Najava playoffa: Wall protiv Thomasa!

si.com

Polufinale Istoka je već dobilo svoje predstavnike. Wizardsi su u napetoj seriji rešili Hawkse, a Celticsi su preokrenuli Bullse. Washington je predvođen svojim najbolji igračem Wallom koji je totalno izdomirao seriju. Postavio je carrer high što se tiče poena u playoffu i bio pravi vođa na parketu. Kelti su nakon što su bili uzdrmani na početku, Thomasovom tragedijom, pa onda i neočekivanim 0-2 zaostatkom, uspeli doći sebi i na kraju uzeti seriju protiv nezainteresiranih Bullsa. No ova serija će biti pod posebnom pažnjom. Ove 2 ekipe se u najmanju ruku baš i ne vole. Svaka njihova utakmica je puna tenzija, tako da nas čeka jako uzbuljiva serija!

Učinak sezone:

Kelti su sezonu završili na vrhu Istoka. Mnogi su ih smatrali za jednog od najgorih 1st seedova u poslednje vreme. Na to prvo mesto su došli i zaslugom Cavsa koji su imali katastrofalnu završnicu sezone. Tokom godine Kelti su igrali dosta promenjivo, najduži niz pobeda im je 7 a to su postigli u januaru. Postali su praktički one man team jer je Isaiah Thomas izrastao u pravog superstara. Odlučio je dosta utakmica u zadnjoj četvrtini, a stigao je i do rekorda s najviše utakmica s 20+ poena u istoriji Kelta. Najveći problem im je skok i obrana reketa. I dalje nisu rešili problem centra, Horford je odličan no nije elitni skakač i defenzivac tako da tu Kelti dosta pate. Igrali su i jedan deo sezone bez prvog beka šutera Bradleya no uskočio je Smart pa su to anulirali. Imaju dobro zaokruženu ekipu, a Stevens je odličan trener. Klupa im je duboka, no imati će problema s Gortatom i Morrisom, dvojcem koji je i protiv Hawksa bio vrlo dobar. Thomas je ključ ove ekipe, najbolji napadač koji je i Top 5 strelac lige pokreće ovu ekipu. Ako Wizardsi nađu načina da ga zaustave imati će puno veće šanse.

Wizardsi su očajno krenuli u sezonu. U prvih 20 utakmica imali su 7-13 score i činilo se kako sledi još jedna sezona mučenja za momke iz glavnog grada. No nakon toga sledi potpuni obrat. U decembru su zablistali i bili jedna od boljih ekipa lige, u tom periodu izgubili su samo 6 utakmica, dok su pobedili u njih 14. Popravili su score i polako se penjali na tabeli na Istoku. Prva petorka je proradila, igrali su sjajno. Wall igra najbolju sezonu u karijeri. Rešio je sve probleme s povredama prije početka i izgleda nezaustavljivo. Brz je kao u rookie sezoni, odlično komanduje igrom i postao je Top 5 playmaker lige. Njegov partner Beal napokon igra sezonu bez povreda. Potencijal je uvek bio tu, no kroz čitavu karijeru su ga mučile povrede. Napokon je zdrav i uz Walla čini jedna od boljih bekovskih tandema lige. Pravo otkriće sezone je Porter. Igrač kakav je potreban svakoj ekipi, odličan u obrani a ove sezone je neverovatno precizan u napadu. Jedno vreme je šutirao trojke blizu 50% i jedan je najpreciznijih šutera lige. Sjajna sezona za mlado krilo koji je ovime sigurno osigurao veliki ugovor na kraju sezone. Problem je bila jedino klupa. Petorka je možda i najbolja u ligi, no kada su ulazile zamene redovno je padao rezultat. Mahimni je imao problema s povredama, Burke nije opcija u koju se možeš pouzdati, a Oubre je jako loš u napadu. To su rešili dovođenje našeg Babe koji je imao nekoliko sjajnih utakmica u kojima je čak bio i najbolji strelac ekipe. Stigao je i Jennigns koji ipak donosi neku sigurnost na beku za razliku od Burkea (iako ni on nije briljirao) a Mahimni se oporavio, te uz Smitha čini respektabilan par pod obručima.

Prediction : Celtics in 7

Ovo je već puno teže predviđanje od onoga iz prvog kruga. Obe ekipa igraju odličnu košarku no ipak ovde moram otići na stranu prvaka Istoka. Prva stvar je to da imaju odlične defenzivce na perimetru u Bradleyu i Smartu (čak i Roziera možemo ovde ubrojiti) te bi oni trebali usporiti Walla i Beala. Videli smo kako je Bradley odigrao zadnje utakmice protiv Bullsa, u sjajnoj je formi na oba kraja terena. U obrani je zaustavio Butlera, a u napadu je gotovo dva puta zaredom došao do carrer higha. Thomas je tu otežavajući faktor u obrani, no u napadu bi opet treba dominirati. Centri Wizardsa jesu dobri, ali nisu elitna klasa, a tu su Kelti zapravo najslabiji. Gortat je odličan pick n roll centar, no teško može kreirati iz low posta, a u napadu će imati problema s izlascima na Horforda. Morris je često ulazio u probleme s faulovima, no imao je težak zadatak čuvanja Millsapa, no sklon je tome, a ako uđe klupa onda nije dobro. Tu je još jedna prednost Kelta, duža i bolja klupa. Imaju Olynika, Greena (iako je on bio starter, al nominalno ulazi s klupe), Roziera, Smarta. Sve redom odlične igrač, a najbitnije imaju potonjeg, Smarta koji je elitni defender. Što znači da imaju oružje kada Wizardsi budu koristili Walla ili Beala u drugim postavama, bez da umaraju prvotimce. Nijanse presuđuju ali ipak ovde prednost ide Keltima.

Key Players

Boston Celtics – Isaiah Thomas

Omaleni bek Kelta je njihov ključni igrač. Još se uvek oporavlja od tragedija, no i  usprkos tome je pružio dobre igre protiv Bullsa. On im nosi napad i bio je uverljivo njihov najbolji igrač u regularnoj sezoni. U top 5 strelaca lige, neverovatno težak za čuvanje i sigurno će raditi dosta problema Wizardsima.

Washington Wizards – John Wall

Wall je, kao što smo napomenuli, napokon zdrav. S distance šutira najbolje u karijeri i sad mu ne smiješ više ići toliko ispod picka kao prije. Jedan je od najbržih i najboljih igrača u tranziciji u ligi i videli smo koliko su problema s njim imali Hawksi. Razvalio ih je, a većina koševa je postignuta iz tranzicije. Nekada ga čak ni 3 igrača nisu mogla zaustaviti. Na postavljen napad je isto bio sjajan. Hawksi su ga puštali na šut, Howard je retko išao udvajati posle picka i Wall je to kažnjavao, pogotovo u zadnoj utakmici. Sada ide na Bradleya i Smarta dvojicu terijera i sjajnih perimeter defendera. Kelti imaju brže centre tako da će sada morati menjati taktiku nakon picka no Wall je pokazao i u ovoj seriji da je jedan od najboljih bekova lige, tako da verujemo da će se snaći.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*