Mogu li Warriorsi do kraja ??

GSW je od ovog leta postao jaci za jos jednog super stara-Kevina Duranta. Njegovim dolaskom, nastala je jedna mocna startna petorka koja trenutno dominira ligom. Ako se u finalu opet sastanu GSW i Cavsi, da li Cleveland  ima sansi za odbranu titule ?? Ostaje da vidimo. Treba napomenuti da ,,Ratnici,, trenutno imaju 4 All Stara u rosteru, sto se u istoriji NBA desavalo samo 8 puta. U ovoj deceniji, samo su Atlanta ( 2015) i Boston (2011) imali takav ,,ucinak,, Jedina slabija karika startne petorke je Zaza Pachulia, ali zamalo i da on postane All Star ( znamo za one glasove Gruzijaca ) sto bi stvarno bilo fascinantno. Inace, kada je KD dolazio u GSW na leto, svi su mislili da ce se poremetiti taj sklad tima i da ce Curry i Thompson dosta ispastati zbog njega. Ipak, Stev Kerr je sve to sjajno poslozio, Splash Brothers imaju jos jednu sjajnu sezonu i brojke su im odlicne. Treba pohvaliti Kerra za njegovu ,,mini revoluciju,, u kosarci. Pokrenuo je trend “Small ball” petorki bez klasičnog centra. U napadu svi napadaju s loptom izvana i šutiraju, dok u obrani sve preuzimaju i udvajaju. Tako povećavaju efekat dobre tranzicije, a u obrani dobrim preuzimanjem i defenzivnim rotacijama smanjuju dominaciju u low postu.

U sledecem delu cemo pristupiti analizi startne petorke Ratnika sa svih pozicija i aspekata, a bacicemo i pogled na klupu.

PG: – Stephen Curry

Sta reci za ovog momka koji je postao simbol Ratnika u proteklim godinama.  Draftovan je 2009 od strane GSWa kao 7.pick, a pre toga je imao sjajnu koledz karijeru. U prvoj godini NBA karijere uvrsten u startnu petorku rookia godine. Karijera mu se razvija dobro, a vrhunac dozivljava u sezoni 2014/2015 kada vodi Golden State do titule sampiona, prve jos od 1975 godine. U protekle 3 sezone, postavlja mnoge rekorde ( najvise postignutih trojki u sezoni, najvise trojki na utakmici itd…) 2015 osvaja takmicenje u brzom sutanju trojki, a takodje je dvostruki MVP lige  u protekle 2 sezone. Sa reprezentacijom SAD ima dva zlata sa  Svetskog prvenstva. Ove sezone, Curry je malko usporio ritam, ali brojke su mu idalje sjajne. Na prosecima od 41% za 3 poena, 91,6% za  slobodna bacanja, 24,7 poena i 6,4 asistencije. Produkcija mu je pala, s tim da je pala i potrošnja, što je razumljivo. Ali i dalje Curry može zatrpati svaki koš, ove sezone je skinuo rekord što se tiče ubačenih trojki na jednoj tekmi (protiv Pelicansa na početku sezone- ubacio ih je 13), te sjajna utakmica protiv Clippersa kada je za pola sata ubacio 43 poena.

SG- Klay Thompson

Draftovan 2011 godine od strane GSWa kao 11 pick prve runde. Svi znamo da mu je glavno oruzje sut za 3 poena. Kada udje u seriju, postaje masina koja melje protivnika sutom za 3 poena. Moze da sutne sa svih pozicija, iz trka, sa velike razdaljine. Ove sezone prosecno belezi 22 poena uz 42,2% uspesnosti na sutu za 3 poena. Dva puta ucesnik All Star utakmice, osvajac takmicenja u brzom sutanju trojki na All Staru u Torontu 2016 godine. Veoma zahvalan igrac, i sjano obavlja svoje duznosti. Obrambeno sve bolji, a svake godine napreduje i u napadu. Iako se očekivalo da će mu brojke drastično pasti, Klay i dalje drži slične brojke kao i prošle godine. Počeo je uzimati više šuteva s distance, pogotovo nakon bloka, te je povećao efikasnost. Ulaz mu je sve bolji i bolji a kada se zagrije onda postaje jedan od najopasnijih šutera u ligi. Pitajte samo Kingse i Pacerse kako je opasan kada se zagrije.

SF- Kevin Durant

Ovaj covek je jedan od igraca koji dominira ligom jos od svoje prve sezone. Draftovan 2007 kao 2.pick prve runde od strane Seattle Supersonicsa. Jos u prvoj sezoni je dobio mnogo prostora, te je belezio 20,3 poena prosecno i zavrsio je kao rookie godine. Seattle Supersonicsi naredne godine se sele u Oklahomu, u KD nastavlja da se razvija . Igra sve bolje i bolje, obara licne rekorde i u sezoni 11/12 dovodi tim do finala u kojem gubi od Miamia. Nakon toga, sledi sezona u kojoj se Westbrook povredio u PO i tako OKC ispada od Memphisa. Dolazi i MVP sezona u kojoj je KD prosecno belezio 32 poena, 7,4 skokova i 5,5 asistencija. Sledecu sezonu je proveo vise povredjen nego zdrav, i nakon toga sledi famozna sezona 2015/2016 u kojoj je OKC ispao u polufinalu konferencije od GSWa. I onda KD pravi medijsku bombu i objavljuje prelazak u GSW. Ove sezone, prosecno belezi 25,7 poena, 8,4 skokova, 4,9 asistencija uz 38% procenta za 3 i 53,9% FG. U karijeri su ga oduvek krasili neverovatni procenti suta, a sve nagrade i prizanja necemo nabrajati posto bi nam trebalo dosta vremena. Neka najvaznija dostignuca su mu MVP, Rookie godine, 8xAllStar, MVP finala… U svakom slucaju, racunajuci samo kosarkaske kvalitete, KD je jedan od najkonstantnijih i najdominantnijih igraca u proteklih 10 godina. Što se tiče ove godine, uzima najmanje šuteva u karijeri, ali pogađa ih s najvećim postotkom. Sada je pokazao i da je sjajan obrambeni igrač. Najbolji je rim protector Warriorsa i kada se ne mora posvetiti samo zabijanju pokazuje da je izuzetno svestran igrač.

