Igrač meseca: Nikola Jokić

screenshot / Youtube

Učinak tima

Denver Nuggetsi su u decembru na 7-8 scoreu. Moglo je to biti i puno više, no dosta su već dobivenih utakmica izgubili, te isto tako nekoliko su izgubili u zadnjim trenutcima. Nikola je bio uverljivo najbolji igrač Denvera u ovom mesecu, a svaki put mu se neko drugi priključi. Oporavljeni Chandler igra jako dobro, Galinari je odlučio neke utakmice, a vratio se i Harris na beka pa su malo povećali rotaciju. Trenutno su po ofenzivnom ratingu 10. ekipa lige, što je odlično, no obrana im je slaba pa su smestili na 26. poziciju po defenzivnom ratingu.

Generalno o igri Jokića

Kao što smo već napomenuli Nikola je bio najbolji igrač Denvera u ovom mesecu. Radio je sve po malo, skakao, zabijao i asistirao. Upravo je svojim asistima oduševio sve. Dosta puta je odmah nakon skoka povukao kontru te bacio pas za lagano polaganje ili zakucavanje. Ovakva tehnika se kod retko koji centara danas viđa, na pamet možda padaju Gasol, Cousins i možda Davis, a to je već društvo koje spada u sam vrh lige, te naravno Nikola je na najboljem putu da im se pridruži. Prve 3 utakmice u mesecu je presedio zbog povrede, a onda je zatražio da starta s klupe. U iduće 4 nije počinjao, ali je ostvarivao odlične brojke, ulazio je na centra što mu najbolje odgovara te pružao odlične igre. U te 4 utakmica je bio na 18 poena, 9,8 skokova te 3,5 asista. Nakon 27 poena protiv Dallasa prebačen je u startnu petorku. A tek je tu krenuo da dominira. 2 puta je bio na korak do triple double učinka, a u ostalim utakmicama je uvek bio na visini zadatka, te otkad je krenuo u petorci na 8 utakmica je na prosecima od 13,8 poena, 8,3 skoka i 5,7 asista.

Bitan faktor u ekipi

Nikola ima ogroman uticaj ne igru Nuggetsa. Njegova tehnika i preged igre postali su nezamenjivi u sistemu trenera Malonea. Kada Nikola sedne na klupu to postao kaos. Mudiay ipak još nije taj kalibar playmakera da diktira tempo i igru, te zato Malone koristi Jokića da kroz njega ide napad. Odlična je stvar kod njega mogućnost povlačenja kontre što smo već spomenuli, te to uveliko olakšava igru bekovima Nuggetsa koji mogu iskoristiti svoju brzinu na otvorenom terenu i tako postizati lagane poene. Isto tako, kada Nikola vrti pick s bekom većinu tih napada završava floaterom što je jako teško čuvati, retko kada ide direktno na obruč. Isto tako njegova meka ruka izvlači centre iz reketa, što opet otvara prostor bekovima.

Najbolja utakmica

Nikola je najbolje odigrao protiv Mavsa kada je zabio čak 27 poena, uhvatio 15 skokova i podelio 9 asista. Da su mu suigrači bili samo malo koncentriraniji imao bi i triple double učinak. No naravno to ne umanjuje njegovu izvrsnu utakmicu. Kako su Amerikanci i naglasili posle ove utakmice “Nema toga što Jokić trenutno ne može napraviti” . Odlično je asisitirao s visokog posta, Mudiay se nazabijao na njegove pasove, zabijao je šuteve, ali i igrao 1 na 1, te dominirao u reketu s čak 15 skokova. Iz igre je šutirao 13-17 što je izvrsno, a imao je samo 1 faul što se dosad pokazalo kao njegova jedina mana- previše nepotrebnih faulova. Naravno Nuggetsi su i pobedili u ovoj utakmici što je i najvažnije za Nikolu.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Igrač meseca: Nikola Jokić, Denver Nuggets   - Ostatak Sveta
  2. Igrač sezone je... Nikola Jokić! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*