Gledali smo: Kentucky Wildcats – Kansas Jayhawks

Duel top 5 ekipa u NCAA nije toliko česta pojava. Igra se ogroman broj utakmica i rankingsi se stalno menjaju.

Zato je dvoboj starih znanaca Caliparia i Selfa i njihovih programa Kansasa i Kentuckya prava poslastica. U čitavoj istoriji Kentuckya samo se 7 puta desilo da igraju top 5 rankirani timovi. Rivalstvo ova dva trenera datira još iz 2008. godine kada je Calipari bio na čelu Memphis Tigersa, dok je Self bio na Kansasu. Tada je Derrick Rose izgubio finale zajedno sa Calipariem od Chalmersa i ekipa s Kansasa. Nakon toga Calipari je prešao na Kentucky i kroz njegov program je prošlo najviše NBA igrača u zadnje vreme. Neki od njih su Rondo, Wall, Cousins, Davis, Noel i mnogi drugi.

Trenutno je Kansas rangiran na 2. mestu, a Kentucky na 4. A zapravo možda i najveći favorit za osvajanje zbog izvanredne freshman klase je Kentucky. Monk, Fox i Adebayo predvode top generaciju srednjoškolaca gde je skoro pa postao trend da najbolji srednjoškolci izabiru Kentucky.

Što se tiče ekipa Kentucky baš ta freshman klasa čini najbolje igrače ove ekipe. Play Fox koji je strašno brz podseća na Walla, Monk je strašan šuter i sigurno budući Allstar, dok je Adebayo prava zver u reketu koja dominira više fizikalijama nego nekim znanjem.

Self je u Kansasu okupio odličnu ekipu oko još jednog budućeg Allstara Josha Jacksona. Momak koji radi sve po malo na terenu, i ukoliko dovede šut na pristojnu razinu ne gine mu velika karijera u NBA. Iskusni bekovi Mason i Graham rešetaju izvana i predvode tim, a tu je i naš Europljanin, Ukrajinac Mylailiuk.

Utakmica je počela u strašnom tempu. Obe ekipe su pokušale kontrom i polukontrom doći do vodstva. Fox se iskazao s 2 odlična polaganja i pokazao je koliko je opasan na otvorenom terenu. Što se tiče postavljenih napada većina u početku kod Kentuckya je išla na low post na Adebaya. Snažni centar je pokušao iskoristiti skraćenu rotaciju na centrima kod Kansasa i delomično je to uspevao na početku utakmice. Kansas je bio bezidejan na početku. Većina napada im se svodila na uručenje, a nakon toga pick no nisu mogli ništa pogoditi, dok je Kentucky igrao izvrsnu obranu. Jackson je pokušao preuzeti stvar u svoje ruke, no puštali su mu šut što mu je najslabije oružje i nikako nije mogao pogoditi.


S druge strane Monk je pokazao zašto ga smatramo za buduću NBA zvezdu. Lakog koraka probijao je obranu Kansasa i s 2 elegantna polaganja doneo prednost svojoj ekipi. Kako je bekovima Kansasa trica najjače oružje, Kentucky se fokusirao da im to spreči, a opet pod košem Adebayo i Willis su sve izblokirali i u tom trenutku sve je išlo kao po loju za ekipu Kentuckya. Mason i Graham su promašivali i otvorene šuteve, a Monk je u kontri pokazao svu raskoš svoga talenta. Ukrštenim korakom se rešio čuvara i polaganje u stilu Dr.J-a zabio preko Myhailiuka.

Uz to odličan je bio protok lopte u napad, spuštala se lopta na Adebaya i tražio slobodan igrač izvana. Mason i Kansas su gubili lopte , nikako nisu mogli naći ritam a do poluvremena nisu pogodili niti jednu trojku.

No Self je imao keca u rukavu, 3 minute do kraja postavlja 2-3 zonu i preokreće stvar. Najednom je Kentucky počeo bacati lopte u ruke Kansasovih igrača, a oni su to znali iskoristiti. Sustigli su prednost, a Monk i Fox nisu mogli čak ni otvoreno polaganje zabiti.

Na kraju poluvremena Kentucky ipak odlazi s prednošću od 31-27.

U drugo poluvremenu Kansas počinje pogađati. Jackson s 2 vezane trojke donosi prednost svojoj ekipi, no Willis koji je promašio samo jedan od šest šuteva vraća to na početak. Opet se igra brza košarka, dominira tranzicija samo što za razliku od prvog poluvremena Mason počinje pogađati i stvari izgledaju bolje za Kansas. U obrani kombiniraju čoveka sa zonom, da bi nakon nekih 5 minuta potpuno prešli na zonu. Otvorili su drugo poluvreme sa 4/5 trojkama i prednost se polako seli na njihovu stranu. Monk se potpuno ugasio, Foxa nema nigde na zoni i samo Briscoe sa posta i nekakvim ulazima spašava stvar. Počinju bacati lopte u aut i u ruke bekova Kansasa koji naravno takve greške ne praštaju.

Jackson i Mason su ih isprobijali, a Lucas se nazabijao zicera i ušao u drugo poluvreme sa 5/5 šutem i totalno je nadigrao Adebaya. Jackson pokazuje klasu i zabija sjajne ulaze, te asistira a bezidejnost u napadu Kentuckya se nastavlja. Odlaze na dotada najvećih 10 poena razlike. Pred kraj Monk se budi stavlja trojku i vraća na 5 razlike, no već u idućem napadu Ukrajinac Myhailiuk stavlja težak šut preko ruke i polako gasi nade za preokret.

Potez utakmice je Jacksonov skok u napadu minutu prije kraja, nakon promašaja Grahama kojim Kansas odlazi na 7 razlike. Briscoe pokušava vratiti utakmicu ulazim, no previše grešaka u obrani i predugo čekanje za faul i Mason i Myhailiku sa linije bacanja odvode utakmicu u mirne vode.

Nakon očajnog prvog dela poluvremena Kansas je izgledao totalno bezidejno, no prelaskom na zonu preokret je ipak bio na vidiku. Jackson iako šuta još nema je stvarno klasan igrač, a iskusni Mason se nakon 4 godine u po Selfom pretvorio u pravog playa. Kod Kentuckya je talenat očit, Monk će biti strašan igrač, Fox također no ipak imaju previše oscilacija u igri da bi dobili ovako kvalitetnu ekipu Kansasa sa samo jednim dobrim poluvremenom. Briscoe je isto kvalitetan, no dolaskom ove dvojice je ipak izgubio dosta lopti u napadu, te sada mora igrati nekakvo krilo što mu baš i neodgovara. Sve u svemu videli smo jednu izvrsnu utakmicu prepunu tempa, te smo sigurno da smo večeras gledali barem 2 buduća Allstar igrača u najjačoj ligi sveta!

1 Trackback / Pingback

  1. Martovsko ludilo!! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*