Najava sezone 2016-2017: Zapadna konferencija

Tri divizije Zapadne konferencije nesumnjivo će i u novoj sezoni doneti mnogo uzbuđenja, atraktivne košarke, kvalitetnih mečeva, i neizvesnu borbu za play off. Iako su favoriti GS Warriorsi prošle sezone ostali bez titule, i prepustili je najboljem timu Istoka, ovoga puta su pojačani MVP igračem Kevinom Durantom apsolutni favoriti za prsten. Ni ostali timovi nisu za bacanje. Zakoračimo zajedno u novu, post-Kobe i post-Duncan, eru…

Divizija Northwest

Denver Nuggets denver_nuggets-svg

IN- /

OUT- D.J Augustine, Joffrey Lauvergne

DRAFT- Jamaal Murray (7.), Juan Hernangomez (15.), Malik Beasley (19.)

Nuggetsi nisu nikoga doveli preko free agencya ali su imali dobar draft. Njihov prvi izbor je bio Jamaal Murray, odličnog combo beka s Kentuckya. Jamaal je baš ono što treba Denveru dobar scorer izvana, a Murray je jedan od najboljih na draftu. Imao je u proseku čak 20 poena za vreme svoje freshman sezonu u Kentuckyu. Hernangomez je špansko krilo, osvajač nagrade za najboljeg mladog igrača ACB lige. mogao bi biti krađa drafta. Odlično igra u predsezoni, te bi odmah mogao postati važan kotačić u rotaciji. Tradeali su Louvergnea što znači da će se potpuno osloniti na balkansku kombinaciju pod košem Jokić-Nurkić. Što je svakako pravi izbor. Jokić je imao iznenađujuće dobru rookie sezonu, te dobar nastup na Olimpijadi te se puno očekuje od njega u idućoj sezoni. A što reći za Nurkića, momak koji je igrao za Bosnu u kvalifikacijama i pružio odlične igre, samo je tako nastavio u predsezoni. Nakon prošle sezone isprepletene povredama Jusuf je napokon zdrav i spreman je dominirati ove sezone. Prvi strelac ekipe bi trebao biti odlični Talijan Galinari, koji je isto mučio muku s povredama, tu je i dalje energični Faried, te Barton koji je eksplodirao prošle sezone. Zanimljivo će biti i pratiti razvoj Mudiaya koji je pokazao naznake dobrog playmakera prošle sezone, ali još treba dobiti konstantnu. U paru s Murrayem bi mogao činiti neku light verziju Walla i Beala.

OAKLAND, CA - JANUARY 19: Arron Afflalo #10, Kenneth Faried #35, Ty Lawson #3, and Jusuf Nurkic #23 of the Denver Nuggets stand on the court during a game against the Golden State Warriors on January 19, 2015 at Oracle Arena in Oakland, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2015 NBAE (Photo by Noah Graham/NBAE via Getty Images)
OAKLAND, CA – JANUARY 19: Arron Afflalo #10, Kenneth Faried #35, Ty Lawson #3, and Jusuf Nurkic #23 of the Denver Nuggets. Copyright 2015 NBAE (Photo by Noah Graham/NBAE via Getty Images)

 

 

Minnesota Timberwolves

minnesota-timberwolves-logo-black

IN- Jordan Hill, Brandon Rush, Cole Aldrich

OUT- Greg Smith

DRAFT- Kris Dunn (5.)

