Igrač meseca: Nikola Jokić, Denver Nuggets  

Učinak ekipe

Na krilima Nikole Jokića ovaj mesec Denver igra fantastičnu košarku. Score im je doduše polovičan, 7-7 no najveći problem im je odbrana. Okej, raspored nije bio pretežak, no 2 puta su igrali sa Spursima(oba izgubili) i jednom protiv Warriorsa. Zanimljiva je stvar da su samo tu jednu tekmu protiv Spursa zabili ispod 100 poena, zabili su 99. Najveće je iznenađenje zapravo sinoćni poraz od Lakersa, no igrali su bez Nikole. Osim toga relativno lagano su razbili Pacerse u Londonu, Sunse su čak 2 puta tukli. Dobili su i Clipperse i Jazzere, obe playoff ekipe sa Zapada. Popeli su se na 3. mesto po zabijenim koševima u NBA, iza Warriorsa i Rocketsa.

Generalno o igri Jokića

Jokić je bio odličan prošli mesec, kada je isto bio igrača meseca no što reći za ovaj mesec. Oborio je nekoliko rekorda, a nabrojati ćemo samo neke. Najveći offenzivni rating za igrača 1. i 2. godine još od 1973. Jedan je od 7 igrača u NBA koji ostvaruje 15 poena, preko 8 skokova i preko 3 asista. Te je postao prvi igrač u zadnjih 40 godina koji zabija preko 20 poena, ima 10 skokova i 3 asista u 36 minuta, a da je igrač 1. ili 2. godine!! Neverovatna postignuća za našeg centra. U prvom mesecu gotovo da nije imao lošu utakmicu. Većinu je proveo kao najbolji strelac i skakač ekipa, a najmanji broj poena koji je postigao je 18. Postao je prva napadačka opcija, igrač oko kojega se sve vrti, a svojim pasovima nas je raspametio. Neverovatno čita igru i ima osećaj za prostor, a razvio je i odličnu saradnju sa Fariedom kojeg na redovnoj bazi hrani asistima. Nažalost Jokić se povredio u prvom meču protiv Sunsa, tako da je poslednja dva meča protiv Sunsa i Lakersa propustio.

U ovom mesecu je dosta podigao efikasnost u napadu, počeo je uzimati više šuteva, a bogami ih i pogađati. Igra driblingom je još uvek u razvoju, no već je sad i u tom segmentu pri vrhu lige. Igrama u ovom mesecu je sigurno zaslužio izbor u Ekipu sveta na Allstaru, sa još jednim našim igračem Dariem Šarićem. Iako je igrama u ovom mesecu zaslužio verovatno i sudelovanje na „pravoj“ Allstar utakmici, no za takvo nešto ipak treba imati konstantu čitavu sezone.

Nikola je u dva navrata bio blizu triple double učinku, no jednom mu je falila asistencija, a drugi put dva skoka.

Doprinos timu

Bez sumnje, Jokić se tokom januara isprofilisao kao prvi igrač tima iz Denvera. U 8 od 14 mečeva bio je najbolji strelac tima, na čak 10 utakmica najbolji skakač, dok je na 2 meča bio najbolji asistent. Najviše poena dao je protiv Spursa, 19 januara, čak 35 što mu je ujedno i rekord karijere, najviše skokova (15) imao je protiv Lakersa 15 januara, odnosno protiv Warriorsa 2 januara kada je uhvatio 13 lopti. U proseku je tokom januara igrao 30.7 minuta, postizao je 23.9 poena, imao 11.1 skok, 4.9 asistencija, i 1.4 blokadu, uz 60.6 % šta iz igre, i 87.2 % sa linije penala. Jokić je trenutno treći strelac tima, prvi skakač i igrač sa najboljim šutem iz igre.

Jokić sjajno predvodi ekipu, igra polazi od njega sa visokog posta, gde deli lopte na utrčavanja suigračim. Uz njega, Harris i Chandler su procvetali, igraju sjajno i razvili su odlično razumevanje sa našim centrom. Ranije smo spomenuli problem ove ekipe, odbrana. Po defenzivnom ratingu su na samom dnu lige, no jednostavno nemaju elitnih obrambenih igrača na rosteru. Faried je beskoristan, Jokić još uvek neiskusan da nosi i odbranu, a izvana nisu ništa bolji. U budućnosti u ovom pogledu svakako ima najviše prostora za napredak.

Najbolja partija

Statistički gledano Nikola je svoju najbolju partiju odigrao 19 januara protiv Spursa, koju su izgubili sa 104 – 118. Nuggetsi su bili oslabljeni bez Chandlera, Gallinarija, Arthura, Harrisa, pa je veliki teret pao na Nikolu Jokića što je on maksimalno iskoristio – za 38 minuta postigao je svoj NBA rekord, 35 poena, uz 12 skokova i 4 asistencije. Uz to, pogodio je 2 trojke, a šutirao je 5 – 5 sa linije slobodnih bacanja.

Druga najbolja partija desila se nekoliko dana ranije, 16 januara, protiv Magica, kada su Nuggetsi pobedili sa 125 – 112. Nuggetsi su igrali atraktivnu ofanzivnu košarku gde je prednjačio Jokić sa 30 poena, što mu je (tada) bio rekord karijere, 11 skokova, 5 asistencija i 3 ukradene lopte. Drugi rekord postavio je Nikola već u prvoj četvrtini, kada je za samo 8 minuta postigao 16 poena. Fenomenalno je igrao napadački, sve bolje u odbrani.

1 Trackback / Pingback

  1. Igrač sezone je... Nikola Jokić! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*