Recap March Maddnesa 2017!

Završio je i mesec mart, a sa njim i sveučilišna košarka za ovu sezone. U pravom ratničkom finalu Tar Hellsi su sprali gorak okus poraza iz prošle sezone i ove se okitili naslovom prvaka. U teškoj, na trenutke negledljivoj utakmici izbacili su iznenađenje Gonzagu, te su momci iz North Caroline na kraju rezali mrežicu.

TAR HEELSI USPELI!

Put do finala im nije bio lagan. Prvo kolo su lagano rešili Texas, da bi već u drugom imali malih problema protiv Arkansasa. Nakon što su to uspešno apsolvirali, u Sweet 16 Butler je pao lakše od očekivanog. Na Elite Eightu nas je čekala prava poslastica, utakmica protiv večnih rivala Kentuckya. Odličnom igrom na oba kraja terena i u neverovatnoj završnici, zahvaljujući Mayu koji je poentirao za pobedu, Tar Heelsi odlaze na Final Four. Opet triler u kojoj još jednom Williamsovi momci izlaze kao pobednici. Dobili su Oregon u lutriji izvođenja bacanja, i još jednom sjajnom obrambenom predstavom su došli do samog finala. Tamo su kao što znamo porazili Gonzagu i Williams je došao do svog trećeg trofeja.

Najbolji igrač pobednik je bio Justin Jackson. Iako su i Berry i Meeks imali svoje prste u ovom naslovu odlučili smo se za Jackson iz više razloga. Prvo, odigrao je sjajnu obranu na većini bolje rangiranih bekova. Monk se čitavu utakmicu nije ni video protiv njega, idući na red je došao Dorsey iz Oregona, a sjajan je bio i u finalu. U napadu je uvek zabijao kada je trebalo, opet protiv Kentuckya zabio faul koš kada je bilo napotrebnije, protiv Oregona je isto povukao kada su svi stali, a u finalu je opet bio najefikasniji i najbolji igrač. Spomenuli smo i playa Berrya koji je celi turnir odigrao povređen. Na početku je povredio levi zglob koji mu je zadavao probleme u prvim krugovima. No tu nesreći nije bio kraj, protiv Kentuckya u početnim minutama je iskrenuo i desni zglob, no vratio se na parket i pomogao svojoj ekipi. Videlo se da igra povređen i da ne pruža 100% no i takav je bio nezamenjiv u Williamsovoj mašineriji. Spomenimo još i jednog unutarnjeg igrača, Meeksa koji je totalno izdominirao Kentucky i celi Final Four. Bio je nezadrživ u reketu i stup obrane, te je sjajnom igrom, a pogotovo napadačkim skokovima pridoneo ovom naslovu.

Gonzaga je imala dosta lakši put do finala. Iskoristili su raspored, no ipak Tar Heelsi su bili jači. Lagano su rešili South Dakotu u prvom krugu, Northwestern im je zadavao problema no i to su apsolvirali. S West Virginiom su igrali praktički na jednu loptu, da bi u Elite Eightu rešili Xavier bez imalo napetosti. Mučili su se šutom prvi deo turnira, no na snagu su to izvukli, da bi protiv Xaviera stvari krenuli na bolje. Na Final Fouru su ih dočekali najveće iznenađenje Turnira South Carolina. Vodili su većinu utakmicu, zahvaljujući odličnoj šuterskoj večeri Williams Gossa i Matthewsa, no uporni Gamecocksi su doveli na kraju utakmicu u egal. Goss to rešava i osigurava prvo finale za svoje sveučilište. Tamo su usprkos vodstvu u prvom delu na kraju ipaka polekli od NC u napetoj završnici.

Najbolji igrač im je bio bez dileme Nigel Williams Goss. Snažni bek koji je dominirao, pogotovo od Elite Eighta i uvelike si podigao pick na draftu. Sada je siguran izbor prve runde, dok je pre tunira bio na rubu. Na momente su odlični bili i centri Poljak Karnowski i Collins, pogotovo protiv South Caroline kada su izdominirali u reketu, a uvek se neko od bekova ubacio i pomogao Gossu, kao Perkins ili Matthews. Velika šteta za igrače Marka Fewa koji su odličnim igrama zaslužili finale, iako su po nekima imali dosta lagan put.

Najveće ugodno iznenađenje je svakako ekipa South Caroline i njen najbolji igrač Sinidarius Thornwell. Stigli su čak do Final Foura, putem izbacili i Duke, Baylor i Floridu, sve redom više rangirane ekipe od njih. Thornwell je bio sjajan, uz Dorseya s Oregona, najbolji strelac Turnira i svakako najbolji igrač. Fanatičnom obranom s puno presinga i udvajanja su osvojili sve, a bili su neverovatno srčani i nikada se nisu predavali. Gubili su gotovo svaku utakmicu na poluvremenu i na kraju u većini pobedili.

Pod neugodna iznenađenja sigurno možemo staviti branitelje naslova Villanova koji su i ove godine bili među favoritima. Ispali su od Winsconsona, koji je izdržao samo još jedan krug na turniru. Raspali su se i ekipa Wiscons. je to osetila i pobedila ih 3 razlike. Pod drugoj neugodno iznenađenje možemo staviti slavni Duke. Generacija puna zvezda, Tatum, Allen, Kennard nije uspela doći dalje od 2. kruga kada su ispali od kasnijih sudionika Final Foura South Caroline.

Što se tiče igrača, imamo kao i uvek dosta iznenađenja. Ranije spomenuti Thornwell je dominirao do zadnje utakmice, imao preko 25 poena u proseku i doveo SC skoro do kraja. Dorsey je bio fantastičan u napadu i nosio Oregon sve do Final Foura. Iz Ducksa ćemo još spomenuti i Jordana Bella, koji bi mogli usporediti s nekom light verzijom Draymonda Greena. Radio je sve na parketu, a izludio je igrače Kansasa kojima je udario čak 8 blokada. I u polufinalu je bio sjajan, no Carolina je ipak bila jača.

Što se tiče top pickova ne možemo baš reći da su dominirali. Fox je bio neverovatan protiv UCLA kada je zabio 38 poena, no već iduće kolo protiv Hellsa je bio gotovo nevidljiv. Ball je bio dobar, no vrlo rano su naleteli na Kentucky i u toj utakmici je potpuno razočarao. Monk nije bio ništa posebno, a uništio ga je Jackson na Elite Eightu. Drugi Jackson  Josh je odigrao solidan turnir sve do utakmice protiv Oregona. Tu je odigrao možda i najgoru utakmicu sezone, celo je vreme imao probleme s faulovima i nikako nije mogao pronaći ritam što je na kraju Kansas i koštalo pobede.

S ovim završavamo još jednu sezonu sveučilišne košarke i možemo se lagano okrenuti ka draftu. Najveće zvezde kao Ball, Fulizt, Fox, Monk, Adebayo su već objavile kako izlaze na draft. Verujemo da će uskoro i obojica Jacksona krenuti istim putem kao i nekolicina drugih koji imaju zagarantiran pick i prvoj rundi. Kao i svake godine March Maddnes nam je doneo dosta uzbuđenja i opet smo imali puno neočekivanih rezultata. Nakon šokantnog finala prošle godine, Heelsi su se uspeli oporaviti, a najviše nam je žao South Caroline koji su nas svojim stilom igre i borbenošću potpuno osvojili.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*