Balkanski tornjevi blizanci

Sa velikom će pažnjom ljubitelji košarke sa naših prostora pratiti nastupe Nikole Jokića i Jusufa Nurkića za Denver naredne sezone. Pozicije u starnih pet obezbedili su odličnim igrama u predsezoni, sjajnom i pametnom igrom, potencijalom koji nagoveštavaju i velikim prostorom za napredak. Nije više iznenađenje da se od Jokića i Nurkića jednog dana očekuje da dominiraju NBA reketima.

jokic-i-nurkic-final

Jokić – ‘fabrika asistencija’

Niko od mladića koji je u prethodnoj sezoni nastupao za malo poznatu Mega vizuru, i igrao u „roza dresu“, nije očekivao da će odigrati tako dobro svoju debitantsku sezonu. Sa 10 poena, 7 skokova i 2.4 asistencije prosečno, Jokić je imao odličnu sezonu, i to uz ograničenu minutažu (21.7 minuta po meču). Ne samo statistika već i način na koji je igrao bacio ga je u prvi plan, noseći se ravnopravno sa najboljim centrima sveta (Cousinsom, Deandre Jordanom, Drumondom), razigravajući saigrače i deleći asistencije „iza leđa“ (zbog čega su ga mnogi poredili sa Vlade Divcom), te je uvršten u „Tim sveta” tokom All star meča koji se odigrao u Torontu, Kanada. Na toj utakmici postigao je 12 poena, imao 8 skokova, uz 4 asistencije. Pokretljivost, hladnokrvnost i meka ruka, karakteristike su koje krase Jokića i čine ga potencijalno velikom NBA zvezdom.

Ugledni magazin ‘Sports illustrated’ svrstao je Nikolu Jokića na visoko 78. mesto najboljih igrača u predstojećoj NBA sezoni. Jokić je bio prijatno rookie iznenađenje u prošloj sezoni, svojom igrom i za ovu poziciju neočekivano lakom distribucijom lopti dobio je nadimak – ‘fabrika asistencija’. Takvom igrom Jokić svom timu omogućuje mnoštvo kombinacija u napadu – razigravanje igrača koji se kreću i oslobađaju na šut okolo njega, ili ulaskom u šutersku poziciju koje je Jokić vrlo dobro rešavao prošle sezone, sa odličnim procentom šuta. Jokićeva mudra igra, brze ruke i atraktivne asistencije, čine ga jednim od najvećih potencijala na ovoj poziciju celoj ligi. Igra u odbrani je nešto na čemu Jokić mora još da poradi, posebno kada je u pitanju odbrana od šutova sa poludistance, no razvijanje odbrambenog instikta je nešto što se ne uči preko noći i ovaj 21-godišnjak ima dovoljno vremena da usavrši i ovaj segment igre. U budućnosti će Jokić morati poraditi i na snazi, što je za igrače njegovog tipa koji su u NBA veoma važan segment.

Ono što daje dodatni šmek jeste i činjenica da je Jokić pravi timski igrač, to je pokazao u Denveru, ali i u reprezentaciji Srbije ovoga leta kada je svoje individualne kvalitete podredio timu, i stigao do olimpijskog srebra. O drugarskom, pomalo i dečačkom, duhu koji ovaj momak širi svedoči i izjava njegovog klupskog kolege, prvog playa Nuggetsa Emmanuela Mudiaya:

„Kada pevamo rođendanske pesme za nekoga iz tima, on pleše kao lud. To je jako smešno“.

Nurkić – ‘bosanska zver’

„Dokaži svima da nisu u pravu“, motiv je Jusufa Nurkića u predstojećoj sezoni. Motiva ne nedostaje. Posebno nakon sezone koju će želeti da zaboravi. Sa 8.5 poena, 5.5 skokova i 1.4 blokadom po utakmici Nurkić je naizgled sezonu 2015-2016 završio i više nego dobro. No, svi su očekivali da će centar ovakvog potencijala još više eksplodirati. Zbog povrede je propustio prva dva i po meseca sezone i 33 uvodna meča, pa je prvi put nastupio prošle sezone tek u januaru. Najviše poena na meču postigao je u aprilu, 21, protiv čvrstih Spursa, što je bio i njegov rekord karijere. Jedan je od najatraktivnijih blokera u ligi.

U potentnom timu Nuggetsa, samo je Jusuf Nurkić klasična ‘petica’, koji može igrati leđima ka košu, i čvrstu odbranu pod košem, gde su njegove dobro poznate blokade već postale zaštitni simbol. Trener Malone ga opisuje kao fizički dominantnog igrača koji, kada je motivisan i kada je u formi – što je slučaj u ovoj predsezoni, vi nemate bolju soluciju na centarskoj poziciji. Nurkić ne igra samo na snagu, on igra srcem, ali i glavom. Nekoliko atraktivnih akcija i dodavanja (posebno sa Jokićem, sa kojim se sve bolje slaže i razume), otkrivaju i nove potencijale ‘bosanske zveri’. Problem Nurkiću je disciplina, u prošlim sezonama često je zbog ličnih grešaka morao ranije sa parketa.

U vremenima kada se klasične petice više ne forsiraju u NBA ekipama (prošlogodišnji finalisti, Cavsi i Warriorsi, nemaju u prvim postavama takve igrače), Nurkić je pravi dragulj za svoj tim. Snažan, pokretljiv, skočan, efikasan, sa dobrim partnerom na poziciji broj ‘4’ kojeg ima u Jokiću, Nurkić bi mogao da bude jedno od otkrovenja sezone. Bio je jedna od najupečatljivijih figura septembarskih kvalifikacija za Eurobasket 2017 rangiran kao treći igrač po indeksu korisnosti – najbolji skakač (13.5 skoka po utakmici), četvrti strelac (19.3 poena), četvrti bloker, i jedini igrač kvalifikacija sa double-double ucinkom u svakoj utakmici. Nažalost njegova Bosna i Hercegovina se nije uspela plasirati na EP. Nastavio je dominirati u predsezoni, double double učinak je za njega bio više pravilo nego izuzetak.

Trener Malone: Ima u tome nekog balkanskog šmeka

Photo: www.nba.com
Photo: www.nba.com

Kada gledamo Jokića i Nurkića, njihova osnovna prednost su godine (21 i 22), pred njima je mnogo rada, evidentnog napretka i uigravanja. Ukoliko se Denver osloni na svoje mlade snage i pruži im šansu, a to je stavio do znanja očistivši reket tradeom Lauvergnea, za par godina će ovaj centarski par dominirati ligom. Njihov potencijal ističe i trener Malone:

„Tokom igre traže jedan drugog, što je sjajno. Imaju odlične veštine i odlično je što Nikola koristi prostor i izvlači se na trojku, tako da mi zapravo i nemamo dva visoka momka koja su zaglavljena u reketu i ometaju jedan drugog“.

1 Trackback / Pingback

  1. Koja je sudbina Jusufa Nurkića? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*