Slatkih šesnaest!

Već u prvim rundama Turnira videli smo svakakva iznenađenja. Od ispadanja favorita Dukea i Villanove, dok najvećeg preokreta u istoriji Turnira. Ostalo je 16 najboljih ekipa iz države, bolje reći 16 ekipa koje su najbolje odigrale u ovih nedelju dana. Sada nam predstoji završni deo, Sweet 16, Elite 8 i na kraju Final Four. Predstavljamo sve matchupove i ekipe koje će se susresti!!

1 Oregon Ducks – Michigan Wolverines

Oregon ulazi kao favorit u ovaj duel. Duo Brooks i Dorsey su bili izvrsni dosada na turniru. Čak bi izdvojili Dorseya koji nije išao ispod 21 poena i bio glavni pokretač ekipe. Nažalost povredom Bouchera sa kojim su bili prvorangirana ekipa po blokadama, sada im je to najslabiji deo ekipe. Obrana pod košem nikako ne funkcionira i gotovo svaki centar se naigrao protiv njih. Ukoliko žele proći morati će ponovo igrati obranu. Nije da nemaju igrača, Bell i Bigby Williams su sasvim soldini obrambeni igrači.

Michigan je ostvario 7 pobeda za redom i igraju sjajnu organiziranu košarku. Posebno dobri su u napadu, gde pogađaju gotovo sve. To rade jer imaju dosta strpljenja u pronalasku slobodnog šutera. Najbolji igrač je Derrick Walton koji je na 19,4 poena i odličnih 8,4 asista u proseku u zadnjih 7 pobeda. Najveća boljka im je obrana i defenzivni skok. Louisville nije to uspeo iskoristiti, no već im je Oklahoma State radila dosta problema. No imaju neverovatan prosek od samo 5 izgubljenih lopti po utakmici i to upareno sa sjajnim šutem može biti izuzetno opasno ako tako nastave.

 

2 Gonzaga Bulldogs – West Virginia Mountanieers

Gonzaga je suvereno prošla kroz svoju konferenciju i izgubila samo jedan meč u čitavoj sezoni. To se može pripisati slaboj konkurenciji, no Gonzaga je što se tiče statistika u vrhu lige. Po efektivnom šutu su 5. u napadu, a 1. u obrani, što znači da igraju odličan napad i izvrsnu obranu. To je ujedno i najveća snaga Gonzage, obrana. Slamaju protivnike, no čini se kako su se umorili od slabe konkurencije. Imaju takav govor tela i nadamo se da će se s ovom utakmicom probuditi. Najbolji igrač im je play Nigel Williams-Goss koji je sjajan allround igrač. Bilježi 19,2 poena, 7,0 skokova i 4,6 asista u proseku i glavni je pokretač napada svoje ekipe.

WV igra sjajno na ovom turniru. Imaju čak 52% šuta za tri poena i 76,4% šuta sa slobodnih bacanja. Njihova najveća slabost, postavljen napad im je najjače oružje na Turniru. U obrani su fantastični, igraju presing po celom terenu i teraju protivnike na brzi šut ili izgubljenu loptu. Kada uparimo sjajnu obranu i preko 50% šuta za tri poena dobijemo jako neugodnu ekipu. Iako svi igrači deluju kao dobro podmazan stroj moramo nekoga izdvojiti. To je njihov najbolji strelaca Jevon Carter. Sjajni mladi playmaker bilježi 13,3 poena uz 3,8 asista i odlično komanduje ekipom.

3 Kansas Jayhawks – Purdue Boilermakers

Možda i najveći favoriti na Turniru su Kansas Jayhawksi. Vrhunska petorka predvođena glavnim kandidatom za Igrača godine Masonom JR. i sjajnim allround krilom Jacksonom. Igraju odličnu obranu, te su u tranziciji neverovatno brzi. Bekovi Mason i Graham imaju dozvolu za šut iz tranzicije te to jako često koriste. Jackson je već sada odličan igrač. Neverovatno brz prvi korak, odličan ulaz i pregled igre, šut mu je najveća boljka. No kada treba i on pogađa. Najtanji su pod košem, protiv zvezda kao Adebayo i Markkanen bi mogli imati poblema. No u regularnoj sezoni su zaustavili Adebaya, verujem da to mogu ponoviti.

Nezgodan matchup za Kansas jer najbolji deo Purduea je njihova unutarnja linija. Caleb Swanigan je oduševio svojom borbenošću i snalažljivošću pod košem. Kupi skokove u napadu kao od šale i jako dobro završava pod obručem. Trenutno je na 28 double doublea u sezoni i mogao bi oboriti rekord. Odlični su u obrambenom skoku i jako im je teško zabiti na obruču. Tvrda su ekipa protiv koje bi dosta njih moglo razbiti zube. Problem kod Purduea je što iako imaju Swanigana pod košem nekada ga ne koriste dovoljno. Odlična su šuterska ekipa no nekad znaju preterati. Pogotovo protiv Kansasa treba što više trpati loptu na low i high post, kako bi izmorili i ovako tanku visoku liniju Jayhawksa.

4 Arizona Wildcats – Xavier Musketeers

Odlična napadačka ekipa koji dosta zavisi od centra-šuter Markkanena. Kada je on proigrao i počeo pogađati Arizona odmah izgleda puno opasnije. Usavršili su drive n kick igru, te jako dobro posle ulaza pronalaze otvorene vanjske igrače. Za njih igra i naš centar Dušan Ristić koji igra vrlo dobro u paru s Lauriem. Markkanen je zvezda ove ekipe, pisali smo o njemu, a na Turniru igra odlično. U paru s Ristićem koji je low post centar, ali ima mekanu ruku, čini jako opasan duo pod koševima. No obojica su loši obrambeni igrači i tu leži najveći problem Arizone. Dosada na Turniru protivnički centri su se naigrali protiv njih, te ih je samo sjajna napadačka predstava ekipe izvukla. Uz ove centre ekipu vuče i krilo Trier koji izgleda jako dobro na ovom Turniru.

Prolazak u Sweet 16 Xaviera možemo svrstati u grupu iznenađenja. Solidna ekipa koja je na putu skinula Maryland i Floridu State. Jako su dobra skakačka ekipa i to im je najveći plus. I po napadačkom i defenzivnom skoku su među top 30 u Americi i jedina su takva ekipa. Najveći problem im je obrana reketa. Iako su odlični skakači reket katastrofalno brane. Dopuštaju protivnicima čak 52,6% šuta pod obručima i samo je jedna ekipa bila gora od njih na čitavom Turniru. Najbolji igrač im je Trevor Bluilett, zasad zabija preko 25 poena u proseku na Turniru, te ako žele preko Arizone on će morati ići preko 30.

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Slatkih 16 - drugi deo! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*