Let the game begin!

Napokon smo dočekali. Večeras počinje NBA Finale. Što smo spavali, spavali smo sada je red na košarku. U Finalu su ekipe koje smo i očekivali tamo, koje su gotovo bez greške stigle do kraja. Ovo će biti prvi puta u istoriji NBA lige da 3 puta zaredom imamo isto Finale, a u njemu će biti naravno Warriorsi i Cavsi. Jedni traže osvetu za prošlu godinu, dok drugi traže potvrdu naslova i da napokon otklone sve sumnje.

Kao što smo napomenuli ovo je treći puta zaredom da imamo ove dve ekipe u Finalu. Zasada svaka ima po jedan naslov i ovo možemo nazvati svojevrsnom majstoricom. Tokom regularne sezone svaka ekipa ima po jednu pobedu. Cavsi su uzeli svoju na Božić zahvaljujući sjajnom Irvingu koji je još jednom bio koban za GSW, dok su Warriorsi svoju pobedili sa gotovo 30 razlike. No te stvari u ovom trenutku i ne znače puno.

Prije prve utakmice napravili smo malo detaljniju analizu igre Warriorisa i Cavsa, te smo prvi meč pratili uživo, pa se možete podsetiti na linkovima.

Učinak u playoffu

Ovaj segment ćemo brzo preletiti jer obe ekipe su bile neviđeno dominantne. Jedino su Celticsi uspeli uzeti jednu pobedu protiv Cavsa, dok su svi protivnici Warriorsa nastradali s metlom. Kelti su tu pobedu uzeli više na nonšalanciju Lebrona i društva. King se po prvi puta u karijeri u playoffu našao u problemima s osobnim greškama, odigrao je malo slabiju utakmici i uz opuštanje u obrani eto problema. Bradley je sjajno pogodio trojku za pobedu, dok je utakmicu života odigrao Smart koji je pogodio 6 trojki, a verovatno više nikada u životu to neće ponoviti. Iduću utakmicu Kelti su ih imali na konopcima na poluvremenu, no opet su okrenuli onaj famozni prekidač i serija je bila gotova. Zadnja utakmica je bila samo odrađivanje posla, te početak priprema za Ratnike.

Ratnici su imali dosta sreće protiv Spursa. Ako se to može nazvati srećom… U prvoj utakmici su opasno visili, gubili su 25 razlike, Pop ih je uništio, no onda Zaza nespretno ulazi po najbolje igrača Leonarda i izbacuje ga do kraja serije. Do tog trenutka sve je išlo na mlin Spursa, a tek povremeni bljeskovi Currya i Duranta su držali Warriorse koliko toliko na životu. Nakon povrede sledi preokret već u prvoj utakmici, dok su ostale bile samo odrađivanje posla jer to nije niti blizu ista ekipa bez Leonarda.

Prediction: Warriors in 7

Ovo je verovatno najnezahvalnija prognoza dosada. Obe ekipe imaju jake adute, i što je najbitnije obe ekipe ulaze potpuno zdrave u seriju. Love je prve godine bio out, prošle je Curry vukao povredu dobijenu u playoffu, no sada su svi kompletni i gledaćemo spektakularno finale. Koliko god Lebron bio dobar u ovom playoffu jedina ekipa koja ga može zaustaviti(čitaj usporiti) su Warriorsi. Imaju dosta on ball defendera da rotiraju, a uvek mogu pomagati s Thompsona. No nekako se čini da je Golden State jača ekipa, imaju više aduta, a iako nema Kerra verujem da će doći do naslova.

Key players:

Kevin Love Cleveland Cavaliers

Mislim da je totalno nepotrebno govoriti da je Lebron najjači igrač Cavsa, no svi znamo da će on svoj posao odraditi. Baš zato sam se odlučio na Lovea kao ključnog igrača. Morati će zabijati u velikom postotku, a i sam Lebron je izjavio kako želi gledati Lovea iz Minnesote kada je igrao verovatno najbolju košarku karijere(barem što se tiče statsa). Uz njega dosta toga će ovisiti i o Thompsonu kao najbolje napadačkom skakaču lige, koji je prošle godine doneo možda i ključnu prevagu.

Klay Thompson Golden State Warriors

Klay igra najgori playoff života. Ima nešto manje od 15 poena u proseku, uz užasne postotke. Junak prošlogodišnjeg playoffa kada je gotovo sam preokrenuo Thundere morati će se probuditi. Protiv ovakvih Cavsa ne smije imati igrača manje u napadu, to oni bespošteno kažnjavaju. Isto tako ako on bude igrao loše, moći će bolji obrambeni preuzeti Currya dok će Irvinga onda bez problema moći sakrivati na njemu. To si ne smije dopustiti. Iako i Durant i Curry i Green imaju neviđeno bitne uloge, sva trojica igraju vrlo dobar playoff, a najveći pomak zapravo može imati Klay.

1 Trackback / Pingback

  1. Here we go, once again... - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*