Jokić i Dragić lideri, Marjanović i Zubac iznenađenja

Pauza tokom All Star vikenda najbolji je period da sumiramo učinak igrača sa naših prostora u ovogodišnjoj NBA sezoni. Odigrano je dve trećine utakmica, i sada je poprilično jasno ko se izborio za pozicije u svojim timovima, a koje od igrača ostavio najbolji utisak.

Dragić najstadardniji

Najviše utakmica u dosadašnjem delu prvenstva, po 55, odigrali su Nemanja Bjelica za Wolvse (iako je samo u jednom meču bio starter), Nikola Vučević kod Magica, i Bojan Bogdanović u Netsima. Slede Nikola Jokić, Denver, i Goran Dragić, Miami, sa po 49, obojica su pauzirali nekoliko mečeva zbog povrede. Slede dva bosanskohercegovačka igrača, Jusuf Nurkić, Denver / Portland, 47 mečeva, i Mirza Teletović, Milwaukee, 46 mečeva.

Kada gledamo minutažu, redosled je drugačiji. Najviše poverenja svojih trenera uživaju Goran Dragić (Heat), koji u proseku igra 34.3 minute, Nikola Vučević (Magic), 28.5 minuta, Bojan Bogdanović (Netsi), 27 minuta, tek Nikola Jokić (Denver), 26.9, i Dario Šarić (76ersi), 24.4 minute po meču.

Jokić dominira

Jedini koji je imao triple double učinak, bio je Nikola Jokić, i to u dva navrata. Prvi, 3 februara, protiv Bucksa (20 poena, 12 skokova i 11 asistencija), drugi protiv Warriorsa 13 februara (17 poena, 21 skok i 12 asistencija).

Najviše poena na jednom meču, 40, postigao je Nikola Jokić u pobedi Nuggetsa u Madison Square Gardenu nad Knicksima igrane 10. februara, 2017. Pet poena manje (35) Jokić je postigao 19 januara, 2017, u porazu od Spursa. Goran Dragić je svoj rekord (34 poena) imao 13 decembra, 2016, u meču protiv Wizzardsa.

Najviše skokova na jednom meču imao je Jokić (čak 21), protiv Warriorsa 13 februara ove godine, slede Boban Marjanović (Pistons), protiv Hornetsa 5 januara, i Nikola Vučević (Magic) protiv Rocketsa 7 februara. Kada su asistencije u pitanju svojih rekordnih 17 dodavanja na jednom meču, Goran Dragić iz Heata je imao u meču sa Bostonom 28 novembra 2016.

Najviše trojki na jednom meču (7) imao je Mirza Teletović, u pobedi Bucksa nad Kingsima 5 novembra, 2016. Mirza je meč završio sa 22 poena, a imao je 9 pokušaja. Isti broj trojki, iz isto pokušaja (7 od 9), imao je Goran Dragić u pobedi Heata nad Minnesotom. Impresivnu izvedbu Dragić je okončao sa 33 poena i 9 asistencija.

Slede zanimljivi statistički pregledi po tabelama. Neočekivano, Boban Marjanović (iako igra vrlo malo, i ima ograničenu minutažu) prvi je među našim igračima po indeksu korisnosti, dok je Goran Dragić najbolji strelac.

Najbolji skakač je Nikola Vučević dok je najbolji asistent Goran Dragić, iako im se obojici u poslednje vreme opasno približio Nikola Jokić, podjednako dobar u obe kategorije.

Nikola Jokić i dalje prednjači kada je efikasnost i šut iz igre u pitanju, sledi mladi Ivica Zubac, dok je Beno Udrih najsigurniji sa linije slobodnih bacanja, iako u poslednje vreme baš i ne iga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*