Najbolje petorke u NBA

Tačno na trećini sezone, gledajući koeficijent uspešnosti i klubove koji objektivno mogu da vode borbu za Play Off, naš kolega Srđan Nikolić sa sajta www.aktualac.net sastavio je prve tri petorke šampionata.

Treća postava

C A. Drummond (Pistons) F K. Love (Cavs) F J. Buttler (Bulls) G S. Curry (GSW) G D. Lillard (Blazers)

Kari je po PER-u tek u trećoj postavi šampionata, mada je jasno da će do kraja sezone gotovo sigurno biti bar u drugoj. Prvi bekovski par je za sada, ipak, u prednosti nad dvostrukim MVP igračem. “Nula” Portlanda popunjava treću postavu na bekovskim pozicijama sasvim zasluženo iako se Portland ove godine dosta muči sa protivnicima. Kevin Lav je, posle velikih glasina o trejdu tokom leta podigao nivo igre i sada možemo da uživamo u onom istom igraču kakvom smo ga gledali u Minesoti, dok Džimi Batler, iako Čikago ima velikih problema, igra sezonu života gde je lider ekipe u kojoj su jos dve velike zvezde Vejd i Rondo. Na centarskoj poziciji je, čini se očekivano, centar Detroita, Andre Dramond. Veoma pouzdan na obe strane terena. Da malo bolje šutira slobodna bacanja bio bi jos veća ofanzivna opasnost.

Druga postava

C R. Gobert (Jazz) F L. James (Cavs) F G. Antetokounmpo (Bucks) G D. Derozan (Raptors) G C. Paul (Clippers)

Možda najveće iznenađenje u ovoj postavi je pojavljivanje Rudija Gobera, ali centar Jute je u ovom momentu četvrti najkorisniji centar Lige, ca pored toga, njegov tim je najviše plasiran od svih. Gober je igrački neverovatno napredovao pa ne čudi i nejgova izjava da u ovom momentu ne vidi nijednog centra u NBA da je korisniji od njega. Najveći iskorak u svojoj karijeri je napravio Greek Freak. Grk je postao mozda i najsvestraniji igrac Lige i lider je Milvokija koji se bori za Plej Of ove godine, dok je izbor DeRozana i Krisa Pola potpuno logičan. Ova dva igrača su možda i najbolja definicija svojih pozicija u NBA.

Prva postava

Prva postava : C D. Howard (Hawks) F K. Leonard (Spurs) F K. Durant (GSW) G J. Harden (Rockets) G R. Westbrook (Thunder)

Najveće iznenadjenje u prvoj postavi je svakako pojavljivanje pomalo zaboravljenog Dvajta Hauarda koji je povratkom u rodnu Atlantu igracki ponovo oživeo. I pored toga što prema PER-u Vajtsajd i Lopez bolje stoje, očajne partije njihovih ekipa u prvi plan su izbacile Hauarda kao prvog centra Lige u ovom momentu. Ulazak Lenarda i Durenta u prvu postavu, kao najbolje igrace dve ekipe koje su trenutno među najboljima u NBA ne bi trebalo da čudi, kao i nekadašnji izbor Durentovih saigrača iz Oklahome Hardena i Vestbruka koji su i najveći kandidati za MVP igrača.

Po koeficijentu uspešnosti bolje plasirani od visokih igrača su D.Cousins (Kings), A. Davis (NOP), H. Whiteside (Heat), K.A. Towns (Wolves) i B. Lopez (Nets) ali njihovi timovi su već na trećini sezone gotovo izgubile sve šanse za Play Off.

Prvih pet sa naših prostora

Gledajući individualne statistike i igre naših košarkaška, u trenutnoj petorci bili bi Goran Dragić iz Heata i Bojan Bogdanović iz Netsa na bekovskim pozicijama. Njih dvojica su nezamenjivi u prvim petorkama svojih timova, Dragić ima nešto bolju statistiku, dok je Bogdanović za nijansu bolji nego prošle sezone. Nažalost niti jedan od ova dva tima trenutno nije u zoni play offa. Na poziciji krila je Dario Šarić, rookie Phile, koji je počeo sezonu kao starter ali u zadnje vreme ulazi sa klupe uz pristojnu minutažu (prosečno igra 24 minute, postiže 9.4 poena, uz 5.8 skokova i 1.4 asistencije po meču), na četvorci je trenutno Nikola Jokić koji za Nuggetse igra sve bolje i bolje, i trenutno je najbolji igrač Denvera. Na poziciji pet, i pored činjenice da je daleko ispod svojih igara iz prethodnih sezona, centar Magica Nikola Vučević. Niti jedan od ovih timova nije u zoni za play off. Najbliži prvoj petorci su Nemanja Bjelica iz Minnesote, Nikola Mirotić iz Bullsa, Mirza Teletović iz Bucksa, i Jusuf Nurkić iz Denvera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*