Najtraženija ‘roba’ na trade tržnici

Kako nam se približava deadline za tradeove sve je veća mogućnost da će biti neki blockbuster trade. Dosada su bile samo sitne promene, recimo Korver u Cavse ili razmena centara Hornets-Bucks. Ništa bitno se nije desilo a opet svaki dan čitamo o neki potencijalnim “velikim stvarima”. Sad je ključan deo sezone. Playoff contenderi idu po veteransku pomoć i žrtvuju pickove i prostor na capu, dok druge ekipe idu u rebuilding i okreću se veoma dobrom draftu 2017. Prećićemo sada Top 10 potencijalnih “mamaca” tj igrača koji više,ajmo reći, nisu toliko potrebni u svojim klubovima no negde drugde bi se mogli fino smestiti i pronaći vrlo bitnu ulogu u ekipi.

10 Mario Hezonja

Naš bek se ove sezone potpuno uklopio u sivilo Orlanda. Vogel očito ne zna u kojem bi smeru išao. Veterani nisu dovoljno dobri da dođu do playoffa, a opet mlade igrače ne razvija što šteti budućnosti ekipe. U toj zbrci se našao i Mario. 5. pick drafta ove sezone dobija minute na kapaljku. Okej, ima tu i njegove krivice, loša obrana, selekcija šuta i neke druge stvari no to ne znači da ukoliko dobije prostor za igru da to nebi popravio. No sve to ne umanjuje njegov potencijal. Izuzetno hrabar igrač (da ne kažemo da ima “muda”) odlična visina i fizikalije i kod dobrog trenera bi se mogao razviti u odličnog igrača. Na Orlandu je da vidi u kojem smeru hoće ići. U svakom slučaju navijamo da Mario ode iz ekipe i proba pronaći sreću negde drugde…

9 Jahilli Okafor

O njemu smo već pisali a mladi centar Sixersa je jako zanimljiv asset. U Sixersima više nije potreban a talenat koji je pokazivo prošle (a ponekad i ove) godine nije nestao preko noći. Mogao bi biti vrlo dobar startni centar, u napadu je već vrlo dobra razina, no brzina nogu i obrana je nešto na čemu mora raditi. Ukoliko dođe u ekipu koja je voljna uložiti u njega i razvijati obranu mogao bi biti značajni faktor u ligi. Zasad su Pelicansi favoriti za njegovo dovođenje, a ima još ekipa kojima bi ovakav centar jako dobro došao.

7 Nikola Mirotić

Nikola je ove godine u očajnoj formi. U Bullsima je nominalno najbolji šuter no njegove brojke su najgore u karijeri. Ima to veze i sa lošom kemijom u svlačionici i lošom postavkom igre Bullsa, no stretch četvorke ne rastu na drvetu i sigurno ima zainteresiranih strana. Ove godine je restricted free agent i Bullsi  su otvoreni da poslušaju opcije koje im se nude. Nije više mladi talenta, već je on gotov igrač tako da neki rebuilding oko njega nema smisla (recimo u paru s Butlerom u Bullsima) jedino bi mogao biti od pomoći nekom playoff contenderu. Uticaj koji je recimo imao Frye prošle godine za Cavse je klasičan primer što visoki igrač sa dobrim šutem može napraviti za ekipu.

nba.com

6 Shelvin Mack

U Utah je postala gužva na bekovskim pozicijama. Hill je neverovatno zahvala igrač (možda jedan i od najpodcenjenijih u ligi) a Exum se napokon vratio od svih povreda. Što znači da je Shelvin višak. Odličan NCAA igrač, siguran na lopti, dovoljno jak u obrani može biti jako zanimljiv ekipama u potrazi za back up playom. Jazzeri su objavili da je Mack dostupan za trade i Cavsi su čini se zainteresirani. Prošle godine je došao u zamenu za pick druge runde, a Jazzeri bi verovatno pristali na nekakav sličan deal.

