Najava za play off: Borba divova, CP3 i klupa za prevagu

Na papiru možda i najneizvesniji meč prvog kruga play offa na Zapadu. Uoči poslednjih mečeva koji su na programu večera oba tima ima izjednačen učinak – 50 pobeda i 31 poraz, i identičan učinak kod kuće (28 – 12) i na strani (22 – 19). Večerašnji mečevi odlučiće samo o tome koji će od dva tima imati prednost domaćeg terena, Clippersi dočekuju Kingse, dok Utah kod kuće igra sa Spursima, i kako stvari stoje tim iz LA je u blagoj prednosti da regularni deo sezone završi na poziciji broj 4 Zapada.

Učinak sezone

Clippersi su odlično ušli u sezonu, jedno vreme su bili lideri lige i tim koji je igrao najatraktivniju košarku u celoj NBA. Činilo se da je Rivers posložio kockice i da je trojac Paul – Griffin – Jordan, uz pomoć Riversa juniora, Reddicka, Crawforda spreman da obeleži ovu sezonu. Onda su krenuli problemi… prvo povrede Griffina i Paula, pa serija loših rezultata, i gubitnički mentalitettima ponovo je isplivao. Dobro je za ovaj tim što u poslednje vreme dolazi do dizanja forme, baš play off, a i svi ključni igrači su se oporavili. Griffin je lider po poenima (21.7), Paul igra odlično i jedan je od najboljih organizatora igra u ligi (18.1 p, 9.2 as), dok snažni Jordan suvereno vlada reketima (12.6 p, 13.7 sk, 1.6 blokade). Ne zaboravimo sjajnog šutera Reddicka (15 p), jokera jamala Crawforda (12.3 p, 2. 6 as) koji kada ih krene teško mogu da budu zaustavljeni. Jedini hendikep za tim je povreda mladog Austina Riversa zbog koje je već propustio dosta utakmica.

Utah Jazz igra svoju najbolju sezonu još od 2009 – 2010 (kada su imali 53 pobede i 29 poraza). Tim je u svakom smislu napredovao i da nije bilo neugodnih povreda ključnih igrača (Favoursa, Haywarda, playa Hilla) njihov bi učinak bio još bolji. Igraju odlično u defanzivi, sa raznovrsnim opcijama u napadu, od Goberta (14.1 p, 12.8 sk, 2.7 blokade) koji izrasta u jednog od najboljih centara lige, nepredvidivog Haywarda (sa 22 poena prvi strelac ekipe) i playa Hilla (17 p, 4.1 as, 3.4 sk) koji je zbog povrede potpuno van ritma i teško da će se do duela sa Clippersima potpuno oporaviti. Ne treba zaboraviti ni sjajnog šutea Inglesa koju uvek može iznenaditi sa klube.

Prediction: Clippers in 5

Timovi su igrali četiri puta ove sezone, i Clippersi su dobili tri meča, jedan je pripao Utahu. Posebno su impresivne bile prve dve pobede, 88 – 75 od 30 oktobra 2016, i 88 – 72 od 13 februara 2017 godine, gde su Clippersi odbrambeno potpuno otupeli napad Jazzera. Treći meč Clippersi su dobili lagano (108 – 95) 25 marta, dok je jedinu pobedu Clippersa od 13 marta (114 – 108) karakterisao veliki preokret u drugom poluvremenu kada je Utah u trećoj četvrtini postigla neverovatnih 40 poena, a drugi deo dobila sa + 13. Junaci su osim najefikasnijeg Gordona Hawyarda (27 p) bili i Joe Ingles (18 p) i Joe Johnson (14 p) koji su trojkama dotukli tim Doca Riversa.

Oba su tima u dobroj formi u poslednje vreme, Clippersi imaju 8 – 2 seriju u poslednjih 10 mečeva, a Utah 7 -3. Prednost ipak dajemo LA Clippersima, i to zbog nekoliko razloga. Prvi je zdravstveni bilten – sem mladog Riversa, treneru Riversu (njegovom ocu) na raspolaganju su svi igrači i čini se da su pred kraj regularnog dela uhvatili odličnu formu, i to je drugi razlog za ovakav scenario. Treći razlog je duža klupa i nekoliko igrača kod Clippersa (potr Reddicka, Crawforda) koji su sposobni da reše meč. Poslednji razlog je sam trener, Doc Rivers koji uporno pokušava svoj pobednički mentalitet (bio je prvak sa Celticsima) usaditi u tim iz LA. Mnogi još uvek sumnjaju, dok realno Clippersi mogu biti iznenađenje ovogodišnjeg play offa.

Ključni igrači

Chris Paul & klupa

Statistički gledano CP3 igra svoju najslabiju sezonu u poslednjih desetak godina. Ipak, statistika nekada zna da vara, a samo oni koji su gledali ovog vrsnog playa znaju koliko je njegovo prisustvo na terenu važno za hemiju tima. CP3 je nesumnjivo jedan od najboljih playeva lige, u zrelim je igračkim godinama (31), koji svoj tim poznaje u dušu, i svoje saigrače. Njegove sjajne asistencije i lopte sa očima, bilo za Jordana na alley up, Griffina za prodro ili šut, odnosno Reddicka na liniju za tri poena, biće presudne u ovoj borbi za dalji prolazak.

Na strani Clippersa je i jača klupa, i više igračkih opcija. Pomenimo samo Jamala Crawforda, čiji je performans protiv Utaha bio jedan od najboljih ove sezone.

Gordan Hayward

George Hill je trebalo da bude veliko pojačanje prošloga leta kada je stigao iz Utaha. Statistički gledano i jeste, i napredovao je, ali ga je povreda omela da pokaže još više. U padu je forme, odigrao je malo više od polovine mečeva (48), i zbog toga igrač odluke u Utahu može biti Hayward. Krilni igrač Jazza igra svoju najbolju sezonu. Nakon što je propustio deo mečeva na početku sezone, polako je ušao u formi i pred play off igra na zavidnom nivou. Od početka godina na 9 mečeva beležio je 30 + poena. Kada ga krene nezaustavljiv je.

1 Trackback / Pingback

  1. Play off 2016 - 17: Počinje borba za najboljeg - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*