Martovsko ludilo!!

Sa mesecom martom i prolećem stiže nam i završnica jedne od najuzbudljivijih košarkaških takmičenja, NCAA. Američki studenti svoju sezonu završavaju u martu, naravno one ekipe koje se uspiju plasirati na “turnir”. Sistem je turnirski na jednu pobedu, što donosi posebnu draž ovom takmičenju. Vrlo su česta iznenađenja, underdog ekipe neretko izbacuju favorite. Baš zbog toga ovo je gotovo nemoguće prognozirati i jedan je od najgledanijih sportskih takmičenja u Americi ! Na March Maddnesu se gleda tko će postati igrač. Pritisak je puno veći nego u regularnoj sezoni, ako ti se desi jedna loša partija vrlo lagano možeš ispasti i tu je kraj sezone. Mnogi sadašnji NBA igrači su se dokazali baš na ovo turniru. Od starije garde tu je Melo koji je uzeo naslov sa Syracuseom, Curry koji je doveo sitni Davidson gotovo do Final Foura i nedavno Davis koji je svoj Kentucky odveo do naslova. Herojske predstave nisu retkost na ovom turniru i igrači koriste priliku da si “podignu cenu” pred draft.

Prošla godina je bila izuzetno zanimljiva, a naslov je uzela ekipa Villanove. Sami kraj ove utakmice tačno opisuje ovaj turnir u 15-ak sekundi.

Turnir počinje 12. marta kada je izvlačenje, a prve utakmice su na programu 14. marta u Daytoni. Final Four se održava Phoenixu od 1-3 aprila.

Odlučili smo Vam predstaviti Top 10 ekipa koje bi mogle doći do kraja. Naravno ovakve prognoze su “long shot” ali ipak neke ekipe ne bi trebale kiksati (tu mislimo na prve 2,3 ekipe koji bi trebale dogurati do Final Foura). Pa krenimo u pregled!

10 Duke BlueDevils

Score: 23-8

Razočaravajuća sezona za slavni Duke. Prije sezone su najavili kako “imaju najbolju klasu srednjoškolaca u povijesti sveučilišta” Nažalost većina tih igrača je propustila dobar deo sezone. Giles koji je najavljivan kao najveći prospekt (iako se protiv Hrvatske na u18 SP nije nikako dobro proveo) imao je već 3 operacije kolena i propustio je dobar deo sezone zbog toga,odigravši samo 20 utakmice. Ista stvar je i s jednom od glavnih opcija izvana, Tatumom. On je isto povređen ušao u sezonu i na kraju odigrao samo 3 utakmice više od Gilesa. Osim problema s povredama ni disciplina nije bila na nivou. Grayson Allen, 3. strelac ekipa je nekoliko puta bio suspendovan zbog namernog saplitanja protivnika te su na nekim utakmicama bili primorani igrati bez njega. Najbolji igrač je bio starosedio i osvajač naslova od pre 2 godine Luke Kennard. Zabijao je preko 20 u proseku i bio najbolji strelac ekipa. Tatum se oporavio i priviknuo na igru ekipa i bio 2. strelac i pokazao da ga povreda ipak nije toliko usporila. Za Blue Devilse igra i jedan naš igrač. To je Antonio Vranković, sin proslavljenog centra Stojke. Igrao je samo u 10 utakmica i ostvario solidne brojke od 3,5 poena i 3 skoka u proseku. Iako nisu među prvim favoritima Coach K zna kako se osvajaju naslovi. Napokon su kompletni i kako smo već napomenuli, iznenađenja su moguća!

Jason Tatum

9 Louisville Cardinals

Score: 24-7

2. ekipa ACC konferencije je iduća na našoj listi. Najjače oružje im je trener. Rick Pitino svake godine napravi ozbiljnog konkurenta od ovog sveučilišta. Prošle sezone izbio je skandal u kojem je Rick dovodio djevojke da “uvesele” regrute, pa su dobili kaznu. Bili su suspendirani sa Maddnesa, no ove godine se vraćaju. Glavni forte Pitinovih ekipa je obrana. Zona da budemo precizniji, s vrlo visokim presingom koji guši protivničke bekove. Ove godine su imali 6. obranu u celoj Americi što dovoljno govori kako Pitino bazira igru. Najbolji igrač je Donovan Mitchell, krilo s odličnim napadačkim arsenalom. Krasi ga sjajan odraz i odlično se uklapa u ovu agresivnu ekipu. Ove godine je na 15,9 poena i 4,7 skoka, a u obrani krade čak 2,1 loptu u proseku. Osim njega bek Snider je igrač koji daje balans ovoj ekipi, a iako je propustio prvi deo sezone sada je drugi strelac ekipe. U ovakvom sustavu gde se igra na ispadanje Pitinove ekipe su uvek opasne. Kako svoju igru zasnivaju na obrani, većinu koševa postižu iz tranzicije, što su većinom lagani koševi. Igraju na koš manje, a Pitino je već znao iznenaditi i dovući se daleko na Maddnesu.