Najbitniju stvar Wolvesi u offsezoni Wolvesi su napravili promenom trenera. Došao je obrambeni mag Tom Thibodeau. Na draftu su i u ovako odličnu mladu jezgru pridodali još jednog dragulja, Krisa Dunna, sjajnog beka s Providencea. Igra na poziciji playmakera i glavni je kandidat za rookiea godine, što nije mala stvar uzeći u obzir jačinu ove draft klase. Wiggins i Towns su jednu godinu iskusniji i trebali bi pružiti još bolje partije ove sezone, dok pod Tomom mogu samo rasti. Kombinacija dužine i atleticizma u ovoj ekipi pružaju Thibodeau neverovatne mogućnosti. Rubio i Dunn na playu, obojica poznati po obrani, zakucavač Lavine na dvojci, Wiggins na tri, te Towns i Dieng pod košem se slobodno mogu staviti u konkurenciju za najbolju obranu lige. s klupe je tu Shabazz Muhhamed i naš Nemanja Bjelica koji daju malo drugačije mogućnosti igranja Wolvesima, što govori da ove godine imaju i jaču klupu nego prošle. Tužna vest za nas je to što Peković neće igrati iduću sezonu, nažalost povrede su bile jače od njega. Pod košem su se zato pojačali Hillom i Aldrichom, obojica dobri skakači i dobri obrambeni igrači, s tim da Hill nije potpuna rupa u napadu za razliku od Aldrichea. Wolvesi imaju jako svijeltu budućnost, verovatno budućeg MVP-a lige u Townsu, sigurne Alstar igrače u Wigginsu i Dunnu, te dovoljno talenta da za koju godinu postanu ozbiljni playoff kontenderi. Mi se samo nadamo da će Bjelica dobiti zaslužene minute, te bi bivši MVP Eurolige mogao procvasti u ovoj mladoj ekipi.

Karl Anthony Towns & Andrew Wiggins
Karl Anthony Towns & Andrew Wiggins

 

Oklahoma City Thunder

oklahoma-tunder

IN-  Ersan Iliyasova, Victor Oladipo

OUT- Kevin Durant, Randy Foye, Dion Waiters, Serge Ibaka

DRAFT-Domanatas Sabonis (11)

Oklahoma se sprema na život bez Duranta. Svima je poznato da je Kevin otišao u Warriorse te ostavio Westbrooka samog u Oklahomi. Normalna stvar je da kada izgubiš igrača kao što je Durant da će rezultat uvelike patiti, tako da se Oklahoma mora pripremiti na tešku sezonu. Iako je West prošle sezone ostvarivao nestvarne brojke bez Duranta teško da će to moći raditi tokom čitave sezone. Uzeći ovo u obzir West bi trebao biti prvi u redu kandidat za MVP-a lige. osim Kevina otišao je u pouzdani Ibaka, dok je u tradeu došao odlični mladi Oladipo, koji će bar malo popuniti prazninu odlaskom Duranta. Na krilu i dalje obrambena zvijer Robertson koji je velika rupa u napadu, dok će se taj napad malo kompenzirati Iliyasovom i Kanterom koji su obojica odlični šuteri. Na centru je tu i dalje dobri stari Adams, dok Sabonisov sin Domanatas zasad pokazuje da je daleko još od svog slavnog oca. Teška sezona je ispred Oklahome, da bi uhvatili playoff na teškom zapadu treba im neverovatna sezona Westbrooka i da ostatak ekipe predvođen Oladipom taj svoj doprinos. Inače Oklahoma ide u borbu za pickove.

 

Portland TrailBlazers

portland_trail_blazers_alternate_logo-svg

IN- Evan Turner, Festus Ezeli, Shabazz Napier

OUT- Gerald Henderson, Brian Roberts

Blazersi su imali iznenađujuće dobru prošlu sezonu, a preko ljeta su radili na svojim nedostacima da budu još bolji u idućoj. I dalje ih predvodi vrhunski bekovski par Lillard- McCollum, dok su malo možda i preplatili Turnera da bi dobili igrača koji je sposoban kreirati i održavati napad dok su prva dvojica na klupi. To je i bio najveći problema Blazersa prošle sezone, uvek je neko od dvojice Lillard McCollum morao biti na terenu, ali sad s Turnerom dobiti će više odmora što znači da mogu završavati utakmice bez problema. Također se Aminu prebacuje na strecth četvorku, dok je Plumlee i dalje na petici koji će svojim odigravanjima s visokog posta i dalje raditi probleme protivnicima. Doveden je i Ezeli da popravi obranu pod košem, te ako ostane zdrav Blazersi imaju puno jaču klupu nego prošle godine. Potpisani su Crabbe i Leonard, koji su imali dobre sezone i sad se od njih dosta i očekuje. Crabbe je pokazao da je dobar 3-D igrač, dok je Leonard klasična strecth petica koji će u paru s još jednim mladim igračem Vonlehom možda činiti udarni tandem Blazersa pod košem u idućim sezonama. I od Vonhlea se isto očekuje da napokon proigrao, pošto ima sve potrebno da bude na redovnom double double proseku. Sve u svemu dobro leto za Blazerse, koji su se pojačali na mestima gde najviše treba, te im playoff ne bi trebao izmaknuti.

