Tko će odneti nagrade?

NBA liga je prije početka utakmice Cavsa i Bostona objavila finaliste za nagrade, MVP, ROY, DPOY i 6th man. Petorke su izašle nedavno, a sada su suzili izbor na po 3 pojednica za svaku kategoriju. Pobednik će biti objavljen na ceremoniji NBA nagrada 26. juna.

Titula MVP-a će pripasti jednom od trojca Russell Westbrook, James Harden i Kawhi Leonard. Iznenađenje je što je Lebron ispao iz utrke, no iako ima fenomenalan playoff ipak su ovo nagrade za regularnu sezonu u kojoj je ovaj trojac pružio neverovatne sezone. West je završio na TD proseku, prvi ikada nakon Robertsona, te je vodio Oklahomu do 6. mesta u Zapadnoj konferenciji. Uz to oborio je i rekord po broju TD u sezoni.

James Harden je odigrao sezonu karijere pod D’Antoniem. Bio je najbolji asistent lige te je sjajno vodio napad Raketa koji je bio Top 5 u ligi. Ubilježio je i 2 TD učinka sa 50+ poena po čemu je rekorde u ligi. Kawhi je underdog u ovoj utrci. Iako je i on imao sezonu karijere, bar što se tiče napada, nema baš puno šanse za nagradu.

Za ROY su nominirali naš Dario Šarić, Malcom Brogdon i Joel Embiid. Šarić je počeo slabo, no kasnije je proigrao i povređenu ekipu 76ersa vodio do nekih pobeda. Igrao je sjajno, pogotovo u 3. mesecu kada je bio i Igrač meseca po našem izboru. Brogdon je sve iznenadio svojim odličnim igrama. Bio je konstatan celu sezonu i najbolji šuter među rookie klasom. Trust the Process Embiid je odigrao samo 31 utakmicu no i to je bilo dovoljno da bude jedan od glavnih kandidata za ovu nagradu. Opet je imao problema s povredama, no kada je igrao bio uverljivo najbolji u svojoj ekipi.

Kawhi je osim za MVP-a nominiran i za najbolje obrambenog igrača lige. S njim su finalisti Rudy Gobert i Draymond Green. Rudy je bio najbolji bloker lige, te su protivnici protiv njega imali najmanji % šuta na obruču. Držao je obranu Jazza pod kontrolom, a kada je bio povređen najbolje se video njegov uticaj. Green je uvek pri vrhu u ovom segmentu. Sama serija protiv Blazersa nam je jasno pokazala šta Green može u obrani. Najbolji je kradljivac lige, te bio sjajan korektor u odličnoj obrani Warriorsa.

Dvojac Rocketsa je pretendent za Najbolje 6. igrača. Lou Williams i Eric Gordon su imali odlične sezone. Lou je bio najbolji igrač Lakersa i sam im je doneo nekoliko pobeda. U Houstonu je nastavio istim ritmom, a s Gordonom je činio možda i  najbolji bekovski par s klupe. Eric je napokon odigrao sezonu bez većih povreda. Odgovara mu ova uloga s klupe i ne troši se toliko, te je odigrao konstantu sezonu. Treći kandidat je Andre Igouadala iz Warriorsa.

Ovde još imamo jednog favorita za osvajanje nagrade. Nikola Jokić je nominiran za igrač koji je najviše napredovao. Odigrao je neverovatnu sezonu i pretvorio se u stožernog igrača Nuggetsa. Ujedno je on i osvajač naše nagrade za Najboljeg igrača. Protivnik mu je još jedan momak koje je imao fenomenalnu sezonu. Giannis Antetokoumnpo je vodio Buckse do playoffa i sigurno ga vidimo kao MVP kandidata idućih sezona. Predvodio je Buckse po gotovo svim statistčkim kategorijama i postao je jedini igrač u istoriji koji je po svim najbitnijim statsima u Top20 u ligi. Rudy Gobert je, osim za DPOY, nominiran i za ovu nagradu. Rudy je dosta napredovao, no pored ove dvojice verovatno nema šanse za nagradu.

Spoelstra i D’Antoni su podelili nagradu za najbolje prema Udruzi trenera, a sada su nominirani u istoj kategoriji od NBA lige. Eric je u drugom delu sezone preporodio Miami, imali su drugi najbolji score lige, no katastrofalan prvi deo ih je koštao playoffa. Mike je od Raketa napravio 3. ekipu lige. Stvari su odlično funkcionirale u regularnoj sezoni, a u Hardenu je imao svog Nasha. Treći kandidat je neizbežni Gregg Popović. Večni trener Spursa je ostvario drugi najbolji score u ligi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*