Ples po rubu!

Ulazimo u zadnji mesec regularne sezone. Dosta stvari se već iskristaliziralo, neki sudionici playoffa su već poznati, za neke ekipe se već zna da sigurno neće u postseznu. Ostalo je još koje mesto, dok će ove ekipe koje su se osigurale hteti što bolje da se plasiraju, zbog prednosti domaćeg terena. Drastične promene u ekipama više neće biti, eventualno koji free agent da se pojača rotacija. Tu dolazimo do nekih drugih promena koje su izvesne. To su promene trenera. Koji treneri plešu po ivici, kome se verovatno sprema otkaz na kraju sezone? Odabrali smo 5 trener kojima je “uzdrmana ” stolica.

Smena trenera je nešto što je dosta česta pojava u NBA. Trenutno je u ligi samo 5 trenera koji su bili na istom mestu i prije 2013. godine. To su redom : Greg Popović, Erik Spoelstra, Rick Carlisle. Dwayne Casey i Terry Stotts). Dolazimo do broja od 25 ekipa koje su promenile barem 2 trener u ovom periodu, a trećina od njih je promenilo i više. Posao NBA trenera ne garantira gotovo nikakvu sigurno, jedna loša sezone i vrlo lako možeš ostati bez posla.

5 Steve Clifford

Charlotte Hornets

Nakon solidnog početka sezone Hornetsi su počeli igrati sve lošije i lošije. Trenutno su izvan playoffa, tek na 11. mestu i kasne 4 pobede za Bucksima i 8. mestom. Clifford je obrambeni trener i to ne radi uopšte loše. Hornetsi su trenutno 9. po defenzivnom ratingu u ligi, jako dobro skaču (2. po % def. skoka) i paze na loptu. Namanje izgubljenih lopti u ligi. Što se tiče napada, preferiraju pick n roll, Kembe ili Batuma, a sada kada su se rešili Hibberta i Hawesa napokon imaju pokretnije centre. Zeller im je glavni čovek obrane, šteta što je veći deo sezone proveo izvan stroja. U napadu najviše ovise o Kembi, a u zadnje vreme dosta koriste stretch postave sa Kaminskym, Bellineliem i Willamsom. Najveći problem Hornetsa su neizvesne završnice. Iako imaju dobru obranu, kod egal rezulatat imaju najgoru obranu lige. To će sigurno biti problem u playoffu, ako ga uspiju izboriti. Njegova smena je izvesna jer Jordan verovatno neće imati strpljenja. Iako ima još 2 godine ugovora, verovatno će mu se to isplatiti, a Hornetsi će u potragu za novi stručnjakom.

4 Alvin Gentry

New Orleans Pelicans

Doveden pre 2 godine umesto Monty Williamsa da unapredi napadačku igru i da smisli sistem oko Davisa. Bio je u šampionskoj ekipi Warriorsa i činilo se da je idealan čovek za taj posao. No, statistike govore da je svake godine napad Pelicansa u padu. Opada im efikasnost i zabijaju sve manje i manje poena.

Iako ima i za to valjano opravdanje. Prve godine Pelicansi su bili opterećeni povredama, gotovo nikada nije imao puni tim na raspolaganju. Davis, Gordon, Evans, Anderson, Holiday svi oni su u jednom trenutku bili povređeni. Često i po dva, tri odjednom. Ove godine Pelicansi jednostavno nemaju dovoljno talenta. Nadoknađuju to obranu, među prvima su u hustle brojkama, no napad šteka. Doveden je Cousins, no možda je plaćena prevelika cijena. Izgubili su praktički sve opcija izvana osim Holidaya i jako se teško snalaze s njim u sastavu. Bez njega su trenutno neporaženi i čini se kako Gentry još uvek nije našao pravo mesto za Boogiea. Ako uskoro nešto ne promeni, i ne pronađe pravu ulogu za skupu akviziciju, Gentry će morati pakirati kofere.

