Najava play offa: Sjajni Kelti protiv ‘nagazne mine’ iz Chicaga

Iznenađenje sezone je ekipa iz Bostona, koja je nakon nekoliko godina tavorenja, izborila vrh Istoka, sa 53 pobede i 29 poraza, ispred prošlogodišnjih prvaka Cleveland Cavaliersa. Prošle su i pretprošle godine Celticsi igrali play off ali su ispadali u prvom krugu, prvo od Hawksa (2015-16), pre toga od Cavsa (2014-15). Ove sezone imaju velike ambicije, no već u prvom krugu čeka ih ‘tvrd orah’ iz ‘vetrovitog grada’.

Ne treba puno mudrovati i analizirati kako bi se zaključilo da Bullsi imaju jednu vrlo slabu i razočaravajući sezonu, najslabiju još od sezona 2008-09, i 2009-10 kada su isto bili na 50 % nakon regularnog dela. Navijači još prizivaju eru Thibodoua i Rosea, kada su Bullsi redovno bili iznad polovičnog procenta, a 2010-11 su igrali finale konferencije.

Učinak timova

Samo tri sezone ranije Celticsi su bili jedan od najgorih timova u Ligi, ali je pažljiv i sistematičan rad menadžera Danny Aingea i trenera Brada Stevensa u ovaj tim usadio pobednički duh. Po prvi put od njihove šampionske 2008., zauzeli su prvo mesto na Istoku, a ukoliko uzmemo u obzir da ih ovo leto čeka 1 pick na draftu, ovo je ekipa koja ima potencijal da vlada ligom nekoliko narednih godina. Celticsi imaju vrlo pokretljivu prvu petorku, bez klasičnog centra, u kojoj svako iz petorke zna da šutira sa distance, i pogodi trojku. Počev od Isaiaha Thomasa, koji i nije klasičan play već više šuter (37.9 %), beka šutera Avery Breadlya (39 % za tri) ali i 6.1 skokova (drugi skakač tima), stretch centra Al Horforda (36 % za tri) koji je najbolji skakač (6.8) ali beleži i 5 asistencija (jedan od najboljih asistenata koji igraju na poziciji centra u ligi). Tu su i fantastični combo bek Marcus Smart (29 % za tri) i krilo Joe Crowder (39.8 % za tri). Klupa nije jača strana Celticsa, ali tu treba pomenuti krilnog centra Amira Johnsona koji je odigrao najviše mečeva (80).

Puno se očekivalo u ‘vetrovitom gradu’ od ove sezone. Činilo se da su se kockice posložile – sačuvan je kostur tima sa Jimmy Butlerom kao stožernim igračem franšize, dovedeni su Rajon Rondo na poziciju playa i Dwyane Wade kao ultimativni igrač, obojica sa pedigreom šampiona. Krenulo se dobro, došlo se do 3 – 0, a nakon toga usledio je postepeni raspad sistema, i grčevita borba za poziciju koja vodi u play off kako bi se delimično sačuvao obraz na kraju sezone.

Kako su igrali, dobro su prošli. Čini se da Hoeberg nije uspeo posložiti ovoliko jakih imena u skladnu ekipu, koja igra sa dosta hemija. Tokom sezone varničilo je posebno van terena, a u sukon su ulazili i trener i igrači. Perjanica tima je Jimmy Butler koji je ove sezone izrastao u pravog lidera – odigrao je 76 mečeva, igrao je 37 minuta u proseku, a beležio je 23.9 poena, 6.2 skoka i 5.5 asistencije. Wade je sa 18.3 poena drugi igrač tima, ali je propustio veći deo završnog dela sezone zbog povrede lakta. No, vratio se u završnici i predstavlja skriveni adut Bullsa u play offu. Misterija je Rajon Rondo koji timu pravi više problema nego koristi a njegovi proseci – 7.8 poena, 6.7 asistencija, i 5.1 skok daleko su od onoga šta se od njega očekivalo. Adut Bullsa mogao bi biti i probuđeni Mirotić koji je regularni deo sezone završio u velikom stilu, igrački i šuterski, zauzevši mesto u prvoj postavi. Uz njega na poziciji četvorke, Bullsi su neuporedivo jači od Celticsa na centarskim pozicijama. Iako nemaju vrhunske igrače, Robin Lopez (10.4 p, 6.4, 1.4 blokade) bio je najstadardniji igrač sa 81 utakmicom (38 min u proseku), a tu je i novopridošli Joeffrey Lauvergne koji je stigao iz OKC-a, ali igra svega 12 minuta (4.5 poena, 3.4 skoka).

