Legenda Lakersa i zaštitna silueta NBA lige

Nema šta, legenda ostaje legenda. A danas puni 79 godina. Jerry West je obeležio jednu celu epohu LA Lakersa, gde je proveo 15 sezona, 14 puta je nastupao na All Staru, jednom je bio šampion (1972), jednom MVP (1969). I da, on je zaštitna silueta NBA, čovek kojeg svaki dan viđamo na logou NBA lige.

Logo je te 1969. godine kreirao Alan Sigel, ni sam ne verujući da će ono što bude dizajnirao predstavljati jedan od najprepoznatljivijih sportskih brendova današnjice. I ne samo to, da će taj logo NBA ligi donositi velike prihode, kako se veruje, preko tri milijarde dolara godišnje.

Sigel je dugo pregledavao arhivu fotografija i njegov izbor je pao na jednog igrača – Jerry Westa, legendarnog igrača Lakersa iz 1960-ih i 1970-ih igrača prošloga veka. Dugo zvaničnici NBA nisu hteli da priznaju ko se nalazi na slici, ali odluka da se logo institucionalizuje (radi gore pomenute zarade) doveo je do konačne potvrde da je to zaista West.

Jerry Alan West rođen je u Zapadnoj Virginiji, 1938., i na poziciji playa i backa nastupa je za LA Lakersa punih 14 sezona. Osvojio je jedan prsten (1972), 14 puta je igrao na All Star mečevima, jednom je bio MVP finala (1969), i četiri buda je bira u odbrambeni tim NBA Lige. West je jedini igrač u istoriji NBA lige koji je tokom jedne play off serije prosečno postizao 46.3 poena. U Kuću slavnih ušao je 1980 godine, a 1996 je proglašen među 50 najboljih igrača lige. Imao je nadimke Mr. Clutch, The Logo, i Zeke from Cabin Creek.

Pre koju godinu, sa punih 75 godina, West je polaznicima kampa delio savete. Na kraju je uzeo loptu, uz opasku da dugo nije šutirao. Pogodio je svih 15 puta:

1 Trackback / Pingback

  1. Najneočekivaniji MVP Finala! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*