Posljednji Mohikanci NBA Lige

Ovo nije priča o običnim momcima, ovo je priča o tri NBA legende, koje na pragu svojih 40-ih i dalje vojevaju NBA parketima. Sva trojica postali su deo NBA priče kroz draft 1998. i u NBA su ostavili dubok trag. Uz Manu Ginobolija (39), Jasona Terryja (39), i Chrisa Andersona (38), oni u ovoj sezoni predvode najpoznatije veterane u NBA ligi.

Čovek zvani ‘Istina’

The Truth ili Istina je bio momak rođen u Oaklandu u Californiji. To spominjem jer je kao klinac mrzio Boston i obožavao Lakerse. Nije ni slutio gde će ga sudbina odvesti. Bio je odličan igrač na Kansasu i član najbolje petorke konferencije, a 1998. godine se prijavio na draft. Bio je proiciran za Top5 picka no neshvatljivo je pao u ruke Celticsima na 10. mestu. I tako je momak koji je mrzio Birda i Kelte došao u ekipu i bio gledan kao spasitelj. U tandemu sa Antoine Walkerom činio je jedan od najboljih krilnih tandema tada u ligi. Igrali su odlično i Kelti su bili na putu da ponovo dominiraju. No Pierce je tada jedva preživio pokušaj ubojstva. Napadnut je nožem u jednom klubu i milimetri su ga delili od smrti. Kako sam kaže spasila ga je kožna jakna koja je nekako ublažila ubod. Istina se nije dala i vrlo se brzo vratio na parket, u rekordnom roku. Walker se na kraju ispostavio kao prolaznik u Keltima no Pierce je ostao veran. Potpisao je novi ugovor i igrao sjajno. U 14 utakmica 13 puta je postigao barem 30 poena što je najduži takav niz u povijesti Kelta.

No Pierce je želio u borbu za naslov. Aingie mu je odgovorio dovođenjem Garnetta i Raya Allena i tako je stvorena prva Velika Trojka 2007. godine. Naslov je osvojen odmah u prvoj sezoni sa nekoliko sjajnih Piercovih predstava u playoffu. Sećamo se sjajnog duela sa Lebronom kada je postigao 41 poen u Finalu Konferencije. Ili protiv Lakersa kada su ga izneli s parketa (možda ipak malo preteatralno) i vratio se i Kelti su stigli 15 poena. Na kraju je bio proglašen za MVP-a finala i zasluženo podigao taj trofej.

Iduće sezone Pierce je najbolji strelac Kelta i opet se susreću sa Lakersima u Finalu. Ovaj puta su izgubili u 7. utakmici.  Ostao je Pierce u Bostonu do 2013. godine kada je tradea u Netse. Iz Kelta je otišao kao 2. strelca, 3. po odigranim minutama, prvi po ubačenim bacanjima i ubačenim trojkama. U Netsima nije to više bio onaj stari Pierce iako je imao dosta dobrih utakmica. Kidd ga je koristio više na 4-orci pa je mogao korisiti svoju brzinu i iskustvo. Nakon jedne sezone u Netsima prelazi u Wizardse kao mentor mladim Wallu i Bealu. Igrao je dosta dobro, počinjao u petorci i samo Wallova povreda šake ih je sprečila da naprave nešto u playoffu. Istina je bio bio vrhunski clutch igrač, nebrojeno puta je pogodio za pobedu, a jedno od zadnjih je bilo baš u WIzardsima kada je svojim dobro poznatim šutem sa ruba reketa pogodio i tako srušio Hawkse.

Nakon toga odlazi ponovo kod Doca Riversa u Clipperse gde je i sinoć zavšrio karijeru. Nije se baš naigrao, no i dalje može pomoći nekim sitnim minutama s klupe. I tako je momak rođen u Californiji, zagrižen navijač Lakersa i Magica Johnsona postao jedan od najvećih legendi kluba koji je mrzio. Ali s vremenom ga je zavolio, njegov oproštaj od navijača je bio neverovatno emotivan i Pierce je čak i zaplakao kada je ugledao tribute koji su mu pripremili Kelti. Neverovatna karijera, NBA naslov, NBA finals MVP, 10 puta Allstar, jedino što možemo reći je Istina je pobedila !!