Donovan Mitchell

8 North Carolina Tar Heels

Score: 26-6

Prva ekipa ACC konferencije ulazi u turnir željni osvete, nakon što su u zadnjim sekundama ispustili naslov prošle godine. Bitno su oslabljeni ušli u sezoni, najbolji igrači Paige i Brice Johnson su otišli u NBA no kako se Williams ipak više oslanja na sistem nego na individualni kvalitet i u ovoj sezoni su legitimna pretnja. Najbolji igrač je Justin Jackson, nekada bio jedan od najboljih srednjoškolaca u zemlji. Na početku se i nije baš snalazio u ovom sistemu, čak je i prvim sezonama i gubio mesto u rotaciji, no ove godine je potpuno sazrio. Predvodi ekipu po poenima i igra stvarno sjajno i moguće da čak bude i lutrijski pick. Nedavno je ušao u finale za izbor najboljeg krilnog igrača. Julius Erving award zajedno sa Tatumom, Josh Jacksonom, Dillonom Brooksom i Josh Hartom. Odabrano društvo, a to pokazuje koliko je Justin napredovao sve ove godine.Iza Jacksona odličan je i bek Berry koji za tricu šutira preko 40%. Na playu osim Berrya igra i Britt, a obojica su vrlo dobri obrambeni igrači koji bilježe preko 1 ukradene lopte po utakmici. Obrana im je i dalje najveći forte, a preferiraju igru s puno tranzicije. Ove godine će dati sve od sebe da pokušaju isprati gorak okus koji im je ostao posle prošlogodišnjeg finala.

USA TODAY Sports

7 Kentucky Wildcats

Score: 26-5

Calipari je postao pravi majstor za okupljanje kreme srednjoškolskih igrača na svojem sveučilištu. Ove godine su stigli superbrzi bek DAron Fox, sjajni šuter Malik Monk i snažni centar Bam Adebayo. Sve top regruti na svojim pozicijama. No, nije išlo glatko tokom sezone. Gubili su od Kansasa u jednoj odličnoj utakmici, a osim toga ubilježili su još 5 poraza. Ali za njih tek sada kreće sezona. Nakon razočaravajućeg nastupa na prošlogodišnjem ludilo traže osvetu. Predvodnik ove ekipe je Malik Monk. Momak koji igra s neverovatnom lakoćom, može zatrpati svaku ekipu, a kada ga krene nemoguće ga je zaustaviti. Ima jako dugačak korak, u tranziciji je jako opasan, brzo menja smer te ga je jako teško pročitati. Na postavljen napad sjajno koristi blokove i čim dobije priliku šutira i u većini slučajeva pogađa. Na proseku je od 21,2 poena uz čak 43,6% šuta. Iza njega su ostala dvojica već spomenutih igrača. Adebayo i Fox. Foxu je najveća mana šut, sam 21,1% iza linije za 3 poena, no neverovatno je brz i prvi igrač obrane. Oko Adebaya grade napad, igra dosta u low postu a Calipariu vraća sa 13,3 poena i 7,6 skokova u proseku. Osim njih Calipari ima na raspolaganju jako dubok roster. Briscoe je već iskusan bek, snažan i dobrog šuta, stretch četvorka Willis bi moga imati solidnu karijeru u NBA, a i Gabriel pokazuje znakove potencijala. Ovo je i možda po imenima top3 ekipa na Ludilu, i uzeći u obzir i trenera možemo ih bez problema smatrati za jedne od glavnih favorita.

6 Arizona Wildcats

Score 28-4

Ekipa našeg centra Dušana Ristića solidno je gurala kroz sezonu. Prošle godine su imali ekipu punu seniora i razočarali su na Završnom turniru. Ove godine su krenuli praktički skroz iz početaka i okupili su dosta dobru ekipu. Momci iz Europe vode glavnu reč pod koševima. Naš Dušan Ristić je prvi centar ekipe. Odlično se razvija u NCAA odakle je došao iz Crvene Zvezde. Drugi Europljanin je malo veći prospekt od Dušana, to je Lauri Markkanen. Finac mekane ruke, koji igra na poziciji krilnog centra. Odličan je šuter, pogađa 43,8% trojki ove godine. Ima vrlo dobru tehniku i podseća nas na tip igrača kao što je veliki Dirk. Naravno ni blizu njemu, no slične su visine i obojica dobri šuter, pa čisto neka komparacija. Najbolji igrač ove ekipe je Allonzo Trier. Bivši član Američke juniorske repke predvodi ovu ekipu. Krilni igrač je najbolji strelac i onaj koji preuzima najbitnije šuteve. Vodi svojim primerom ovu ekipu i pritom postiže 16,6 poena uz 4,8 skokova. Arizona ima solidne šanse na ovom turniru, prvi su u Pac-12 konferenciji, imaju 2,3 NBA potencijala u ekipi (Trier i Markkanen sigurno) i mogli bi biti opasni protivnik na ludilu.