5 Brandon Knight

Odličan bek Sunsa koji je ekplozijom Bookera postao višak. Prošle godine izuzetno efikasan, bio na prosecima od 19,5 poena i 5,1 asista, no ove godine su mu brojke najniže u karijeri. Što se tiče +- ratinga najgori je u ligi, no sigurno nije zaboravio igrati. Malo minuta i sporedna uloga su ga dovele u ovu situaciju. Trenutno nema nikakvih opcija za njegov trade, no Sunsi bi se zadovoljili i s nekom kombinacijom pickova. Uz to što je dobar igrač i ugovor je u nekim marginama novih capova. Potpisao je za 70 milijuna na 5 godina, što je otprilike i njegova prava vrednost. Šteta je da ovakav igrač koji je i u Pistonsima i Bucksima rešavao utakmice, sedi na klupi.

4 P.J. Tucker

Još jedan igrač Sunsa na listi. Tuckeru uskoro ističe ugovor, a kako je prošao 30-tu više se ne uklapa u ove mlade Sunse koje forsira Watson. Uz to igra na mestu našeg Dragana Bendera kojeg verovatno vide kao trojku u budućnosti, te Warrena koji je još jedan prospekt Sunsa. Wolvesi i Clippersi se spominju kao favoriti za njegovo dovođenje. Clippsima treba jača klupa u što vrlo dobar 3-D igrač može pomoći. Wolvesi isto kubure s klupom, Bjelica je praktički jedini igrač sa koliko tolikom produkcijom (osim Muhhameda ali on će verovatno u petorku kad nema Lavinea) tako da bi ga i Thibs voleo videti u svojoj ekipi.

during the NBA game at Talking Stick Resort Arena on December 28, 2015 in Phoenix, Arizona. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.

3 Carmelo Anthony

Navijači mu zvižde, brojke padaju. Sve nam govori da bi Melo mogao lagano pakirati kofere iz Knicksa. Propao im je eksperiment sa Noahom i Roseom i sada se okreću mladim snagama. Melo nije u cvetu mladosti, brojke su mu u padu, a i ima ogroman ugovor (preko 50 milijuna za 2 godine) i Phila ga želi utopiti nekome. Clippersi su se javili, Lebron i Cavsi su u priči i samo je pitanje vremena kada će se Melo oprostiti od Gardena. Verovatno će i on u potrazi za dugo željenim prstenom u nekog contendera, jer naravno ima No-trade klauzulu, tako da praktički može birati u koji će klub otići. Vremena je sve manje i vidićemo gde će ga Phil poslati…

2 Jusuf Nurkić

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Tako se najbolje može opisati sezona našeg centra. Odlično je počeo, predsezonu i otvaranje sezone bio izvrstan, no onda sitna povreda i ispao je iz rotacije. Tu je naravno “kriv” i Jokić koji stvarno igra neverovatno sezonu, tako da na neki način možemo i shvatiti Malonea što malo koristi našeg centra. Ali Jusuf i dalje pokazuje vrlo dobre igra kada dobije priliku. Izuzetno je jak u reketu i solidan je u obrani a naravno još uvek je mlad tako da bi u skoroj budućnosti mogao nekoj ekipi doneti mir na mestu centra za nekoliko idućih godina. Denver bi čak mogao i zaraditi na njemu, no zasad nema nekih ponuda ali mogli bi uskoro videti Jusufa u nekom drugom dresu.

1 Serge Ibaka

Iako je praktički tek došao u Magic već je na izlaznim vratima. Tražiće max ugovor a izgleda da Magic nije spreman na taj korak. Ibaka je vrlo dobar igrač, sjajan bloker i dobar šuter no nikako igrač za max ugovor. Dobar je član rotacije, ali i ove sezone se vidi glavni igrač ne može biti. Takvo je rasulo u Magicu, dali su Oladipa da bi otvorili prostor za Hezonju, a sada nit Hezonja igra a igrač kojeg su dobili u zamenu bi mogao otići besplatno na kraju sezone. Sada ga aktivno pokušavaju tradeati barem da dobiju nešto zauzvrat za njega. No vidićemo hoće li itko zagristi…

Orlando Magic forward Serge Ibaka looks to pass the ball against the Chicago Bulls during the first half of an NBA basketball game, Monday, Nov. 7, 2016, in Chicago. (AP Photo/Kamil Krzaczynski)

1 Trackback / Pingback

  1. Nurkić tradeovan, ostali u 'izlogu' - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*