PF-Draymond Green

Izabran kao 35 pick na draftu 2012 od strane GSW nije bio igrac od kojeg se ocekivalo da ce dostici All Star nivo. Odmah nakon dolaska u ligu, vazio je za dobrog ,, Big Mana,, uz ne bas najbolji sut. Prva sezona u NBA- nista specijalno. Na leto, pred sezonu 13/14, smrsao je oko 10 kila i znacajno popravio sut, sto je prouzrokovalu znatno bolju sezonu i sve bolje partije. Sledi sampionska sezona 14/15 u kojoj je dobio mesto u startnoj postavi zbog povrede Leea, sto je Green maksimalno iskoristio i pruzao je dobre partije ( prvi triple double u karijeri) Stize PO i Finale, gde je Green odigrao sjajno. Zabelezio je i tripl double ucinak u Game 6 i sigurno obelezio tu utakmicu i bio je jedan od najzasluznijih za titulu svog tima. Sezonu 15/16 obelezio je sa 13 tripl doublova i sa dosta incidenata. Poznat je kao jedan od prgavijih i prljavijih igraca u ligi. U ovoj sezoni, belezi 10,1 poena, 8,1 skok i 7,2 asistencije uz 2,1 ukradene lopte. Pravi glue guy Warriorsa. Možda i njihov najbitniji igrač. U obrani čuva sve od 1-5, a u napadu je ključan. Pick njega i Currya je jako teško zaustavljiv. Pisali smo već o tome.  Ove godine je ostvario raritetan učinak kada je ubilježio triple double bez poena!

C- Zaza Pachulia

Jos sa 13 godina je imao 2,03 metara i tako su ga zapazili treneri. Prvi prof. klub je bio turski Ulkerspor, gde je igrao par sezona nakon sto je odlucio da izadje na draft 2003 godine. Izabran kao 42. pick od strane Orlanda, gde se zadrzao samo jednu sezonu pre nego sto je trejdovan u Buckse, gde je takodje igrao samo jednu sezonu. U ta dva kluba nije imao zapazeniju ulogu, ali kada je potpisao ugovor sa Atlantom, stvari postaju malo bolje za Zazu. Proveo je u Atlanti 8 godina (sa kratkim prekidom 2011 godine) i cak bio startni centar u dosta meceva. Imao je solidnih partija, a nakon tog perioda 2013 prelazi u Buckse, u kojima je imao partiju sa 22 poena i sa 21 skokom( 18 ofanzivnih) Nakon te sezone, sledi odlazak u Mavse gde je zabelezio rekord karijere sa 22 double-double ucinka u sezoni ! Posle jedne sezone u Mavsima, sledi dolazak u GSW. Belezi prosecno 5,9 poena, 6 skokova i 2 asistencije za 18 minuta koliko prosecno igra, i sigurno da su mu ovo poslednje godine karijere u NBA. Jeste da ima mnogo boljih od njega, jeste da je najslabija karika ove startne petorke, ali svakako da ima nesto svoje sto daje posebnu car ekipi Ratnika. Jako je dobar “passing” centar, fino povezuje igru Warriorsa u kojoj svi igraju izvana. Iako lošiji od Boguta u obrani, nije ni u tom delu zakazao. Dobar centar, veoma borben i uz sve to ima visok košarkaški IQ, uz ovakav ostatak ekipe više ti ni ne treba.

Klupa GSWa

Ovde cemo izdvojiti najvaznije karike klupe Ratnika

Shaun Livingston – 4. pick na draftu 2004 godine igra dosta bledo ove sezone. Karijera prožeta povredama izgleda da je uzela svoj danak. Iako nema preterano velike brojke, veoma je bitan igrač u sistemu Warriorsa. Njegova visina omogućava odličan pregled igre, a s većinom playeva u startu ima mismatch. Najjače oružje mu je šut iz okreta s low blocka.

Andre Igoudala-covek koji je najbolji igrac Ratnika sa klupe ove sezone. Bio je MVP finala 2015 i veoma je znacajan za Ratnike. 6,5 poena, 3,9 skokova i 3,4 asistencije prosecno ove sezone, uz solidne procente suta. Lider klupe. I dalje on igra kada se utakmica odlučuje. A tzv “petorka smrti” s njima Durantom i Greenom u frontcourtu jednostavno razbija protivnike. U obrani su neprelazni, igraju sjajan presing, a napad je najviše zasnivan na traniziciji što šuteri poput Currya i Klaya sjajno koriste.

 

Ian Clark i JaVale McGee– Clark belezi 6,4 poena uz sjajne procente, te polako preuzima Livingstonovu ulogu, a JaVale i dalje ima sjajne fizičke predispozicije pa nije totalno beskoristan. Kerr izgleda svakome može naći produktivnu ulogu…

 

Kratka analiza našeg kolege sa sajta NBA Unlimited, Aleksandra Pandžića o trenutno najboljoj ekipi lige. Warriorsi su ekipa koja je najbrže osigurala playoff u istoriji lige. Može li ove godine otići do kraja??

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*