Prediction : Celtics in 7

Čini se da bi susret između ova dva tima mogli doživeti i majstoricu. Svaki od dva tima ima svojih prednosti, i svojih mana, ali kako analize pokazuju ne bi bilo iznenađenje da prođu jedan ili drugi tim. U toku sezonu Celticsi i Bullsi sastajali su se četiri puta, i svako je pobedio po 2 puta. Sa tim da je jedna pobeda Bullsa (104 – 103) od 16. februara bila tesna, dok su u poslednjem ogledu regularnog dela Celticsi 12. marta bili ubedljivi (100 – 80).

Da će duel biti neizvestan pokazuju i ove važne stvari. Još od sezone 2003-2004 kada su Pistonsi bili prvi na Istoku, niti jedan klub sa manjim procentom pobeda od Celticsa nije uzeo prvo mesto na Istoku. Ovo je par sa najmanjom diferencijalnom razlikom u poenima (2.2) u odnosu na sve parove prvog kruga play offa. Bullsi su na 50 % učinka, imaju svega 12 pobeda manje od Bostona, ali u svojim redovima imaju play off veterane (Butlera, Wadea, i Ronda) sa 292 utakmice u doigravanju. Rondo i Wade imaju 4 prstena, od kojih Rondo svoj jedini upravo sa Bostonom. Sa druge strane, Keltima upravo takva vrsta iskustva nedostaje – Avery Bradley, Al Horford i Amir Johnson jedina su tri igrača sa play off iskustvom. No, u duelu jednog šuterskog tima (Boston) sa timom limitiranih šuterskih sposobnosti, uz vrlo pokretljivu prvu petorku, i prednost domaćeg terena, za korak bliži drugom krugu play offa su ipak Celticsi.

Key players

Boston – Isaiah Thomas

Nepuno tri sezone trebalo je omalenom Thomasu da izraste ne samo u lidera franšize već i do jednog od najboljih igrača u ligi, jedno vreme i legitimnog kandidata za MVP regularnog dela. Thomas ove sezone beleži najbolje brojke u karijeri – igra 33.8 minuta, beleži rekordnih 28.9 poena po meču uz sjajan šut iz igre (46.3 %) i za tri poena (37.9 5). Beleži 5.9 asistencija i 2.7 skoka, ali je igrač koji je ove sezone pokazao da je spreman preuzimati odgovornost i rešavati utakmice. Igrač je sa najboljim prosekom poena u poslednjoj četvrtini, i ove sezone je već nekoliko puta rešio meč u korist svog tima u poslednjoj četvrtini. Omalen a brz, više šuter nego što je organizator igre, samopouzdanje na maksimumu. To je ono od čega sve protivničke ekipe, ukljujući i Bullse strahuju.

Chicago Bulls – Jimmy Butler

Jimmy je u ovoj čudnoj sezoni za Bullse bio njihov najbolji igrač. Imao je najbolju sezonu u karijeri, ostvario je carrer high u poenima, skokovima i asistima. Njegov hero ball u poslednjim minutama je dosta puta izvukao Bullse ove godine. Jednostavno loše složena ekipa, bez šutera, te je Jimmy onda to morao izvlačiti. Dosta puta je i uspeo, jedan je od najboljih clutch igrača lige, no nekad jednostavno ne može sam. Propustio je neke utakmice zbog svađe s upravom, on i Wade su ušli u sukob s mlađim igračima Bullsa i pravo je čudo što su na kraju došli do playoffa. Najzaslužniji je svakako Butler preko kojega ide većina napada Bullsa. Odličan je i u obrani, jedan od najboljih u ligi i prava je šteta što je u Vetrovitom gradu takva situacija. Nadamo se da će to iduće godine biti bolje stanje i bolje posložena ekipa.

1 Trackback / Pingback

  1. Play off 2016 - 17: Počinje borba za najboljeg - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*