Dragić, Jokić i Šarić lideri u svojim timovima

Učinak naših kroz prizmu statistike

U regularnom delu 2016 – 2017 sezone, na rosterima NBA ligaša nalazilo se 17 igrača koji su ponikli na našim prostorima.

Najviše ih je bilo iz Hrvatske (6), potom iz Srbije i Slovenije (3), Crne Gore i Bosne i Hercegovine (po 2 predstavnika), dok smo jednog računali kao našeg, jer je poreklom iz Crne Gore, iako nastupa za špansku reprezentaciju (reč je o Nikoli Mirotiću).

Svi su dobili priliku da igraju, sem Nikole Pekovića koji je zbog povrede propustio početak sezone, a u toku nje je objavio kraj igračke karijere.

Dragić nezamenjiv

Najviše utakmica (81) odigrali su Bojan Bogdanović (za Netse, i Wizzardse) i Dario Šarić (Philadelphia), sledi Nikola Vučević (75) za Magic, potom Goran Dragić iz Heata i Nikola Jokić iz Nuggetsa, po 73 utakmice. Boban Marjanović iz Pistonsa šansu je dobio tek u 35 utakmica, nešto više odigrali su Beno Udrih (Pistonsi) – 39 mečeva, i Ivica Zubac (Lakersi) – 38.

Jedini razlog zbog kojih Goran Dragić nije odigrao sve mečeve bile su povrede, a kada je bio na terenu igrao je najviše minuta od svih – 33.3, Heat jednostavno nije imao adekvatnu zamenu na njegovoj poziciji. Nikola Vučević, bilo da je bio u startnih pet ili je ulazio sa klupe igrao je 28.8 minuta, dok je Jokić igrao 27.9 minuta u proseku.

Boban Marjanović igrao je tek 8.4 minute po meču, a najmanje minuta (7) dobijao je Damjan Rudež u Orlandu.

Napredak Jokića, Vučevićev double double

Dragić (Heat) i Jokić (Nuggets) su u ovoj sezoni postali franšizni igrači, nosioci igre u svojim timovima. To se ne bi moglo reći za Vučevića (Magic) koji je odigrao jednu od svojih najslabijih sezona, i dalje sa zapaženim učinkom, imao je dvocifren broj poena (14.6) i skokova (10.4).

Boban ima neverovatan Indeks korisnosti (PIE) – 19.6, i po tome je neprikosnoven u ligi. Obzirom na ograničen broj utakmica (svega 35) i minutažu (8.4 minute po meču), njegova statistika u sezoni je impresivna.

Dragić nije klasičan play, više je nalik Thomasu iz Celticsa bek šuter i po potrebi organizator igre. I dalje je najbolji asistent među našima. Jokić je fantastičnom serijom, posebno nakon All Stara, zamalo došao do magičnog proseka od 5 asistencija po meču, što je za centra neverovatna brojka.

Centri sa sjanim šutem

Čak četvorica igrača sjajno šutiraju iz igre, sa preko 50 % uspešnosti  i sva četvorica su centri (Jokić, Marjanović, Zubac i Nurkić). Među trojkašima, najbolje procente imaju Goran Dragić (40.5 %) i Bojan Bogdanović (36.7 %), dok su najviše trojki ubacili Bogdanović (146) i Nikola Mirotić (126). Sa linije slobodnih bacanja najsigurniji su Beno Udrih (94.1 %) i Bojan Bogdanović (89.3 %).

Jusuf Nurkić (1.1), Nikola Vučević (1.0) i Ivica Zubac (0.9) najbolji su blokeri među našim igračima. Goran Dragić je gubio najviše lopti u proseku po meču (2.9), na drugom mestu su Dario Šarić (2.3) i Nikola Jokić (2.3).

5 Trackbacks / Pingbacks

  1. Naj, naj, naj: Jokerovih 6 TP, 17 asista Dragića, 8 Babinih trica - Ostatak Sveta
  2. Naj, naj, naj: Jokerovih 6 TD, 17 asista Dragića, 8 Babinih trica - Ostatak Sveta
  3. Košarkaški mag, i veliki čovek koji ima svoje mesto u NBA istoriji - Ostatak Sveta
  4. Kako hobi postaje opsesija, a opsesija deo života - Ostatak Sveta
  5. When hobby becomes an obsession, and obsession a part of life – Appiral

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*