All Star vikend

NBA All Star vikend je trodnevno košarkaško poselo koje svakog februara, tokom pauze u sezoni, u nekom drugom američkom gradu okuplja sve ono što valja u NBA ligi. Kruna ovog vikenda je susret “reprezentacija” Istočne i Zapadne konferencije.

Izvor: Sportska kupusara (www.strategija.org)

Prvi takav meč odigran je 2. marta 1951. godine.

Vremenom je “ol-star” vikend obogaćivan i drugim manifestacijama, od kojih najveću tradiciju imaju takmičenja u “zakucavanju” i brzom šutiranju “trojki”.

Premijerno takmičenje u “zakucavanju” (NBA Slam Dunk Contest) održano je tokom “ol-star” vikenda 1976. godine u Denveru, dok je prvo brzo šutiranje “trojki” (NBA three-point contest) prezentovano u Dalasu 1986. godine.

“Ol-star” vikend u februaru 2015. godine sadržao je čak devet različitih takmičenja: NBA All-Star Celebrity Game, Rising Star Challenge, D-League Dream Factory Friday Night, D-League All-Star Game, Slam Dunk Contest, Three-Point Contest, Skills Challenge, Shooting Stars Competittion i, najzad, susret Istoka i Zapada.

Od košarkaša sa ex-jugoslovenskih prostora, samo su Vlade Divac i Predrag Stojaković bili učesnici “ol-star” utakmice između Istoka i Zapada. U šutiranju “trojki” učestvovao je jedino Stojaković, čak pet puta – dva puta je pobedio i dva puta osvojio drugo mesto.

Brojni košarkaši iz regije pojavili su se na “ol-star” vikendu kao akteri susreta između debitanata (Rookies) i igrača koji drugu sezonu nastupaju u NBA-ligi (Sophomores).

Naši na All Staru

Iznosimo hronološki pregled učesnika “ol-star” vikenda zaključno sa 2015. godinom:

1994. godine, Minesota – Toni Kukoč (Čikago Buls) i Dino Rađa (Boston Seltiks) pojavili su se u dresu “fenomena” protiv “senzacija” u “Rising Star” utakmici, susretu koji je okupio najbolje debitante nakon polusezone.

Trijumfovali su “fenomeni” sa 74:68. U pobedničkoj ekipi najefikasniji je bio Kris Veber sa 18 poena (uz 10 skokova), dok je odmah iza njega bio Kukoč koji je za 20 minuta postigao 14 poena i uhvatio dve lopte. Rađa je za 13 minuta ubeležio dva poena i pet skokova.

MVP meča bio je igrač “senzacija” Anferni-Peni Hardavej sa 22 poena.

2001. godine, Vašington – Vlade Divac je postao prvi igrač sa ovih prostora koji je nastupio u “ol-star” utakmici između Istoka i Zapada. Centar Sakramento Kingsa je za ekipu Zapadne konferencije igrao 9 minuta, postigao 8 poena, uhvatio tri i ukrao dve lopte i imao jednu asistenciju. No, neće po dobrom pamtiti Vlade momenat u kojem ga je Marbury izvozao te efektno poentirao preko njega.

Njegov klupski kolega Predrag Stojaković osvojio je drugo mesto u brzom šutiranju “trojki”.

Istok je trijumfovao sa 111:110.

2002. godine, Filadelfija – Centar Detroit Pistonsa Željko Rebrača pojavio se u ekipi “rukija” (debitanata u NBA-ligi) u susretu sa “sofomorima” (igračima koji nastupaju već drugu sezonu u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu).

Predrag Stojaković je osvojio prvo mesto u brzom šutiranju “trojki” i pojavio se u ekipi Zapada u “ol-star” meču. Selekcija Zapadne konferencije savladala je Istočnu konferenciju sa 135:120, a Peđa je za 18 minuta ubeležio 11 poena, dva skoka i jednu asistenciju.

2003. godine, Atlanta – Stojaković je odbranio titulu najboljeg “trojkaša” i nastupio u “ol-star” susretu. Za Zapad je u 13 minuta postigao pet poena, uz tri uhvaćene lopte i po jednu asistenciju i ukradenu loptu.

Selekcija Zapadne konferencije je nakon dva produžetka pobedila rezultatom 155:145.

Bek Los Anđeles Klipersa Marko Jarić je nastupio za “rukije” protiv “sofomora”, kao i u “Hoop-It-Up” nadmetanju.

“Hoop-It-Up” takmičenje pojavilo se samo dva puta na “ol-star” vikendu, 2002. i 2003. godine. Osmišljeno je kao basket tri na tri, a svaku ekipu činila su četiri člana – jedan aktivan košarkaš, jedna “penzionisana” košarkaška legenda, jedna zvezda WNBA-lige i jedan tzv. selebriti. Jare je tako bio u timu Los Anđelesa, zajedno sa Medžik Džonsonom, Lizom Lesli i Eštonom Kučerom.

