Najboljih pet Final Foura Evrolige

Željko Obradović je uspeo doći do svoje 9. europske titule, te je doveo Fener do istorijskog uspeha. Ovo je prvi puta da dižu trofej najboljeg u Europi u svojoj istoriji, a Željko im je to omogućio pred domaćom publikom. Fener je bio najbolja ekipa na ovom Final Fouru, prvo su relativno lagano dobili Reala, da bi zatim rutinski rešili i grčki Olympiakos.

Sjajne igre na Final 4 Eurolige prikazao je srpski dvojac u dresu turskog tima, Bogdan Bogdanović i Nikola Kainić. Njih dvojicu ju Euroliga svrstala u najbolju petorku F4, a tamo se nalazi još jedan njihov saigrač, Ekpe Udoh.

 

Put to trofeja

Podsetimo se kako je to izgledalo na Final Fouru, pred domaćom publikom…

Nakon što su u polufinalu relativno lagano rešili jaki Real dočekao ih je Olympiakos. Grci su dobili moćnog CSKA i to najviše zahvaljujući Spanoulisu koji je preuzeo stvari u svoje ruke u zadnjoj četvrtini. No Fener nije dopustio nikakva iznenađenja, te je suverenom i čvrstom igrom došao do naslova.

Prvu četvrtinu je obilježio naš Nikola Kalinić. Igrao je sjajno, postigao 12 poena uključujući i trojku pred sam kraj za 26-18 nakon prve dionice. Uz njega odličan je bio i Bogdanović, te Dixon koji su izvana izrešetali Oly.

U drugoj dionici igra se praktički koš za koš. Fener dolazi do najveće prednosti, odlazi na dvoznamenkastu razliku zahvaljujući Bogdanoviću. Igrao je playa u tim trenutcima i s Udohom imao odlučnu suradnju. No Grci se neće tako lako predati. Pritezis pogađa trojku, Mantzaris također te Grci smanjuju.  Brichovim košem u zadnjim sekundama prilaze na samo 5 razlike prije velikog odmora.

Euroleague

Na početku Mantzaris drži Oly u igri, no Željko uz Udoha ubacuje Antića u igru na centarsku poziciju. Dobio je na čvrstini i oterao je Grke od koša, a na drugoj strani Datome trojkom odvaja Fener na 13 poena razlike. Do kraja Grci uspevaju skinuti samo 1 poen zaostatka, te se odlazi na zadnji odmor sa 12 koševa razlike za domaćine.

Odmah na početku Fener diže prednost, prvo na 15, a zatim Antić trojkom na 18 razlike. Tu se već polako nazirao kraj utakmice. Utakmicu je konačno rešio Bogdanović trojkom kojom je Fener došao do 19 razlike i tu je priči bio kraj. Održavali su rutinski prednost, a čak ni Spanoulis nije ništa mogao.

Naši momci Bogdanović i Kalinć su bili najbolji strelci sa 17 poena,a MVP je bio Ekpe Udoh koji je opet bio svugde na terenu. Ubacio je 10 poena, uhvatio 9 lopti i podelio 5 blokada. Kod Grka najbolji otpor su pružili Birch sa 14 poena i naš Milutinovi koji je ubacio 10. Njih dvojica su bili jedini dvoznamenkasti, a Spanoulis je ubacio 9 poena uz očajan šut, 0/5 za dva i 2/7 za tri.

Tako je Željko došao do svoje 9. titule sa petim različitim klubom. Doneo je veselje u Fener, te nakon 3 uzastopna Final Foura napokon stigao do kraja. Zanimljivo je da su Antić i Datome imali opkladu prije utakmice. Luigi je poznat po svojoj bradi i repiću, a dogovor je bio ukoliko osvoje naslov Antić reže repić Luigiu. Tako je i bilo, te su na dodeli trofeja usput u ošišali Datomea!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*