zimbio.com

5 Oregon Ducks

Score : 29-4

Zadržali su većinu ekipe od prošle godine koja je iznenadila na Final Fouru. Isprašili su Duke na Sweet 16 i poslali ih kući. Ove godine su još jači. Ekipa je godinu dana starija, igrali su više zajedno i sada su opet među favoritima za Final Four. Sjajni su u napadu, imaju gomilu opcija. Mogu rješavati individualno ili pak kroz pick n roll, a predvodi ih krilni dvojac Brooks-Dorsey. Dillon Brooks je jedan od najboljih krilnih igrača lige. Fanastičan je strelac koji može zabiti na mali milion načina. Ima vrlo nezgodan ulaz, a ove sezone je 2. po postotku ubačenih trojku u timu. Dorsey je odličan šuter, iako ima manje posotoke od Brooksa, a obojica su dobri obrambeni igrači. Na bekovima imaju vrlo dobre Ennisa i Pritcharda, dok reketom ordinira Boucher. On je prošle godine postao jedini igrač koji je ubilježio preko 100 blokada i 35 postignutih trojki u jednoj sezoni. Pravi dvosmerni igrač koji je veoma bitan “Patkama”. Večeras igraju s Arizonom za prvo mesto u Pac-12 konferenciji, a do ove utakmice su nanizali 8 pobeda zaredom.

gettyimages.com

4 Gonzaga Bulldogs

Score : 32-1

Najverovatnije prvorangirana ekipa u zemlji i ekipa s najboljim scoreom. Prvi su u ACC konferenciji, a ove godine su izgubili samo od BYU-a(bivši Freddetov college). Nakon dosta odlazaka prošle godine (Sabonis, Wiltijer) očekivao se pad ove sezone. No, opet su odlično regrutirali i stvorili respektabilnu ekipu. Pristigao je bek Matthews koji je trenutno 3.strelac ekipe, dok je najbolji igrač također bek Williams-Goss. Obojica su odlični napadači, mogu napasti iz spot up-a a i odlični su šuteri, tako da moraš obratiti pažnju na njih izvana. Nakon operacije se vratio Karnowski. Ogroman Poljak je prvi centar ove ekipe. Odličan u obrani, vrlo dobar zaštitinik obruča, a u napadu masivnim tijelo si omogućuje dobru poziciju pod košem. U paru s Poljakom igra i Zach Collins koji je ove godine proiciran za lutrijskog picka.  Goss je najbolji strelac i asistent ekipe sa 16,9 poena i 4,8 asista i pravi je vođa ovog tima. Nakon dobro prošlogodišnjeg nastupa i izvrsne ove sezone očekivanja su velika za trenera Fewa i Buldoge.

Feb 11, 2017; Moraga, CA, USA; Gonzaga Bulldogs guard Josh Perkins (13) and Gonzaga Bulldogs guard Nigel Williams-Goss
USA TODAY Sports

3 UCLA Bruins

Score: 29-4

Najbolja napadačka ekipa lige! Predvode ligu po postignutim poenima i imaju najbolji efektivni postotak šuta unatrag zadnjih 10 godina. Nakon očajne prošle sezone kada su imali negativan omer, dolaskom Balla su ipak imali šanse za optimizam. Bek koji je dominirao srednjoškolskom konkurencijom ima izvrsnu visinu za beka, sjajan pregled igre i dribling. Neverovatno je unapredio je i ubrzao igru UCLA. Jedina mana mu je šut, zapravo mehanika šuta. On trojke i šuteve pogađa ali mehanika mu je grozna. No kako bi se reklo najlepši je onaj šut koji upadne. Uz njega su procvetali najbolji strelac prošle godine Bryce Alford i TJ Leaf. Alford je bek vrlo dobrog šuta, no mučile su ga izgubljene lopte prošle godine. Sada se uz Balla može fokusirati samo na zabijanje i to radi odlično. 15,8 poena uz 45% šuta te 2,6 asista u proseku. Leaf je bijeli krilni centar koji sjajno surađuje s Ballom. Najbolji je strelac ekipe i drugi skakač. Osim udarnog trojca vrlo dobar je bio centar Thomas Welsh, koji je napadački jedan od boljih centar u naciji. Nije igrao puno ove sezone no i 24 minute mu je bilo dosta za 10,7 poena i 8,8 skokova u proseku. Tu dolazimo do Balla. Siguran Top3 pick drafta (a po mnogima i prvi izbor) je fenomenalan u svojoj prvoj sezoni. 14,6 poena, 6,1 skok i 7,7 asista. All round napadač, sjajan u tranziciji, a pogađa trojke s čak 41%. Izvrstan je i u obrani gde ima 1,9 ukradenu loptu. Postaju opasna ekipa koju je preporodio novi Jason Kidd. Ako UCLA kojim slučajem uspije izboriti Final Four mislim da oko Top picka ovog drafta neće više biti nikakve dileme.