Predrag Stojaković, pobednik takmičenja u brzom šutiranju "trojki" 2003. godine (FOTO: Hector Amezcua - Sacramento Bee Staff Photo)

Predrag Stojaković, pobednik takmičenja u brzom šutiranju “trojki” 2003. godine (FOTO: Hector Amezcua – Sacramento Bee Staff Photo)

2004. godine, Los Anđeles – Marko Jarić je nastupio za “sofomore” u utakmici protiv “rukija”, kao i u premijernom takmičenju – Shooting Stars”, u kojem tročlane ekipe, sastavljene od jednog aktivnog igrača, jednog bivšeg košarkaša i jedne zvezde WNBA-lige, za što kraće vreme treba da pogode koš iz različitih pozicija.

Jarić je bio u ekipi sa košarkašicom Niki Tesli i NBA-legendom Terijem Kamingsom.

Predrag Stojaković je osvojio drugo mesto u brzom šutiranju “trojki” i po treći put nastupio u “ol-star” meču. Zapad je trijumfovao sa 136:132, a Peđa je za 13 minuta dao pet poena, uz jedan skok.

2005. godine, Denver – Igrač San Antonio Sparsa Beno Udrih pojavio se u ekipi “rukija” protiv “sofomora”.

2006. godine, Hjuston – Centar Nju Džerzi Netsa Nenad-Nešo Krstić zaigrao je za “sofomore” protiv “rukija”.

2008. godine, Nju Orleans – Predrag Stojaković se poslednji put pojavio u takmičenju u brzom šutiranju “trojki”, ovaj put kao član Nju Orleans Hornetsa.

2013. godine, Hjuston – Igrač Orlando Medžika Nikola-Nik Vučević bio je akter “Rising Star Challenge”-a, meča koji je okupio najveće NBA-potencijale, po izboru bivših košarkaških asova Čarlsa Barklija i Šekila O NIla. Vučević je nastupio za ekipu “Čak”, koju je Barkli suprostavio timu “Šak”, selektovanu od O Nila.

2014. godine, Nju Orleans – U okviru “Rising Star Challenge”-a, ekipe su birali Kris Veber i Grent Hil. Centar Atlanta Houksa Pero Antić je izabran u Hilovu ekipu, ali je morao da odustane zbog povrede.

Bek Finiks Sansa Goran Dragić pojavio se u takmičenju “Skill Challenge”, koje iskušava igrača u veštinama vođenja lopte, dodavanja i šutiranja.

2015. godine, Bruklin – utakmica “Rising Star Challenge” ponovo je promenila format i sada je to susret SAD i “Sveta”. Obe ekipe moraju da imaju najmanje po tri “rukija” i “sofomora”.

U tim “Sveta” pozvani su Bojan Bogdanović (Bruklin Nets) i Jusuf Nurkić (Denver Nagets), ali je Juka zbog privatnih razloga morao da otkaže nastup.

Bogdanović se zato pojavio na parketu i za nešto više od 17 minuta postigao 16 poena, uz dve asistencije. “Svet” je slavio sa 121:112.

 2016. godine, Toronto. Opet su se rookie i sophmore igrači delili na Ameriku i Ostatak sveta.  Na ovom Allstaru su se našla čak 3 naša igrača. Bojan Bogdanović i Mario Hezonja iz Hrvatske i Nikola Jokić iz Srbije. Trebao je igrati i Mirotić,no povredio se te je njega zamenio Lyles.
Pobedila je ekipa Amerikanaca sa 157-154.
2017. godine, New Orleans. Na skupu svih zvezda nastupila su 2 naša igrača. Za tim sveta igrali su Nikola Jokić kojemu je ovo bio  drugi nastup i Dario Šarić koji je prvi puta igrao ovu utakmicu. Šarić je u svom debiju ubacio 17 poena uz 5 skokova, a Jokić je meč završio sa 12 poena,11skokova i 8 asista.
2018. godine, Los Angeles. Te godine po prvi puta Slovenija je imala predstavnika na Allstaru. Goran Dragić je odličnim igrama izborio nastup u Los Angelesu, a u sastav je upao nakon povrede Kevina Lovea. Još jedan nastup na Rising Stars utakmici je ubilježio Dario Šarić, a ove godine je debitirao Bogdan Bogdanović. Dario je ubacio 18 poena uz 5 asista, a briljirao je Bogdanović koji je na kraju pokupio i titulu MVP-a utakmice. Ubacio je 26 poena, od toga 7 trojki, te dodao 6 asista i 4 skoka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*