Utah Jazz

utah_jazz-svg

IN-Joe Johnson, Boris Diaw, George Hill

OUT- Trevor Booker, Trey Burke

DRAFT- /

Odlično provedeno leto u Utah. Doveli su iskusne veterane Johnsona. Diawa i Hilla i uz povratak najvećeg potencijala Exuma Jazz bi napokon trebao vidjeti playoff. Najveće promjene su zapravo bile na ključnoj poziciji, playmakerskoj. Za razliku od prošle sezone kada su tu bili Neto i Burke, sada je tu sigurni Hill i mladi Exum. U svakom slučaju puno bolji izbor nego prošle godine. Burks je jedan od najeksplozivnijih bekova lige ali i dalje muku muči s povredama, no tu je iskočio Hood koji se polako ustalio na mesto startnog beka šutera. Hayward je i najveća zvezda ove ekipe, sigurna trojka, dobrog šuta i obrane koji je među boljim igračima lige. Ali pod košem leži prava snaga Jazza, Favors i Gobert su možda i najbolji par visokih u ligi. Obojica pokretni i snažni, a Gobert sa svojim dugačkim rukama zatvara sve prilaze obruču. Imaju sve predispozicije da budu jedna od najboljih obrambenih ekipa lige, samo ako ih povrede zaobiđu. S klupe iskusni Johnson i Diaw koji znaju kako se dobivaju utakmice, i svakako bi trebali biti velika pomoć u borbi za plaoff. Ako ih povrede zaobiđu gledamo u možebitnog „dark horsea“ NBA lige. potencijal za fantastičnu obranu, iskustvo s klupe, dobar trener, ako im se poklopi Jazz može jako daleko.

Rudy Gobert, Utah Jazz
Rudy Gobert, Utah Jazz

 

Divizija Pacific

Golden State Warriors

golden_state_warriors_logo-svg

IN- Kevin Durant, Zaza Pachulia, David West, JaVale McGee

OUT- Harrison Barnes, Andrija Bogut, Leandro Barbosa, Festus Ezeli, Marresse Speights, Brandon Rush

DRAFT- Damian Jones (30), Patrick McCaw (38)

Warriorsi su nakon rekordne sezonu odučili da nisu dovoljno jaki te su doveli Kevina Duranta. Svakako najveća bomba transfer roka u NBA. Sad će njihov napad biti još ubojitiji. Zamenili su solidnog Barnesa sa možda uz Currya najboljim napadačem u NBA, Durantom. On im daje još jednu opciju više u napadu, tj da sada i Durant vrti pick s Greenom što je u teoriji nezaustavljivo. No ovime su Warriorsi pojačali i obranu, nešto što mnogi zaboravljaju Durant je jako dobar i obrambeni igrač sa svojim dugačkim rukama i brzinom čini jako nezgodnog obrambenog igrača. U teoriji mogu igrati s petorkom s Durantom na 4 i Greenom na 5 i to je tzv „petorka smrti“ kada bukvalno svaki igrač može opaliti trojku i pogađati s velikim procentima. Zadržali su svoj glue guya Igouadalu i Livingstona, te pridodali iskusnog veterana Westa koji iako već u poznijim godinama i dalje može uzeti skok i pogađati one svoje šuteve s poludistance. Zamenjen je i Bogut sa Pachuliom koji je imao sezonu karijere u Dallasu i to je zapravo jedino mjesto gde su malo slabiji od prošle sezone, ali Zaza je i dalje dobar igrač i tu ne bi trebali biti neke prevelike razlike. Curry i Klay i dalje najbolji šuterski par u ligi, još je tu sada i Durant i ovo bi trebao biti pravi showtime napad, te ukoliko kemija u ekipi bude prava možda čak i skinu svoj rekord od prošle godine, ali ove da i uzmu naslov da to okrune.