2 Kansas Jayhawks

Score: 28-4

Jayhawksi su predvođeni Selfom konstanta opasnost na turniru. Istina od 1996. godine osvojili su čak 16(od 21) naslov prvaka konferencije, a samo su 4 puta završili na Final Fouru. No ove godine bi moglo biti drugačije. Odlična ekipa predvođena bekovima Masonom i Grahamom. Mason je i prošle godine imao dobru minutažu, no odlaskom Seldena napokon postaje prvi bek. To je iskoristio na najbolji mogući način. Prvi je strelac ekipe i postao je jedan od najboljih bekova u naciji. On i Graham čine ubojiti dvojac šutera koji mogu zatrpati bilo koga. Uz to obojica su  i odličani clutch šuteri, tako da imaju i prednost u neizvesnim završnicama. No titulu najboljeg igrača ekipe bi dodelio Joshu Jacksonu. Krilni igrač koji je došao s neviđenim hypeom na sveučilište u potpunosti ga je opravdao. Momak koji sve radi po malo na terenu. Igra izvrsnu obranu, u napadu im jako brz prvi korak i odlična rešenja za drugu i treću obranu. Jedina mana mu je šut izvana, no kada treba (utakmica protiv Kentuckya kada ih je zatrpao izvana u drugom delu) zabija bez problema. Pod košem su najtanji. Odlazak Ellisa prošle godine ih je ostavio dosta tanke ispod obruča. Ali Self i za to ima rešenje. Landen Lucas je pokazao kao vrlo dobar skakač i obrambeni igrač, a uz njega igra i Carlton Bragg tako da su i pod košem delimično pokriveni. Nama je u ovoj ekipi zanimljiv i jedan Ukrajinac Sviatoslav Myhkailiuk. Momak igra vrlo dobro ovu sezonu, nekada kao krilo, nekada u niskoj postavi na četvorci. Dobrog je šuta, solidne obrane, a trenutno je 4. strelac ekipe sa 9,6 poena u proseku. Predvoi ih spomenuti Mason III sa 20,8 poena, a prati ga Jackson sa 16,4 poena, 7,2 skoka i 3,1 asistom. Kansas bi ove godine mogao otići barem do Final Foura. Odličnu ekipu je okupio Self, baziraju se na obrani i brzoj tranziciji. A kada imaš clutch igrače kao Mason i Jackson sve je moguće.

1 Villanova Wildcats

Score: 31-3

Branitelji naslova ulaze na Turnir kao najveći favoriti. Imati će priliku prvi osvojiti 2 uzastopna turnira još od 2006. godine kada su Florida Gatorsi obranili naslov. Čuvena generacija sa Noahom, Horfordom, Brewerom i ostalima. Nova je protutnjala Big East konferencijom predvođeni dvojicom sjajnih bekova Hartom i Brunsonom. Potonji je moderni play izvsnog šuta i dobrog ulaza. Igrač koji može potegnuti kako god želi, iz dribling, bloka, a odličan je i u završavanju oko obruča. Njegov partner Hart je jedan od glavnih kandidata za igrača godine(osvojio nagradu za najboljeg igrača Big East konferencije). Sjajni bek kojemu je najslabije oružje šut za 3, a ove godine je na 40% iza linije 7,24. Dovoljno smo rekli! Uz njih dvojicu imaju i sjajan par krila u Jenkinsu i Bridgesu. Obojica su vrlo pokretni i solidni šuter. Dobri su obrambeni igrači te omogućuju dosta preuzimanja. Pod košem su tanki i to im je jedina mana. Manjak tijela bi ih možda mogao i koštati, no imaju s čime kompenzirati na bekovskim pozicijama. Koliko su tanki govori i podatak da im je najbolji skakač Hart sa 6,5 skokova u proseku. On je i najbolji strelac ekipe sa 18,9 poena, a prati ga Brunson sa 14,8 poena. Veliki plus im je i trener Jay Wright koji je odbio i neke NBA ekipe zbog vernosti Novi. Sad ima priliku obraniti naslov, najteži mogući zadatak u sveučilišnoj košarci !!

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. "Bolji sam od Jordana" - Ostatak Sveta
  2. Martovsko ludilo- igrači!! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*