Zašto Denver gubi već dobijene utakmice?

The Denver Post / Getty Images

Nuggetsi su, po ko zna koji put ove sezone, pokidali živce svojim navijačima, a ljubitelji magične igre i oni koji verno prate nastupe Jusufa Nurkića i Nikole Jokića u ovom timu još jednom su zažalili sto su noću ostali budni. Denver je izgubio već dobijeni meč. Imali su u poslednjoj četvrtini dvocifrenu prednost, pa su na manje od četiri minute imali solidnih deset razlike, ali to nije bilo dovoljno. Izgubili su nakon produžetaka. Oklahoma je imala Westbrooka, Nuggetsi Chandlera, ali to nije isti svet, niti je dovoljno za prevagu u ovakvim utakmicama. Nuggetsima je ovo 10-ti poraz u sezoni, treći nakon produžetaka i 6-ti meč u kojem su pali nakon neizvesnih završnica. Analiziramo u ovom tekstu razloge za to:

nuggets-team-stats

Neiskustvo

Najveći neprijatelj ovog tima Nuggetsa je neiuskustvo, posebno igrača od kojih se očekuje da budu nosioci tima. Gledano statistički Denver sa prosekom godina od 25,8 nema najmlađi tim u ligi – mlađi od njih su Philadelphia (24,6), Phoenix Sunsi (25,2), odnosno timovi koji pružaju nešto ubedljivije igre poput Blazersa ili Raptorsa (oba tima po 25,0 godina u proseku) Oklahome ili Celticsa (po 25,6). No svi ti timovi imaju već profilisane, franšizne, igrače na ključnim pozicijama – Lillarda (Blazersi), DeRozana (Raptorsi), Westrbooka (Tunderi) ili Thomasa (Celticsi).

Uz neiskustvo ide i gubitak samopouzdanja. Denver je mlad tim, rekli smo, ima nekoliko izuzetnih mladih igrača, posebno na bekovskim pozicijama (Muddiay, Murray) koji su u NBA ključne, ali ti igrači – koliko god bili u stanju da bljesnu, nemaju dovoljno iskustva, niti hrabrosti da u odsutnim momentima prelome meč.

Diskontinuitet dobrih igara

Kenneth Faried #35 (Photo by Garrett Ellwood/NBAE via Getty Images)
Kenneth Faried #35 (Photo by Garrett Ellwood/NBAE via Getty Images)

Ono što bi na prvi pogled mogla biti prednost Nuggetsa – a to je igračka raznovrsnost i činjenica da su različiti igrači u različitim mečevima preuzimali liderske pozicije u tri glavne kategorije (poeni, skok, asistencije), u ovom slučaju se pokazala kao dvosekli mač. 29-godišnji Wilson Chandler možda je i igrač koji je najviše pokazao do sada, i trenutno je najbolji strelac tima sa prosekom od 17,8 poena po meču. Od 16 mečeva koliko su Nuggetsi odigrali Chandler je bio najbolji strelac na 5 mečeva, a sledi 19-godišnji novajlija Jamal Murray koji je bio najbolji strelac u 4 meča (njegov prosek je 10,8 poena po meču). Od Italijana Danila Gallinarija očekivalo se da će biti glavna šuterska uzdanica ovoga tima – on je bio najbolji stralac tima samo na dva meča, a trenutno je na prosecima – 16,8 poena po meču, uz 40,4% šuta iz igre, što je slabije od njegovog prošlogodišnjeg učinka (19,5 poena).

