Analiza playoffa: Osveta Wizardsa!

(Photo by Rob Carr/Getty Images)

Hawksi i Wizardsi se opet susreću u playoffu. Zadnji puta je to bilo 2015. godine kada su Hawksi izašli kao pobednici sa 4-2 u seriji. Ekipa Atlante se dosta promenila, iz petorke su ostali samo Millspa i Sefolosha. Tada su uzeli prvo mesto u konferenciji, a sada ekipa iz glavnog grada ima prednost domaćeg terena. Onda nije bio Walla koji je vukao povredu šake, no Beal je bio sjajan u toj seriji, a i Pierce je odlučio jedan meč buzzer beaterom. Na kraju su Hawksi uzeli seriju, no Čarobnjaci sada žele osvetu. Imaju jednu od najboljih petorki lige, te Babu s klupe i imaju se čemu nadati.

Učinak sezone:

Wizardsi su očajno krenuli u sezonu. U prvih 20 utakmica imali su 7-13 score i činilo se kako sledi još jedna sezona mučenja za momke iz glavnog grada. No nakon toga sledi potpuni obrat. U decembru su zablistali i bili jedna od boljih ekipa lige, u tom periodu izgubili su samo 6 utakmica, dok su pobedili u njih 14. Popravili su score i polako se penjali na tabeli na Istoku. Prva petorka je proradila, igrali su sjajno. Wall igra najbolju sezonu u karijeri. Rešio je sve probleme s povredama prije početka i izgleda nezaustavljivo. Brz je kao u rookie sezoni, odlično komanduje igrom i postao je Top 5 playmaker lige. Njegov partner Beal napokon igra sezonu bez povreda. Potencijal je uvek bio tu, no kroz čitavu karijeru su ga mučile povrede. Napokon je zdrav i uz Walla čini jedna od boljih bekovskih tandema lige. Pravo otkriće sezone je Porter. Igrač kakav je potreban svakoj ekipi, odličan u obrani a ove sezone je neverovatno precizan u napadu. Jedno vreme je šutirao trojke blizu 50% i jedan je najpreciznijih šutera lige. Sjajna sezona za mlado krilo koji je ovime sigurno osigurao veliki ugovor na kraju sezone. Problem je bila jedino klupa. Petorka je možda i najbolja u ligi, no kada su ulazile zamene redovno je padao rezultat. Mahimni je imao problema s povredama, Burke nije opcija u koju se možeš pouzdati, a Oubre je jako loš u napadu. To su rešili dovođenje našeg Babe koji je imao nekoliko sjajnih utakmica u kojima je čak bio i najbolji strelac ekipe. Stigao je i Jennigns koji ipak donosi neku sigurnost na beku za razliku od Burkea (iako ni on nije briljirao) a Mahimni se oporavio, te uz Smitha čini respektabilan par pod obručima. Ulaze sa velikim očekivanjima u playoff, napokon imaju zdrav roster i ako ih zdravlje i dalje posluži mogu stići jako daleko.

Hawksi su odlično krenuli u sezonu. Rešili su se Teaguea i dali mesto prvog playmakera mladom Schroederu. Praktički samo je Millsap ostao iz “one” generacije koja je osvajala Istok. U 11 prvih utakmica izgubili su samo 2 puta no nakon to neobjašnjivi pad. U idućih 9 dobili su samo Pacerse, dok su izgubili u 8 utakmica. Nakon toga kreću i glasine oko tradea Millsapa no on je ipak ostao u ekipi. Čitavu sezonu igraju na sistemu toplo hladno. Opet je došao period odlične igre u decembru kada su uzeli 7 utakmica zaredom. Bitna stavka je bio i trade Korvera. Poslali su ga u Cavse i činilo se na prvu kako su ga se prelagano odrekli. No Hawksi su hteli osloboditi mesto Hardawayu Jr. i povukli su odličan potez. Puno puno bolji u obrani od Korvera, a iako nije toliko dobar šuter pokazao je da može zabiti bez problema. Tako da Hawksi su zapravo izašli kao pobednici ovog tradea. Hawksi su sudelovali i u možda 2 najzanimljivije tekme sezone. Prvo su sa Knicksima igrali čak 4 produžetka, da bi krajem sezone stigli neverovatnih 26 poena zaostatka za Cavsima. Uz sve to dobili su prvake i sa praktički trećom postavom, te tako pokazali da u playoff ulaze u dobroj formi. Millsap je standardno najbolji igrač ove ekipe, a Schroeder je dosta napredovao, iako i dalje ima svojih “mušica”. Howard se pokazao kao vrlo dobro pojačanje. Nije na razini onog Howarda iz Orlanda, no igra puno bolje nego u Lakersima ili Rocketsima, tako da možemo reći da je uprava Hawksa radila odličan posao.

Prediction: Wizards in 6

Mislim da će Wizardsi uzvratiti Hawksima za poraz od pre 2 godine sa istim rezultatom. Imaju prednost domaćeg terena, a jako retko gube kod kuće, jedna su od boljih ekipa lige po tom pitanju. Osim toga jednostavno imaju kvalitetniju ekipu. Petorka im je među jačima u ligi, sada imaju i solidnu klupu. Hawksi bi ukoliko Schroeder i Millsap odigraju odlično, mogli čak i zapretiti, no jako teško mogu doći do pobede u glavnom gradu.

Key players

Wizards – John Wall

Wall je, kao što smo napomenuli, napokon zdrav. S distance šutira najbolje u karijeri i sad mu ne smiješ više ići toliko ispod picka kao prije. Jedan je od najbržih i najboljih igrača u tranziciji u ligi i Bucksi će sigurno imati problema s njim. S Gortatom čini jedan od najboljih pick and roll parova lige, a s Bealom je razvio odličnu kemiju. Nakon sezona prošaranih povredama, čak je i propustio nekoliko utakmice pre 2 sezone u playoffu zbog povrede šake, Wall sad ima neverovatan motiv za dokazivanje. Ako nastavi igrati kao u regularnoj sezoni Wizardsi bi čak mogli i prići finalu konferencije.

Hawks – Paul Millsap

All star krilo Hawksa je imao još jednu dobru sezonu. Glasine o tradeu ga nisu omele i Paul je bio najbolji igrač Hawksa. Polivalentan je, i odličan partner Howardu. Može se izvući i napadati izvan reketa, što ostavlja dosta prostora Dwightu. U obrani je solidan, zatvara rupe koliko može. Odmorio je nekoliko zadnjih utakmica i trebao bi svež ući u playoff i biti glavna pretnja Wizardsima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*