3 Fred Hoiberg

Chicago Bulls

Gotovo sigurna oklada da će Fred dobiti otkaz na kraju sezone. Pod njegovim vodstvom došlo je do raskola u ekipi. Zvezde Butler, Wade i Rondo su se posvađali s ostatkom ekipe, pogotovo mlađim igračima. Fred je to morao imati pod kontrolom, a trenera koji nema svoju svlačionicu pod kontrolom treba hitno menjati. Nije to sve Fredova krivica. Dobio je totalno krivo selektiranu ekipu. Navikao je igrati sa stretch postavama, a dobio je najgoru skupinu šutera u nekoliko zadnjih godina u NBA. Wade, Rondo su akvizicije u vanjskoj liniji, a obojica su katastrofalni šuteri izvana. Butler je poznat kao dobar mid range šuter, no nikako trojkaš, a da bi stvar bila bolja i rezervna rešenja na playu kao Carter Williams su također očajni šuteri. Fred jednostavno nije imao s čim raditi. Dali su mu u ruke pokvarenu igraču i onda ju još dodatno pokvarili svojim potezima. Ceh će naravno platiti trener, iako mislim da nema trenera u ligi koji bi od ove ekipe mogao napraviti legitimnog contedera (što bi htela uprava, a i svi navijači Bullsa). Kako sada stvari stoje, Fred gotovo sigurno odlazi na kraju sezone. Verovatno će i koji igrač također dobiti ispisnicu, a ko će ga zameniti zasad je misterija.

2 Jeff Hornacek

New York Knicks

Slična situacija kao i kod Bullsa. Velika očekivanja, kriva selekcija ekipa. Dovedeni su prije sezone Rose i Noah te su najavljivane velike stvari. Rose je rekao kako su šampionska ekipa, kako je sigurna borba za naslov. Početak čak i nije bio loš, no nije trebalo dugo da se sve raspadne. Trenutno nisu ni blizu playoffa, a Hornacek kao i Hoiberg gubi konce svlačionice. Samo što je tu malo drugačija situacija. Njemu se u posao ne mešaju igrači, već veliki Zen master, Phil Jackson. Gorljivi zagovornik famoznog triangle napada, sve je više i češće na terenu nego u svojoj loži. Forsira trokut napad iako je većina igrača izjavila da je to zastarilo i da ne razumiju šta trebaju raditi. S tim se složio i Hornacek .Glavna zvezda Porzingis je rekao kako uopšte ne razume taj napad i da nema pojma šta treba raditi. Jennings je prilikom odlaska rekao slične stvari. S njima se složio i Melo. Glavne zvezde su nezadovoljne, već su ostali bez Noaha (to je možda i pozitivna stvar kako je igrao) a Rose iako daje naznake i bljeskove ove MVP sezone, verovatno više nikada neće biti isti igrač kao prije. Pod hitno neke promene, a zanima nas koliko će dugo Hornacek izdržati kada zapravo i nije trener ove ekipe…

1 Terry Stotts

Portland Trailblazers

Najdugovečniji trener na našoj listi i kako smo spomenuli jedan od 5 koji je na svom poslu duže od 4 godine. Problem kod Stottsa je stagnacija. Prošle godine je na krilima Lillarda i McColluma ušao u playoff i tamo ostavio jako dobar dojam. No osim toga problem je i obrana. Jedna od najgorih u ligi. Treba uzeti u obzir da je Lillard možda i najgori obrambeni bek od svih Superstar bekova (Paul, West i ostali Allstar igrači). Lagano gubi svog čoveka, gubi se u preuzimanjima. Ni ostatak ekipe nije bajan, ali svakako ima potencijala. Dolaskom našeg Nurkića stvari su se bitno popravile. U obrani Juka dominira, deli blokade kao od šale i kupi skokove. U napadu im je dao dodatnu dimenziju, može asistirati i zabiti s niskog posta, nešto što nisu imali već dugi niz godina. Sada su ponovo u igri za playoff mesto, a činilo se kako ipak neće uspeti ove godine. Juka je to sve promenio, a i napokon se uskladila forma dvojice prvih igrača LIllarda i McColluma. I tako je verovatno Stottsov posao spašen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*