Zvezda je ime šampiona !

Pričajući o srpskoj košarci, a i srpskom sportu općenito oduvek smo imali podelu na 2 strane- Delije i Grobare. To su nazivi navijača 2 najpopularnija kluba u Srbiji Crvene Zvezde i Partizana. U ovom tekstu ćemo se baviti momcima s Malog Kalemegdana, tj crveno-belom delu Beograda- Crvenoj Zvezdi.

Jedan od najtrofejnijh srpskih klubova, kojeg ove sezone pratimo i u Euroligi, najslavnije dane je imao netom posle osnivanja. Klub je osnovan 4.marta 1945. godine, a serija osvajanja čak 10 uzastopnih titula kreće od iduće 1946. godine. Tih godine sinonim za košarku je bio Mali Kalemegdan, teren gde je igrala Zvezda, a saigrači Srđan Kalember i Milan Bjegojević će ostati upamćeni kao igrači sa najviše osvojenih titula u Zvezdinoj istoriji. U to vreme za Zvezdu je igrao i jedan od njenih najvećih igrača Aleksanda Nikolić, koji je čak imao i čast da bude primljen u Košarkašku kuću slavnih. Nakon titula sledi mali pad u Zvezdi, iako su uvek bili pri vrhu sve do 1968. nisu imali dovoljno dobru generaciju za postići velike stvari. Tada u Zvezdi stasavaju neki velikani ne samo Zvezde već i Jugoslovenske košarke Zoran „Moka“ Slavnić, Vladimir Cvetković i Dušan Kapičić. Te sezone je konačno osvojena i 11. titula.

Najuspešnija Zvezdina sezona ikada je bila 1971. godina kada su u gotovo nepromenjenom sastavu osvojili 12. titulu, a u Europi su došli i do finala Kupa prvaka, gde su poraženi od Simentala. Na europsku titulu nisu dugo čekali. Predvođeni velikim Profesorom Aleksandrom Nikolićem s klupe u finalu Kupa europskih pobednika kupova pala je Čehoslovačka Zbrojovka i prva europska titula dolazi u Zvezdu. Te godine Zvezda je išla i na turnir u Severnu Karolinu gde je „Najveći ikada“ Michael Jordan igrao protiv ove generacije. Zabio je ukupno 35 poena i šut za pobedu, a Zvezda je izgubila 104:105. Idućih godine Zvezda solidno gura i u prvenstvu i u Europi ali nekih značajnijih uspeha nije bilo. Posle raspada Jugoslavije dolazi i do raspada u nacionalnom prvenstu. 1991. godine Zvezdu je s klupe predvodio Dule Vujošević kasniji veliki Zvezdin protivnik i trener koji je stvorio moću ekipu Partizana koja je čak nastupala i na Final fouru Eurolige.

Iduće godine stvari su se stabilizirale i Zvezda nakon 21 godine čekanja dolazi do titule. Sadašnji pomoćni trener Zvezde i Srbije Nebojša Ilić, Saša Obradović i mladi Dejan Tomašević vode Zvezdu do titule. Pobeđuju velikog rivala Partizana 3-2 u seriji, a zapamćeno će ostati kako su igrači ostali slaviti sa navijačim na terenu u velikom dimu koji su napravile Delija nakon osvajanja titule. 1994. godine Zvezda brani titulu, iako su imali čak 9 poraza u prvenstvu. No na pola sezone vraća se Obradović i Zvezda opet preko Partizana dolazi do još jedne titule.

Nakon najgore sezone u povesti kluba 1996. godine kada su skoro ispali iz prvenstva iduće 1997. opet su se vratili na tron. Osvojena je 3. pozicija u prvenstvu ali kroz playoff i na kraju u finalu protiv FMP osvojili su naslov. Te sezone sa publikom se upoznala kasnija legenda klub i Eurolige Igor Rakočević. U Europi su stigli čak do finala Kupa Radovoja Koraća, ali poraženi su od talijanske ekipe Maš iz Verone.

