“Uspeli smo nemoguće!! “

novosti.rs

“Prezadovoljan sam. Rekao sam, danas je Dan zahvalnosti…! ” počeo je time out trener makednoskih košarkaša Karpoš Sokolia Dragan Nikolić.

Košarkaši Karpoš Sokolia su hit priča ABA lige. Kako i sam naslov kaže, uspeli su postići nemoguće. Sve to mogu zahvaliti jednom čoveku. Srpskom stručnjaku Draganu Nikoliću.

Dragan je preuzeo ekipu Karpoša nakon serije od čak 9 izgubljenih utakmica. Još lošije od scorea (ako se to uopšte može reći nakon 9 poraza zaredom) izgledala je igra Sokola. Izgledali su kao junorski tim protiv ekipe seniora. Totalno neorganizirano, sebično u napadu, manjak truda u obrani. Kao da su zalutali u ABA ligu. Neki su čak išli toliko daleko da ih nazovu jednom najgorom ekipom ikada u ovom takmičenju.

aba-liga.com

No, stvari se menjaju 3. novembra. Sokoli su objavili da je era Siniše Matića završila, da imaju novog trenera. Dragan Nikolić je imenovan za njegovog naslednika. Imao je samo 4 dana za pripremu ekipe za utakmicu protiv FMP-a. Nažalost Sokoli su izgubili i tu utakmicu, no stvari su se činile bitno bolje.

Dragan nije dugo čekao na prvi veliki skapl i pobedu. Iduće kolo pala je Budućnost. Ekipa koja je prije sezone svrstavana u uži krug favorita i koja do tada nije imala ni jedan poraz. Uzeći u obzir lošu seriju i igru Sokola očekivala se lagana pobeda. Junak naše priče je imao drugačije planove. Odličnom timskom igrom i bitnim pomakom u obrani iznenadili su budućeg sudionika Final Foura ABA lige!! Na krilima centara Zekovića i Labovića pobedili su 77-71 i tako došli do prvog trijumfa u ligi ! Odmah se video pečat trenera. Fanatično vođenje utakmice, odlični saveti ušli su u uho igrača Sokola i činilo da se kao da je to potpuno druga ekipa.

Zoran Vrkić protiv Budućnosti. aba-liga.com

“Prva i istorijska i za klub i za mene u regionalnom takmičenju tako da je i najdraža. Ako se doda i istorijska, takođe prva, i u Balkanskoj ligi, mogu da kažem da su ovo vrlo prijatni dani za mene” – izjavio je Nikolić za Blic posle utakmice.

Nakon toga igrali su sa najjačom ekipom lige Zvezdom, i 3 četvrtine su zadavali veliki problem prvaku. Zvezda je tek u zadnjoj prelomila utakmicu i Sokoli su morali potpisati poraz. No, nisu dugo morali čekati na još jedan veći skapl. Cedevita je došla u goste Sokolima koji su tako igrali 3 utakmice zaredom sa 3 najjače ekipe. I imali su na kraju pozitivni score! Dobili su Vitamine 8 razlike i tako uzeli još jednu veliku pobedu protiv favorita! Boatright im je zadavao najviše problema, no Labović, Zeković i Vrkić su ipak bili bolji.

Dragan Labović
Aba-liga.com

Posle sledi poraz od Zadara, a nakon toga 3 pobede zaredom. U drugom delu prvenstva i dalje su pružali dobre igre, iako su u uzvratu izgubili i od Budućnosti i Cedevite, uspeli su sačuvati svoje mesto u ligi puno prije kraja. Trenutno su nakon nepuno odigranog zadnjeg kola na 8. mestu !

Nikolić je prije Sokola vodio  Metalca iz Valjeva, Radničkog iz Kragujevca, Hemofarma, begradskog Radničkog i Vojvodine. U zadnjem klubu Mladosti iz Zemuna je ostavio na čelu lige. Njegovo fanatično vođenje utakmice je zarazno. Uživamo u njegovim time outima u kojima s neverovatnom energijom motivira igrače.

Uz to podigao je ovu ekipu na jedan novi taktički nivo. Preporodio je Labovića, vječni talent Mavra je napokon negdje proigrao, a Amerikanac Perry je pokazao da je vrlo dobar igrač. Prije Dragana izgledao je kao atletičar koji baca cigle prema košu, a kod Dragana je napredovao do toga da postaje igrač koji rešava utakmice.

Radio je i promene u timu. Došao je odlični Trajkovski koji je na kraju bio vrlo bitan u sistemu. Ranije spomenuti Mavra je također došao malo prije polovice sezone. Pred kraj je doveo Filipa Šepu, momka koji je igrao za mlađe kategorije reprezentacije Srbije (osvojio broncu na “onom” prvenstvu kada je Ricky Rubio radio dar mar). Svi ti igrači su postali vrlo bitni kotačići Draganovog stroja. Jedina mrlja je povreda Zorana Vrkića koji je odlično igrao do teške povrede.

“Mi smo…VI ste heroji ove lige! Uspeli ste nemoguće!! ” je rekao Dragan na zadnjem time outu ove sezone za Sokole u ABA ligi. Prava priča i dokaz da su čuda moguća. Dragan,  Karpoši su uspeli nemoguće. Nakon očajnog početka uspeli su osigurati miran ostanak u ligi i pritome uzeti nekoliko velikih skalpova. Uz sve to uzeli su makednoski kup i trenutno su prvi favoriti za osvajanje lige. Strašan posao trenera Nikolića koji je iz kako bi se reko “iz govana napravio pitu” i potpuno spasio sezonu Makedonaca!

Nakon sjajne sezone i osvojenog naslova sa Sokolima na meti Partizana! Razišli su se sa Džikićem, koji verovatno preuzima Budućnost, te su sada u potrazi za novim stručnjakom. Kako su u Partizanovoj istoriji sve bili osebujni treneri sa posebnim stilom vođenja utakmica (Vujošević pa i Džikić) Nikolić bi se sigurno uklopio.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*