 

LA Clippers

lac

IN- Ray Felton, Brandon Ba
ss, Marresse Speights, Alan Anderson

OUT- Cole Aldrich, Pablo Prigioni, Jeff Green

DRAFT- /

Doc nije imao puno izbora ovo ljeto, Clipsi su prešli cap i mogli su samo resignat svoje igrače tako da nisu bili faktor na tržištu. Griffin se vraća posle sezone isprekidane povredama i priča kako je ljeto proveo radeći na šutu za tri, te da bi to trebao postati sastavni dio njegove igre. Što znači da od spektalularnog zakucavača svake sezone dobijamo kompletnijeg i kompletnije igrača. Paul je i dalje tu da dirigira napadima i to i dalje radi možda i najbolje u ligi, a pod košem Jordan živi od njegovih lopti. Najbolji skakač lige vraća se sa medaljom sa Olimpijade i dalje čini najbolji alley up duo lige sa Paulom. Potpisali su i Feltona da im bude osigurač ukoliko Paula i dalje budu mučile povrede ( Rivers mlađi i nije neka sigurna opcija iako je imao solidan playoff) dok su rotaciju pod košem pojačali dobrim i pouzdanim Bassom. Na dvojci i dalje jedan od najboljih šutera lige Reddick i one man offense Jamal Crawford. Clippersi se nadaju da će Griffin i Paul igrati većinu utakmica ove sezone, te da će napokon skinuti prokletstvo gubitničke ekipe koja ih prati već niz godina. Koliko god bili dobri nikad nemaju snage, a bogami ni sreće da odu do kraja. Ukoliko ih zdravlje posluži, Paul izvuče još jednu sezonu sa 20+ poena i 11+ asista sve je moguće.

Blake Griffin and Chris Paul FOTO (foxsports)
Blake Griffin and Chris Paul FOTO (foxsports)

 

Los Angeles Lakerslal

IN- Timofey Mozgov, Luol Deng, Jose Calderon

OUT- Kobe Bryant, Roy Hibbert, Brandon Bass

DRAFT – Brandon Ingram (2), Ivica Zubac (32)

Prva sezona u post-kobi eri. Kako dalje bez Bryanta ? u LA su se okrenuli mladim snagama. Russel je odlično izgledao na Summer ligi, te u predsezoni, te polako stasava i promeće se u vođu ovih novih Lakersa. Randle nakon što je nesretno presjedio prvu sezonu, u drugoj je bio solidan te će biti sigurna opcija pod košem za LA idućih nekoliko godina. Preko ljeta su preplatili Mozgova koji je dobar centar, ali nije vrijedan toliko, no to samo pokazuje kolika je „suša“ dobrih centara u NBA. Što je prava prilika za našeg Zubca da uzme odmah u prvoj sezoni dosta minuta i polako se prometne u ozbiljnu opciju pod košem. Odličnu mladu jezgru zatvaraju Nance Jr. Koji je prošlom sezonom pokazao da će biti dobar igrač, te 2.pick drafta „novi Durant“ Brandon Ingram. Fantastičan talent, mnogi ga uspoređuju s Durantom i Lakersi se nadaju da su potrefili i s ovogodišnjim pickom. Mentor će mu biti novopridošli Luol Deng, dok su to još i Lou Williams i showman Nick Young. Ova sezona je i dalje tranzicijska sezona, gde će što više pokušati testirati svoje klince da sazriju. Okupili su odličnu mladu jezgru i sa iskustvom i možda još kojim djelićem slagalice (pogotovo pod košem) Lakersi imaju svijetlu budućnost.

Phoenix Suns

phoenix-suns-logo-nba-1024x768

IN- Jared Dudley, Leandro Barbosa

OUT- Jon Leuer, Mirza Teletović

DRAFT- Dragan Bender (4), Marquese Chriss (8), Tyler Ulis (34)