Kako su osvojili naslov iduće godine ostvaruju nastup u Euroligi i zbog lockouta u Zvezdu dolazi inače Partizanova legenda Vlade Divac.  Prelaskom u novi milenijum počinju ponovo problemi za Zvezdu. Stasaju mlade nade Miloš Vujanić, Vladimir Radmanović i Jovan Koprivica. Trener je veliki Muta Nikolić, a kreće veliki egzodus igrača, odlaze Radmanović, Vujanić, Đuro Ostojić i na kraju Luka Bogdanović. Ovo su bile teške godine za Zvezdu, a na bolje kreće dolaskom Svetislava Pešića na mesto trenera koji je utro put Radonjiću i ovome što je Zvezda sada. Stabilni Euroligaš. Doveo je neverovatnog talenta Nemanju Bjelicu koji je bio jedan od najboljih igrača ABA lige, a kasnije i MVP Eurolige. Nisu osvojili naslov ali Bjelica i Kešelj su se isprofilirali u odlične igrače, koji su zaslužili i reprezentativni dres.

Idućih sezona Zvezda pliva u sredini ABA lige, tu su mladi talenti Nemanja Nedović a 2011. godine dolazi do fuzije sa FMP-om. Po mnogima kontroverzno spajanje klubova na kraju je ispalo odlično za obe strane. Najveće pojačanje je bilo vraćanje Svetisalava Pešiča na mesto trenera. Ali on se nije dugo zadržao zbog obveza na mestu trenera Njemačke reprezentacije te osim njega najduže je na klupi ostao Vlada Vukoičić.

 

Iduće sezone prekretnica u Zvezdi, dovedeni Boban Marjanović, Charles Jenkins i naravno trener Radonjić. Osvojen je samo sprski kup, finale u ABA ligi i ligi Srbije su izgubljeni od Cibone i Partizana. No iako je izborila Euroligu Cibona je odustala zbog finansijskih problema i Zvezda je dobila priliku i itekako je iskoristila.

2015. godina je bila dotada najuspešnija u njenoj povijesti. Zirbes, Jović, Kalinić, Mitrović ostvarili su najduži niz ikada ABA ligi. Nanizali su 20 pobeda zaredom, u Euroligi plasirali su se u Top 16 i to kao prvi srpski klub koji je to uradio sa pozitivnim omerom pobeda i poraza. Nakon velike borbe sa Partizanom u polufinalu ABA lige, u finalu je pala Cedevita i Zvezda po prvi puta osvaja naslov prvaka! Sezonu je obilježio NBA igrač Boban Marjanović koji je izabran u najbolju petorku Eurolige.

Iduće sezone Zvezda nastavlja istim putem i dominira u ABA ligi, a sada ulogu glavnog centra preuzima Cirbes, a bitan faktor je i pridošlica iz NBA lige Quincy Miller. Jović se razvio u pravog playmakera i sa 19 asista na jednoj utakmici oborio rekord Eurolige. Opet Top 16, opet naslov prvaka Srbije i Kup i još jedna sezona dominacije Zvezda.

Ove sezone pružaju neverovatno košarku. Tim je možda naizgled najslabiji od svih sezona, no igra je definitivno najbolja. Mlade nade Gudurić i Dangubić domniraju na krilima, Lazić i Jović guše protivnike obranom, a Simonović osim izvrsnog šuta je pravi terijer. Kuzmić se pokazao kao vrlo koristan igrač, a kapiten Mitrović ima sitnih problema s povredama ali je idealan glue guy u ovoj ekipi. Kako sada stvari stoje, još će neki rekordi biti oboreni (možda osvoje ABA ligu neporaženi…) a i top 16 Eurolige se smeši.

Zvezda i NBA

Kroz Zvezdinu istoriju prolazili su mnogi odlični igrači. Bilo onih iz njenog pogona kao Kapičić, Ilić ili Rakočević, sve do odličnih mladih igrača koji su stigli u Zvezdu kao Boban Marjanović, Bjelica ili Mitrović. Od stranaca prvi na pamet nam pada Scoonie Penn, Gerald Henderson koji je bio kapiten Duke sveučilišta, pa sve do jednog od najboljih asistenata Aba lige Omara Cooka i mezimca Delija Charlesa Jenkinsa.

U to ime sastavili smo 2 NBA petorke Zvezdinih igrača. Jedna su domaći, a druga stranci koji su barem na kratko bili u Zvezdi!

U Domaćoj petorci su redom :

Igor Rakočević; Nemanja Nedović; Peđa Stojaković; Nemanja Bjelica i Boban Marjanović, u konkurenciji za prvi tim svakako su i Vladimir Radmanović, Dragan Tarlać, Ognjen Kuzmić…

U stranoj petorci su se našli:

Omar Cook; Charles Jenkins; Demarcus Nelson; Quincy Miller i Pero Antić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*