Najbolji skakač tima Keneth Faried (9,3 skoka u proseku) možda je i najkonstantiji u svojoj kategoriji. Iako je počeo kao rezervista (bio je na početku sezona backup Jokiću na četvorci i Nurkiću na petici), vrlo je brzo sigurnim i dobrim igrama izborio svoje mesto u starnih pet. U 16 odigranih mečeva Faried je bio najbolji skakač na 7 mečeva, a sledi Jusuf Nurkić koji je najviše lopti za svoj tim uhvatio na 4 meča (7,8 skokova u proseku). Iako prva opcija na mestu playa, Emmanuel Mudiay je tek drugi asistent tima (skromne 4 asistencije po meču) i za sada je u senci veterana Jameera Nelsona (4,3 asistencije). Nelson je bio najbolji asistent svog tima na 6 mečeva, Mudiay na 5, dok se naš Nikola Jokić takođe odlično snalazi u ulozi dodavača i bio je na 2 meča najbolji asistent tima (2,8 asistencije u proseku).

nuggets-stats-leaders

Ako pogledamo ekipe koje se nalaze u vrhu svojih konferencija, vidimo da u statističkom ali i u igračkom smislu sve imaju igrače koji pružaju kontinuirano dobre igre, uz statističke konstante kojima svoj tim drže u igri, i dovode do pobeda. Možda je najbolji primer tim LA Clippersa, gde su uloge vrlo jasno raspoređene – za poene je zadužen Griffin, za skokove Jordan, a za asistencije Paul.

Loša odbrana

Tim koji prima 108,6 poena po meču, ne može biti kandidat za plasman u play off. Više poena od njih primaju samo Sunsi, Lakersi, Portland i Brooklyn. Pri tome Nuggetsi više poena primaju kući (111,6) nego u gostima (105,5). Takođe, Nuggetsi su daleko ispod ligaškog proseka kada su u pitanju ukradene lopte (6,69 je njihov, a 7,90 ligaški prosek), dok su iznad proseka kada je skok u odbrani u pitanju – 37,31 (prosek lige je 33,9).

Problem Nuggetsima predstavlja i zaštita obruča. Niti jedan visoki igrač, sa izuzetkom Nurkića, nije dobar ‘rim protector’. Nurkić je drugi skakač i prvi bloker tima, ali bez podrške saigrača ostaje usamljen u tom zadatku. Faried ponekad bljesne, udari neku blokadu, ili pokupi dosta lopti, no ne snalazi se u rotaciji, kao ni naš Nikola Jokić. Jokić još mora dosta poraditi na kretanju u odbrani, dizanje ruke kada je igrač na šutu nije dovoljno – u porazu od Oklahome igrači koje je čuvao Jokić lako su gradili pozicijui postizalo poene sa poludistance i distance. Za razliku od Farieda, koji je brz i pun energije, Jokić i Nurkić za sada deluju sporo i vrlo teško prate igrački ritam, posebno kada se ulazi u dramatične završnice.

nuggets-w-vs-l

Taktika

Denver iz predsezone i Denver u sezoni pokazuju dva različita lica. Čini se da je i sam trener Malone počeo da sumnja u svoj tima, i njegove potencijale koje smo svi prepoznali i isticali pred početak sezone. Najavljivao se mlad tim, sa velikim potencijalom, Mudiayom na playu, iskusnim Gallinarijem na šuterskoj poziciji, i najperspektivnijim centarskim tandemom Jokić – Nurkić u celoj ligi. Sve se to raspršilo već nakon nekoliko početnih utakmica, i nesretnih poraza. Čini se da je Malone prerano odustao od svog ‘projekta’, i da je iznalazio pomalo neočekivana rešenja. Uz jedino konstatnog Chandlera, delimično i Nurkića (koji je imao možda dva meča ispod svoga nivoa), te nestabilne Mudiaya, pa i Jokića koji je nakon nekoliko mečeva izgubio samopouzdanje i sam zatražio da ne bude starter, Malone nije uspeo da pronađe potrebnu hemiju da razmrda svoj tim. Očekivalo se da više odgovornosti preuzme Gallinari, i da rešava neizvesne završnice, da uz njega i Chandlera, pa i Nelsona, rastu mladi Mudiay i Murray, no to se za sada ne dešava. U nekoliko situacija svojim neshvatljivim taktičkim odlukama, te nerezonskim izmenama, Malone je i direktno uticao na rezultat, i poraz svog tima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*