Sunsi će i ove sezone biti jedna od najzanimljivijih ekipa za praćenje. Bledsloe je opet imao operaciju koljena ali se Sunsi nadaju da su sad svi njegovi problemi iza njega i da će moći igrat bez restrikcije minuta. Prošle sezone Booker se prometnuo u novodolazeću zvijezdu NBA lige i predstavama ove predsezone polako postaje uz Klaya najbolji mladi bek lige. Knight je rekao da će rado prepustiti mjesto u petorci mladom Bookeru što i njemu odgovara. Ako je mogao kreirati šut protiv nominalno prvih petorki, to će još lakše raditi protiv drugih te će sigurno dolaziti do svojih poena. Na trojci Tucker i naš Bender kojeg trener Watson izuzetno cijeni. Dobra je stvar što Dragan neće imati preveliku konkurenciju na krilima ove sezone te će se moći razvijati u miru. Na beku je također i možebitna krađa drafta Ulis, kojeg su mnogi zbog visine preskakali na draftu, ali Sunsi se nadaju da su dobili novog Isaiaha Thomasa. Len je prva opcija pod košem, dok će Chandler vjerovatno ulaziti s klupe. U rotaciji pod košem je i rookie Chriss i stari-novi igrač Dudley koji će imati ulogu strecth četvorke, nešto slično kao Mirza prošle sezone. Sunsi su puni talenta, pogotovo na bekovima, te će se opet boriti za ulazak u playoff. Ali ako Booker i Len nastave ovim putem, te im se još i naš Bender prilljuči imamo legitimne playoff contendere u nekoliko idućih sezona.

Budućnost Sunsa Devin Booker i naš Dragan Bender FOTO(nbacro.com)
Budućnost Sunsa Devin Booker i naš Dragan Bender FOTO(nbacro.com)

 

Sacramento Kings

kings

IN-Arron Afflalo, Matt Barnes, Garrett Temple, Anthony Tolliver, Lamar Patterson, Ty Lawson

OUT- Rajon Rondo, Marco Bellineli, Quincy Acy, Caron Butler, Seth Curry

DRAFT-Georgios Papagianis (13), Malachi Richardson (22), Skal Labissere (28)

Divac nije baš odradio najbolji posao na ljeto. I dalje ne uspijeva okružiti Cousinsa dobrim igračima. Pickovi na draftu su mu totalno nelogični. Imaš na centru najboljeg igrača ekipe, prošle godine potpišeš Koufosa koji je klasični centar koji igra u reketu. Onda na draftu uzmeš Cauley-Steina kojem je glavna specijalnost obrana (kao i Koufosu) i koji nikako ne odgovara Cousinsu (umjesto šutera da širi reket da ovaj može igrati leđima, Stein izvana ne može pogoditi ništa). I onda opet na idućem draftu biraš 2 centra, od kojeg jednog Grka koji nije spreman za NBA (još) i Skala koji je čak i dobar pick s tim da je prije pola godine bio čak i u konkurenciji za prvi pick drafta. Ali opet gomilaju se igrači bez neke vizije. Na beku je Lawson koji će pokušati oživiti karijeru u Kingsima, na 2 Mclemore koji nikako da proigra (ima jedan od najljepših izbačaja u ligi), na trojci i dalje nestabilni Gay ( s tim da su sad dovedeni Afflalo i Barnes kako svojevrsni osigurači na ovim pozicijama, ali oni ništa specijalno ne mogu donijeti). Dok je pod košem opet ogromna gužva. Osim svih već nabrojanih centara tu su još novopridošli Tolliver i Casspi. Opet nas čeka teška sezona za Kingse, koji će više vremena provesti pokušavajći dobiti zadovoljavajući paket za Cousinsa da ga ne bi izgubili ni za šta. Jer čisto sumnjam da će htjeti produžiti ugovor u ovakvo neorganiziranoj ekipi.

DeMarcus Cousins, basketballwallpaper.com
DeMarcus Cousins, basketballwallpaper.com

 

Divizija Southwest

Dallas Mavericks

dallas-mavs

IN- Andrija Bogut, Harrison Barnes, Seth Curry, Quincy Acy

OUT- Zaza Pachulia, Chandler Parsons, Ray Felton, Javale Mcgee, David Lee, Jeremy Evans

