Recap sezone: Philadelphia 76ers

U Rockyevom gradu gore nije moglo. Imali su jednu od najgorih sezona u istoriji lige, no stvar je trebao popraviti dolazak prvog picka. Uzeli su logičan izbor Simmonsa, a uz njega na mala vrata je došao i naš Dario Šarić. Ali peh drugu godinu zaredom, njihov najviši pick na draftu je opet doživio povredu zbog koje će propustiti celu sezonu. Baš kao i Embiid godinu prije. Očekivalo se malo, pogotovo jer ni Embiid nije bio 100% spreman, no ipak su uspeli iznenaditi.

Učinak tima

Bili su predzadnji tim konferencije ispred Netsa, no uzeli su čak 18 pobeda više nego prošle sezone. Popravili su svoj score za gotovo 200% što je neverovatno. Do konca godine već su stigli na 10 pobeda koliko su imali u prošlog sezoni, a u drugom delu su nastavili sa dobrim igrama.

Krajem prvog meseca i početkom drugog su pružili najbolje partije. Pobedili su u čak 8 od 10 utakmica i pokazali naznake famoznog “The Processa”. Najupečatljiviju pobedu su ostvarili protiv najbolje ekipa Istoka Boston Celticsa, a samo su krajem sezone imali loš niz, no tada su i odmarali većinu igrača.

Spasitelj Embiid

Vrhunac sezone je svakako bila igra njihovog najvećeg talenta Joela Embiida. Iako je odigrao samo 30 utakmica pokazao je neverovatan potencijal i ako ostane zdrav sigurno imamo budućeg MVP kandidata. Igrao je toliko dobro da je bio ozbiljno razmatran za Rookiea godine, iako nije odigrao niti polovicu utakmica. Kada je igrao bio je na restrikciji minuta, što mu je dodatno smanjilo brojke, no dojam je bio sjajan. 20,2 poena, 7,8 skokova i 2,1 asist u proseku uz ograničene minute i ograničen broj utakmica. Kada je bio na terenu ekipa je potpuno drugačije izgledala. On je bio i glavni razlog ovakvog uspona Sixersa i jedan od najboljih igrača ove sezone.

Rookie godine?

Uz Joela još je jedan rookie impresinoirao svojom igrom. Naš Dario Šarić je nakon lošeg početka pokazao da mu je mesto u ligi. Čim se malo naviknuo na stil igre i život u Americi Dario je proigrao i u odsustvu Embiida bio je najbolji igrač Sixersa. Neverovatna energija, vrlo dobre šuterske brojke u prvoj sezoni, gotovo su mu donele nagradu za rookiea godine. Nažalost ona je otišla u ruke, moramo priznati, konstatnijem Brogdonu. Dario se mučio krajem sezone no najbolje partije je pružao u drugom i trećem mesecu kada je čak pokupio i našu nagradu za najboljeg igrača meseca.

Najbolji igrači?

Osim već spomenutog dvojca koji su bili i najbolji igrači Sixersa valja izdvojiti i pouzdanog šutera Roberta Covingtona. Pretvara se polako u modernog 3-D igrača baš kakav je potreba svakoj ekipi. Odigrao je sezonu kao pravi glue guy, zabijao kada je trebalo, a bio najbolji obrambeni na perimetru. Uz to imao je i najveću minutažu u ekipi ove sezone, što dovoljno govori koliko je bitan za rotaciju.

Uz njega kao solidno rešenje se pokazao i McConnell na mestu playmakera, a bitan trenutak se dogodio kada su tradeali Noela. Naime kako se Embiid vraća, nije više bilo mesta za oba centra Sixersa te su morali odlučiti između Okafora i Noela. Iako se dugo vremena provlačilo Okaforovo ime kroz razne tradeove uprava je na kraju odlučila dati prednost napadu prije obrane. Noel je loš napadač dok je obrambeno na jako dobroj razini, a potpuno je suprotna situacija kod Okafora. Tako da su uvideli da Embiid, Šarić i Holmes mogu držati reket pod kontrolom i odlučili se za malo više napadačkog talenta.

Na kraju svega izvrsna sezona Sixersa. Nas pogotovo raduje odlična igra Darija Šarića koji je bio veoma bitan faktor ove sezone. I već su sada prerasli iz totalnog outsidera i kante za napucavanje u relativno ozbiljnu ekipu pred kojom je sjajna budućnost.

 

 

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Najava sezone 2017/18 ATLANTIC - Ostatak Sveta
  2. Atlantic 2018 - 2019: Divizija obojana u Zeleno - Ostatak Sveta
  3. Philadelphia 76ers 2020-2021 Konačni krah - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*