Nemačko čudo

Legenda nemačke košarke, i zaštitno lice Dallas Mavericksa, Dirk Nowitziki igra svoju 19 sezonu u najjačoj ligi sveta. I ne deluje da se umorio. Ove sezone su mu proseci nešto niži, očekivano jer u sezonu je ušao povređen i dobija nešto manje minuta – 12.8 poena i 5.9 skokova, uz 36.8 % šuta za tri što je njegovo najjače oružje. Jer, kada imate protiv sebe 2.13 m pokretljivog šutera tu nijedna odbrana ne pomaže. Kao 9-og picka prve runde drafta izabrali su ga Bucski, ali celu svoju NBA karijeru ostao je veran Mavsima. Sa njima je igrao vrlo atraktivnu košarku, bio je šampion i MVP finala (2011), MVP regularnog dela (2007), 13 puta All star, jednom šampion u šutiranju trojki (2006), i tu niz tek počinje, da nabrojimo samo najvažnije titule. Svoj debi, 5 februara 1999, protiv Seattlea ne pamti po dobrom:

„Saigrači me nisu pronalazili na terenu… Šalu na stranu, bilo je to dosta napeto za mene. Igrao sam protiv Detlefa Schremfa koji je bio zvezda u Sonicsima, i brojni nemački mediji su se interesovali za to“, rekao je u polušali igrač koji je u 19 sezona za Mavse postizao 21.8 poena, 7.8 skokova, i 2.5 asistencija.

Svoju najbolju individualnu sezonu igra 2006-2007 kada je izabran za najkorisnijeg igrača, sa prosecima od 24.6 poena, 8.9 skokova i 3.4 asistencije, uz 50.2 % šuta iz igre. Dallas je završio na prvom mestu Zapada, sa 67 pobeda, ali su u play offu izbačeni u prvom krugu od Golden State Warriorsa. Četiri godine kasnije Mavsi se penju na sam vrh.

‘Air Canada’

Air Canada, Half man, Half amazing, samo su neki od nadimaka korišteni za verovatno najboljeg dunkera svih vremena. Proveo 3 godine na North Carolini kod Coacha Smitha te sakupio 2 Final Foura, nažalost bez naslova. Odlučio se na draft nakon 3. godine studiranja i izabiru ga Golden State Warriorsi. Odmah nakon drafta menjan je za svojeg bliskog prijatelja Antawna Jamisona u Toronto Raptorse. Tamo se priključio svom rođaku T-Macu. Igrali su zajedno samo nekoliko sezonu, no Carter se isprofilirao u najboljeg igrača ekipe. Karakterizirala su ga sjajna zakucavanja, izvodio je neke stvari dotada neviđene, no  bio je zapravo mnogo više od „običnog“ dunker. Odveo je svoje Raptorse skoro svake godine u playoff no tamo nikako dalje od drugog kruga. Sa lakoćom je uzeo Slam Dunk Contest 2000. godine i tamo je napravio stvarno neviđen show. Veliki gest je napravio i za Michaela Jordana. Carter je većinu sezone bio povređen, no zahvaljujući popularnosti izabran je za startno mesto u Allstar petorci. Kako je Jordanu to bio zadnji Allstar Carter mu je ustupio mesto u petorci.

Nezadovoljan potezima uprave 2004. godine menjan je u Netse i tamo se spojio sa dvojicom sjajnih igrača Kiddom i Jeffersonom. Nažalost ni tu nije osetio slast finala konferencije. I dalje ne uspeva proći drugi krug playoffa, usprkos Carterovim vrlo dobrim igrama. Nakon odlaska Kidda imenovan je kapitenom ekipe no ni on se posle toga nije dugo zadržao u Netsima. Iduća stanica su bili Orlando Magic. Tamo je također bio kratkog vijeka, pa je iste sezone tradea u Sunse. Tamo je prešao granicu od 20000 poena i postao je tek 37. igrač kojemu je to uspelo.

Nakon avanture u Sunsima, odlučili su da mu neće produžiti ugovor, te je kao free agent potpisao za Mavse i ponovno se spojio sa Jasonom Kiddom. Kako su godine odmicale Carter se pretvorio u vrlo pouzdanog šutera, te je oborio dosta rekorda dok je bio u Mavsima. 11 igrač koji je postigao barem 1600 trojki, prešao je Stojaković i Rasharda Lewisa po broju ubačenih trojki, te Drexlera i Dantleya po broju ubačenih koševa. NI tu nije pronašao sreću u playoffu. Pogodio je odlučujuću trojku protiv Spursa i Mavsi su poveli 2-1. Nažalost izgubili su tu seriju 4-3.

Trenutno je još aktivan i igra dosta dobro u Memphis Grizzliesima. Svako malo nas iznenadi nekim zakucavanjem ili atraktivnom akijcom, što znači da u njemu još uvek ima snage. Ove sezone je u 46 utakmica na prosecima od 8,2 poena, 3,2 skoka i 1,8 asista i dosta je bitan član rotacije u „Međedima“ . Air Canada je jedan od igrača koji su smatrani za Jordanovog naslednika. Nažalost njegove cipele nije ispunio, no godinama nas je uveseljavao svojim sjajnim zakucavanjima, a „ono“ preko Weisa sa Olimpijade će ostati upamćeno verovatno kao najbolje kucanje ikada !!

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Pierce potpisao za Boston - Ostatak Sveta
  2. Familija Jackson protiv Dirka i Vincea - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*