DRAFT- /

Cuban je napravio u offsezoni najviše što može. Parsons je otišao, ali zbog povreda i nekonstante forme nije se baš pokazao u Dallasu. Na njegovo mesto dolazi Barnes. Iako je dobio max koji možda trenutno i ne zaslužuje, mnogi zaboravljaju da je on na North Carolini bio jedan od glavnih igrača, sigurno više od spot up šutera kao što je bio u Warriorsima. Sigurno je da posjeduje potencijal da bude prva opcija u napadu, tako da je ovo rizik koji bi se Dallasu mogao višestruko isplatiti. Umesto dobro Zaze tu je Bogut, bolji obrambeni igrač, dok će u napadu lako pohvatati Carlisleve sheme, ako naravno uspije ostati zdrav. Umesto Feltona tu je Curryev brat Seth, koji iako nije ni blizu brata sasvim je dobar igrač te kao back up bek može biti od velike koristi Mavsima. Deron i Wes su na bekovima, i to je i dalje izuzetno jaka bekovska linijia, a uz Currya tu su i dalje Harris i Barea, dobri energični igrači s klupe, dovoljno dobri da održe Mavse dok se starteri odmaraju. Dirk ima još koju sezonu u nogama, te sad uz Boguta će mu biti još lakše igrati obranu, te će se moći čuvati za napad. Vjerujem da će Carlsile ovo sigurno posložiti u ukoliko Barnes opravda svoj max ugovor, Mavsima ove sezone playoff ne bi trebao izmaći.

Dirk Nowicky, Mavs, Photo: nba.com
Dirk Nowicky, Mavs, Photo: nba.com

 

Houston Rockets

rockets-logo-1

IN- Ryan Anderson, Eric Gordon, Nene Hilario, Pablo Prigioni

OUT- Dwight Howard, Terrance Jones

DRAFT- Chinanu Onuaku (37)

Harden je odlaskom Howarda postao apsolutni gazda ove ekipe (iako je to bio i prije). Došao je novi trener, D“Antoni te je odmah promovirao Hardena u novog playmakera ove ekipe. Iako je on bio igrač koji je većinu vremena imao loptu u rukama vidićemo kako će se snaći u ovoj ulozi. U predsezoni je dobro igrao i po svemu sudeći samo će još popraviti brojke. Eric Gordon ulazi na startnog beka šuter, a doveden je i Anderson, oba igrača se savršeno uklapaju u DAntonijev sustav. Po košem starta Clint Capela što je veliki downgrade u odnosu na Howarda, ali pošto je Dwight prošle sezone trošio samo 8 lopti u proseku ovo se neće osetiti na napadačkoj igri. Pogotovo u ovom sustavu kada bekovi vode glavnu reč. Nene je odlično izgledao na pripremama, toliko dobro da ga DAntoni razmišlja gurnuti u petorku. Na 3 je i dalje pouzdani Ariza, koji je i dalje jedan od najboljih 3-D igrača lige, a s klupe bi trebali ulaziti Beverly i Brewer. DAntoni je imao uspjeha sa Sunsima sa svojom vizijom,iako nikad nije došao do naslova uvijek je bio pri vrhu. No, tada je imao Nasha za playmakera, vidićemo kako će se James snaći u ovoj ulozi. Nešto je bilo trulo u Houstonu (Dwight je o tome govorio kada je prešao u ATL) vidićemo oće li DAntoni vratiti Rakete na pravi put.

 

New Orleans Pelicans

new-orleans-pelicans

IN- Terrance Jones, Solomon Hill, Langston Galloway, ETuwan Moore

OUT- Ryan Anderson, Eric Gordon, Luke Babbit, James Ennis

DRAFT- Buddy Hield (6) Cheick Diallo (33)

Najbolji posao ovog ljeta je bio potpis Jonesa na veteranski minimum. Odličan igrač samo podložan povredama, uz Davisa može čini odični centarski par. Također i draft je bio dobar, odabran je najbolji scorer trenutno koji se može naći na sveučilištu, Buddy Hield. Momak koji je dosta puta išao preko 30 poena odlična je zamena za Gordona. Momak sigurno već ima 10-ak poena u rukama svake večeri. Holiday i Evans su i dalje prvi izbori na bekovima, dok je potpis Hilla za razliku od Jonesa bio loš posao. 54 miliona za igrača koji ne daje više od 5 poena u proseku a igra na vanjskim pozicijima nikako ne može biti dobar posao. Asik i Ajinca su bukvalno 2 drveta pod košem i ako Davis bude morao igrati centra, to neće biti dobro za njega. Momak koji je sigurno franšizni igrač, u 3 sezoni nije nijednu odigrao bez povreda, što već postaje malo zabrinjavajuće za Pelicanse, a time što mora igrati centra nikako mu ne pomažu. Dolaskom Jonesa i Hielda malo bi se trebao skinuti teret s leđa Davisu što se tiče napada, tj njih dvojica, pogotovo Hield mogu preuzeti malo organizaciju, ali i dalje to neće biti dovoljno za playoff na jakom zapadu. Nadamo se da će uprava Pelicansa maknuti Asika i dovesti neko pravo pojačanje Davisu, inače se bojim da ga neće dugo zadržati u ekipi. Na ovakvom zapadu ove sezone mislim da će Pelicansima biti jako teško doći do playoffa, mora se poklopiti puno stvari, a najbitnije kao i kod većine ekipe, da ih povrede zaobiđu.

