Igrač sezone je… Nikola Jokić!

Naš i vaš sajt – Ostatak sveta – je kontinuirano pratio nastupe naših igrača u toku regularnog dela sezone, i na svakih 2 ili 3 dana objavljivao njihov rejting u formi Top5 igrača. Analirali smo njihovu igru, uzimali u ozbir njihovu individualnu statistiku, učinak tima, doprinos timskom uspehu… Od početka sezone, 26 oktobra 2016., do završetka regularnog dela 12 aprila, 2017.

U konkurenciji je bilo svih 17 igrača koji su ove sezone nastupali za svoje NBA klubove, a poene smo sabirali na osnovu njihovog plasmana. Prvoplasirani u Top5 dobijao je 10 poena, drugi je dobijao 7, treći 5, četvrti 3, i peti 1 poen.

Svakoga meseca na osnovu zbira sakupljenih poena, birali smo igrača meseca.

Igrači meseca

Početak sezone, kraj oktobra i novembar, obeležio je Goran Dragić, play Heata, koji je već tada nagovestio sjajnu sezonu. Dragić je zaključno sa statistikama od 1 decembra, bio drugi strelac tima sa 17 poena po meču, bio je prvi je asistent sa 6.6 dodavanja po meču, drugi je šuter tima za 3 poena (38.5 %), također je drugi po uspešnosti sa linije slobodnih bacanja (77.6 %). Od 14 mečeva koliko je igrao na 9 je bio najbolji asistent, dok je na 4 meča bio najbolji strelac.

Decembar donosi promene u ekipi Nuggetsa, Malone odustaje od balkanskog centarskog dvojca Nurkić – Jokić, i priliku na poziciji broj 5 daje srpskom internacionalcu. Nikola Jokić je prosto eksplodirao. Mesec je završio sa prosecima od 13,8 poena, 8,3 skoka i 5,7 asista, a dva puta je bio na korak od triple double učinka.

Koliko je bio dobar u decembru, u januaru je Nikola Jokić bio još bolji pa je drugi put zaredom igrač meseca. Na krilima Jokića ovaj mesec Denver igra fantastičnu košarku. Score im je doduše polovičan, 7-7 no najveći problem im je odbrana. Jokić je oborio nekoliko rekorda, a nabrojati ćemo samo neke. Najveći offenzivni rating za igrača 1. i 2. godine još od 1973. Jedan je od 7 igrača u NBA koji ostvaruje 15 poena, preko 8 skokova i preko 3 asista. Te je postao prvi igrač u zadnjih 40 godina koji zabija preko 20 poena, ima 10 skokova i 3 asista u 36 minuta, a da je igrač 1. ili 2. godine.

Kakav mesec februar za Daria Šarića, u desetkovanom timu Phile koja i pored toga nije bila lak zalogaj za druge timove, Šarić se prometnuo u stožernog igrača. Dario je postao prvi skakač i strelac ekipe u ovom mesecu. Beleži 17 poena, 7.9 skokova, 2.8 asistencija, a šutira preko 44 % iz igre.

Jusuf Nurkić, bh. centar obeležio je mesec mart. Nakon dolaska u Blazerse, kao da se preporodio. Njegova statistika govori sve – – u 16 utakmica, prosečno je igrao 29.5 minuta, imao je 15.8 poena (50 % šuta iz igre), uz 11 skokova, 3.1 asistenciju i 2.1 blokadu. Od tima koji se već oprostio od play offa, i zaključio otpisao sezonu proglasivši je neuspešnom, Blazersi su se od Nurkićevog dolaska podigli poput Phoenixa, i potpuno – preporodili. U martu mesecu, Portland je tim sa najboljim učinkom u ligi, imaju 13 pobeda i svega 3 poraza.

Kako mesec april nije u potpunosti bio ispunjen utakmicama regularnog dela, i većina naših svoje mečeve završila je 12. aprila (sa izuzetkom Bogdanovića, Mirotića, Teletovića, i tehnički – Jusufa Nurkića, koji zbog povrede još nije zaigrao ni u play offu), u ovom mesecu nismo birali najboljeg igrača. No, na osnovu individualnog učinka dva su igrača zaslužila da podele ovo priznanje. Prvi je Goran Dragić iz Heata, koji je u šest aprilskih mečeva beležio 22.3 poena (48 % šut iz igre), 4.7 asistencije i 2.8 skokova po meču, dok je Miami imao score 4-2. Drugi je Nikola Jokić iz Nuggetsa, koji je u 7 mečeva beležio 19.1 poen uz 54 % šuta iz igre, 11.9 skokova, i 5.7 asistencija, dok je Denver imao učinka od 5 pobeda i 2 poraza.

Igrač sezone

Od početka regularnog dela sezone – 26. oktobra 2016., pa zaključno sa 12. aprilom, 2017, kada je završen regularni deo sezone, 63 puta smo rangirali pet najboljih igrača na osnovu individualnog i timskog učinka. Svaki put kada bi napravili Top5 ranking, objavili bi to na našoj stranici, u rubrici Analize. Kada se saberu svi bodovi, dobijamo sledeći poredak:

Najbolji u toku regularnog dela sezone bio je Nikola Jokić, centar Denver Nuggetsa, koji je sakupio 327 poena. Jokić je od sredine decembra, kada je zacementirao svoje mesto u starnoj postavi Nuggetsa, prosto eksplodirao. Igrao je 27.9 minuta, postizao 16.7 poena, hvatao 9.8 lopti, i delio 4.9 asistencija, uz indeks korisnosti – 16.7. Čak 6 puta Nikola je imao triple double učinak, pet puta postizao je 30 + poena, a najviše skokova (21) i asistencija (12) na meču zabeležio je protiv Warriorsa 13. februara.

Drugi na listi je play Heata Goran Dragić, koji je sakupio 301 poen. Kada je bio zdrav Dragić je bio neupitni lider svoga Miamia. Propustio je 9 mečeva ove sezone, igrao je čak 33.7 minuta, davao 20.3 poena, delio 5.8 asistencija, i hvatao je 3.8 lopte po meču. Sedam puta imao je 30+ poena na meču, a najviše asistencija (17) imao je protiv Celticsa, još 28 novembra.

Trećeplasirani, centar Orlando Magica Nikola Vučević ima 232 poena. Iako statistički Vučević ima najslabiju sezonu iza sebe, čak je jedan deo proveo i na klupi, kada je dobia veću minutažu on je bio dominantan na terenu. Igrao je 28.8 minuta, i beležio je double double učinak – 14.6 poena i 10.4 skoka.

Na četvrtoj poziciji je Dario Šarić (Philadelphia 76ers) sa 190 poena, slede Bojan Bogdanović (Wizzards / Nets) sa 150 i Jusuf Nurkić (Nuggets / Blazers) sa 143 poena.

9 Trackbacks / Pingbacks

  1. Babo snajper! - Ostatak Sveta
  2. Finalisti su vani! - Ostatak Sveta
  3. Tim - iznad svega! - Ostatak Sveta
  4. Jokić kralj triple doublova, Nurkić skakač, Babo snajper i Dragon asistent - Ostatak Sveta
  5. Oni su najnesebičniji igrači NBA lige! - Ostatak Sveta
  6. Kako hobi postaje opsesija, a opsesija deo života - Ostatak Sveta
  7. Naši u NBA, 2017 - 2018 (IV): Oni su najveće zvezde i nezamenjivi su u svojim timovima - Ostatak Sveta
  8. When hobby becomes an obsession, and obsession a part of life – Appiral
  9. MVP trka: Luka ili Joker? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*