Biseri s drafta!

U danasnjem tekst cemo pisati o najboljim igracima sa drafta 2016. godine, tacnije o top 5 rookiea, gledano kroz regularnu sezonu. U izbor ulaze samo oni igraci koji su draftovani 2016. godine, tako da recimo Šarić i Embiid ne ulaze u konkurenciju.

Pred svaku sezonu, novinari iz Amerike uglavnom pricaju kako nam sledi jaka klasa sa dosta dobrih i talentovanih igraca, koji mogu postati NBA zvezde.  Ove godine, cini se da su ,,buduce zvezde“ zakazale.Talent u njima svakako postoji, ali ove sezone nismo imali nekog ko se pokazao u dobrom svetlu, a pogotovo mislim na top 5 pickova. Zakazli su oni od kojih se najvise ocekivalo, Bender je imao ocajne brojke i nije uspeo da pronadje ritam (posle povreda) a Ingram i Brown su imali neke solidne brojke, mada se od Ingrama ocekivalo mnogo vise. On je u timu u kojem je sve podredjeno razvoju mladih igraca, ali opet nije opravdao ocekivanja. Brown nije imao toliko prostora kao Ingram, jer Boston je prva ekipa na Istoku, a i  okruzen sa dosta dobrih igraca na njegovoj poziciji te nije dobijao mnogo minuta. Razočaranje je bila i povreda Simmonsa koji je propustio čitavu sezonu zbog povrede pete. Tako nismo imali prilike da vidimo najvećeg talenta i prvog picka na delu ove sezone.

Ovaj draft se moze uporediti sa onim iz 2013 godine kada je vecina igraca sa draft klase imala slabe prve sezone, a neki su tek nakon par sezona poceli da igraju sjajno ( Antetokounmpo, McCollum…) 2014 smo dobili Wigginsa, Jabaria, LaVina koji su imali sjajnu rookie sezonu, 2015 smo dobili Townsa, Porzingisa, D’Angela, Bookera i jos mnoge dobre igrace ( veoma jaka draft klasa). Kada se uporedi draft klasa 2016 i neke u proteklim godina, na osnovu prve sezone najboljih pickova, dobija se utisak da je ovo jedan od slabijih draftova u proteklim godinama.

No, i u ovoj godini se moze naci nekoliko igraca koji su igrali dobro i koji su zasluzili mesto u top 5 pickova drafta 2016. Godine.

1. Malcolm Brogdon

36. Pick, Milwaukee BucksaPG/SG
Ovaj igrac je najvece iznenadjenje i najveca ,,kradja,, ovog drafta. Izabran tek kao 36.pick,a trenutno je (po ESPNu) prvi u trci za rookiea godine !!! Izabran je od strane Bucksa, pre svega da bi bio backup play ,te verujem da nitko od njega nije ocekivao ovako dobru sezonu. Jos od prve partije u dresu Bucksa, belezio je solidne brojke i skoro uvek je imao ,,all round”partije. Većinu sezonu je nekako odigrao “ispod radara”, donosio je  pobede Bucksima, tiho je pruzao dobre partije na oba kraja terena. Rekord karijere u poenima mu je 22, a cak je imao i triple double ucinak 1. januara u pobedi nad Chicagom.  Zanimljivo za njega je da je u NBA dosao tek sa 24 godine, posto je želeo da što bolje sazri kao igrac. Dao je doprinosa u dobroj sezoni Bucksa, a najbolje partije je pruzao kada se Dellavedova povredio, te je Brogdon bio prvi plej Milwaukeea. Kasnije je čak i kada se Delly vratio ostao u petorci. U poslednjim nedeljama regularne sezone je malo usporio, najvise zbog raznih povreda zbog kojih je i presedio neke utakmice. Na kraju, njegove brojke su iznosile: 10,2 poena, 2,8 skoka, 4,2 asistencije, 47,7% FG, 40,4 3PT% i 86,5 FT% za 26 minuta. Kada se sve uzme u obzir, da je draftovan tek kao 36. pick, Brogdon je definitvno najbolji igrac i najvece iznenadjenje ovogodisnjeg drafta.