 

Memphis Grizzlies

memphis_grizzlies

IN- Chandler Parsons, James Ennis, Troy Daniels

OUT- Matt Barnes, Tony Wroten, Chris Andersen, Lance Stephenson, Ray McCallum

DRAFT- Wade Baldwin (17), Deyonta Davis (31)

Potpisivanjem Parsonsa su dobili baš ono što im treba, a to je šut izvana. S time su zatvorili odličnu startnu petorku koja iako već u godinama (pogotovo Z-BO) može i dalje pružiti dobre partije. Conley je dobio najveći ugovor u povijesti NBA lige 153 milion za 5 godina. No osim startne petorke Grizzliesi baš i nemaju nekakve vrhunske opcije na klupi i to je zapravo i najveći problem. Kada veteran Vince Carter bude igrač koji ima skoro najviše minuta s klupe to već postaje problem. Ali oni su grint n grind ekipa koja obranom dolazi do pobjeda. Prošle sezonu su igrali bez možda i najboljeg igrača Marca Gasola, no ove godine je on spreman i uz dodatak Parsonsa i Conleya na jedinici bi trebalo biti dosta barem za 8. mjesto zapada. Zanimljivo je da je Memphis bio ekipa koja je promenila najviše igrača u rosteru prošle sezone, vidićemo hoće li i ove nastaviti taj trend ili će se fokusirati na ovo što imaju i kao i u sezonama prije pokušati izvući najbolje od onoga što ti je ostalo.

Marc Gasol and Zac Randolph (Photo: FOX sports)
Marc Gasol and Zac Randolph (Photo: FOX sports)

 

San Antonio Spurs

1280px-san_antonio_spurs-svg

IN- Pau Gasol, Deandre Dedmon, David Lee

OUT- Tim Duncan, Boban Marjanović, David West, Boris Diaw

DRAFT- Dejounte Murray (29)

Kako dalje bez Duncana? Jedna od najvećih četvorki lige ikad je otišla u mirovinu ove sezone i svima će sigurno biti čudno gledati Spurse bez ovog velikana. No mora se igrati dalje, te Spursi su radili na tome da ga što bolje zamijene. Došao je stariji Gasol, koji je i dalje odličan igrač. U napadu bi trebao dobro odmijeniti Duncana (barem kako je Tim igrao u ovim zadnjim sezonama) no u obrani će to već biti malo teže. Iako je Tim bio u poznijim godinama, postavljanjem i dugim rukama je i dalje bio odličan zaštitnik obruča, što Gasol baš i nije (barem ne u tolikoj mjeri). No zapravo će većina stvari ovisiti o Leonardu. Sjajnom igraču koji bi već ove sezone mogao biti legitimni kandidat za MVP-a. sve u Spursima kreće preko njega, od obrane do napada, i upravo je on ključni igrač. I dalje su tu stari znanci Manu i Parker koji iako su ih godine usporili na rutinu i iskustvo mogu izvući neke utakmice. Spursi su opet odradili svoju magiju na draftu, Murray je odličan igrač, combo bek sa odličnim osjećajem za igru. Isto kao i Anderson prije koju sezonu uhvatili su sasvim pristojnog igrača niskim pickom. S klupe je tu Mills koji će se mijenjati s Parkerom i polako preuzimati palicu od njega, na 2 i dalje Green koji s Leonardom čini možda i najbolji obrambeni par na vanjskim pozicijama u ligi. A pod košema Aldridge i Gasol, obojica izvrsni napadači, koji će sigurno moći ispratiti sve obrambene zadatke koji im Pop postavi. Kao i uvijek svi otpisuju Spurse prije sezone, ali oni su uvijek tu i ne bi me iznenadilo da jako daleko dođu, čak i do finala konferencije, pošto su opet okupili odličnu ekipu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*