi bili među najatraktivnijima i zbog čega je dobio nadimak – „Zver“. U toku regularne sezone nastupio je u 79 mečeva, igrao u proseku 17.9 minuta, uz učinka od 6.1 poen, 2.2 skoka i 1.4 asistencije. Vreme radi za ovog mladića, i njemu predviđamo odličnu nastupajuću sezonu.

Oni dolaze

U novoj sezoni videćemo i neke nove igrače. Niko od starosedelaca nije napustio NBA karavan, sa tim da će Peković pauzirati ovu sezonu, dok će četiri talentovana igrača po prvi put da se okušaju pod NBA obručima. Direkt iz Mega leksa u dres LA Lakersa stiže visoki Ivica Zubac, talentovani hrvatski centar, koji je pružao odlične partije u predsezoni, i mogao bi u dresu Lakersa imati zapaženiju ulogu. Godinu dana stariji, Dragan Bender, igraće u dresu Phoenix Sunsa. Iako je rano, poređenja sa nekadašnjim košarkaškim zvezdama gode. Konstitucijom i pokretima podseća na zemljama Tonija Kukoča. Ima meku ruku, dobar pregled igre, jedino mu fali igračkog iskustva. Pink panter je u tim godinama već žario i palio po Evropi.

Srbija će takođe imati dva nova predstavnika u NBA. Obojica igraju na pozicijama krila i krilnog centra, prave su atlete dobrog šuta i skoka, i obojica dolaze sa američkih univerziteta. 2.11 m visoki Stefan Janković, rođen je u Kanadi, a u prošloj sezoni igrajući za Hawaje beležio je 15.6 poena i 6.6 skoka po utakmici. Naredne sezone gledaćemo ga u dresu Heatsa. Činjenica da Chris Bosh, koji je prvi super star tima i igra na njegovoj poziciji, ozbiljno bolestan i da je njegova karijera pod znakom pitanja, otvara prostor za Jankovića da dobije neočekivanu šansu. Drugi, pomalo iznenađujući, angažman zove se – Nikola Jovanović. 2.08 m visoki mladić koji je kao junior nastupao za Zvezdu i Partizan, nakon odlične sezone u Južnoj Karolini, pridružiće se Marjanoviću u Pistonsima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*