Mandatory Credit: Troy Taormina-USA TODAY Sports

2. Marquese Chriss

 8.pick Sacramento Kingsa, trade u Phoenix Sunse, PF

Kada se prijavio za draft, njegovo umece i talenat su bili dosta osporavani. Prve procene su bile da ce biti biran kao 15-20. pick a svojim igrama je napredovao do cak 8. picka.  Sunsi su i ovu sezonu posvetili razvoju mladih igraca i nisu imali ambicija za playoffu, te su uslovi za Chrissa bili dobri.  Ipak, minutaza mu je dosta varirala kroz sezonu, u poslednjim nedeljama regularne sezone imao je dobrih partija, ali najčešće je igrao po 15-20 minuta po utakmici. Znao je i da upadne u probleme sa faulovima, najviše zbog neiskustva. Sut mu je svakako karika na kojoj treba najviše poraditi. Imao je nekoliko dobrih partija, uglavnom kada bi dobio vise minuta. Sasvim solidna sezona je iza njega,a statistika kaze ovako: 21 minut, 9,2 poena, 4,2 skoka, 0,9 blokadi, 44,9 FG%, 32,1 3PT%. U veoma mladoj ekipi Sunsa, sigurno da ce biti mesta za Chrissov razvoj. Baby Amare, kako zovu Chrissa, uz Bendera i Bookera čini jako uzbudljivi trio za budućnost.

Copyright 2016 NBAE (Photo by Barry Gossage/NBAE via Getty Images)

3. Buddy Hield

6. Pick New Orleans Pelicans ,SG

Potpisao je ugovor sa Pelicansima nakon dobrih partija u Letnjoj ligi. Nazalost, kao 6. Pick sa veoma dobrim sutem, nije mogao da se razigra u Pelicansima. Imao je nekoliko dobrih partija ( cak je bio i rookie meseca ) ali se ocekivalo vise od njega.Nije moga da uhvati kontinuitet i to je bio najveći problem. Zimski prelazni rok- Hield prelazi u Sacramento u najvecem trejdu ove godine ( Cousins u Pelicanse ) Od tog trenutka, stvari za Hielda postaju mnogo bolje. Kingsi zvanicno krecu u rebuilding, te Hield ima prostora za razvoj. U 23 utakmice, koliko je odigrao za Sacramento, Buddy  belezi 15,5 poena prosecno, uz 48 FG% i 42,5 3PT%. Kada se pogleda cela sezona, brojke su losije ( zbog slabog starta ) : 10,6 poena, 3,3 skoka, 1,5 asistencija, 42 FG% i 39,1 3PT%. Svakako, i pored tog problematicnog starta Buddy je na najbolji mogući način završio sezonu i pokazao da je s razlogom bio jedan od najbolji strelaca na sveučilištu i opravdao svoj visoki pick na draftu.

espn.com

4. Jamal Murray

7. pick Denver Nuggetsa, SG
Denver je ove sezone bio pun mladih talenata koji se razvijaju, te je Murray imao solidnih prilika. Pocetak mu je bio katastrofalan, prvih 66 minuta svoje NBA karijere je imao 0-16 iz igre. Kako je sezona odmicala, sve je bilo bolje za njega. Njegova minutaza je rasla iz meseca u mesec, a sut mu se popravljao. U januaru je prosecno igrao 17 minuta, u februaru 21,1 a u martu 22,4 minute.  U martu i aprilu je imao 42,5 FG%, a u 16 od poslednje 23 utakmice je imao dvocifren broj poena. Sezonu zavrsio sa prosekom od 9,9 poena, 2,6 skoka, 2,1 asistencijom, 40,4 FG% i 33,4 3PT%. Dobra sezona sve u svemu, imao je bitnu rolu u timu koji se borio za Playoff do poslednje nedelje.

5. Jaylen Brown

3.pick Boston Celticsa, SF
Za ovo peto mesto je bilo dosta dvoumljenja, ali Jaylenu mislim da pripada zasluzeno. Svoje minute u Keltima je zasluzio dobrim igrama, ali ipak nije se bas naigrao-samo 17,2 minuta u proseku. Brojke mu nisu mnogo impresivne, ali nesto sto je vaznije za mene je to sto je on imao neku minimalnu rolu u vodjenju Bostona do prvog mesta Istoka. Kelti su imali neverovatnu sezonu, a Brown je svojih 17,1 minuta prosecno zaradio u timu koji se do poslednjeg dana borio u punoj snazi, za razliku od nekih rookia ( Ingram, Chriss) koji su vec  na pola sezone dobili lepu minutazu zato sto je njihov tim podredio sve razvoju mladih igraca. Brown nije mogao da ima neke velike brojke pored Thomasa, Horforda, Bradleya, Crowdera… Na kraju, prosecno 6,6 poena, 2,8 skoka, 45,4FG% i 34,1 3PT%.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*