Ko će reći pravu istinu o Zvezdi?

Piše: Aleksandar Ostojić, KOŠ Magazin

Posle vesti da je i Dejan Radonjić napustio Crvenu zvezdu, postavlja se pitanje: šta se zapravo događa u tom klubu? Ma koliko predsednik Nebojša Čović davao uveravanja da je odlazak sedam igrača (Jović, Dženkins, Volters, Gudurić, Tompson, Simonović i Mitrović), kao i najavljeni odlasci Kuzmića u Real i Bjelice u Mornar deo plana rekonstrukcije tima, jasno je da se nešto drugo događa iza zidina na Malom Kalemegdanu. Niti su slučajno trener i skoro ceo tim otišli, niti slučajno predsednik izjavljuje kako je cilj u narednoj sezoni ponovno osvajanje tri trofeja – ABA liga, domaće prvenstvo i Kup Koraća. Evroligu ne pominje, osim što kaže da će Zvezda sigurno prezimiti u Evropi. Čini mi se da drukčije i ne može, jer je sistem takmičenja u Evroligi takav da svi koji počnu da igraju na jesen završavaju regularni deo u aprilu.

Mislim da ni priča o finansijama ne otkriva pravu istinu o događajima u ovom klubu. S jedne strane i sam predsednik potvrđuje da su igrači i trener dobili po četiri plate u prošloj takmičarskoj sezoni, ali koliko se sećam u prethodnim mesecima čuli smo i drugačije izjave. Kao – da je Zvezda imala budžet od oko pet miliona evra, da je nešto i ušteđeno iz sezone 2015-16, da se očekuje novac i od Evrolige, a ne treba zanemariti ni prodaju ulaznica (ma koliko to u našim prilikama čudno zvučalo), pre svega za utakmice u Kombank areni. Svemu tome treba dodati i milione kojima se maše u ovom prelaznom roku (obeštećenja za Mitrovića, Gudurića, Jovića), poslednju ratu obeštećenja za Kalinića… Dakle, ovde ništa nije izmišljeno niti upereno protiv kluba. Iz samog kluba dolaze vesti o milionima, kao i one o neisplaćenim platama. Između ta dva podatka postoji evidentna rupa, crna rupa, nešto što javnost ne zna a baš ta rupa sprečava da i milioni i igrači budu na broju, i da svi budu zadovoljni.

Meni se najlakše može prodati priča da je prošlosezonski tim Crvene zvezde dostigao svoj vrhunac, da dalje i bolje od toga nije moglo, i da je došlo vreme da se okrene list i sve počne ispočetka. Nisam toliko neobavešten da to ne znam. Ali da su se neke stvari desile neočekivano – to sigurno stoji. Još prošle jeseni se po košarkaškim krugovima govorkalo da će Zvezda pokušati da isforsira Marka Gudurića i da na njemu zaradi milion evra. Tačno to se i dogodilo, ali niko tada nije pominjao da će uz Guduru otići i trener, pa reprezentativci Jović i Simonović, da će Kuzmić najverovatnije igrati samo jednu sezonu… I da će se posle svih njihovih odlazaka pričati o bizarnom slučaju izraelskog beka Gala Mekela, i suđenju koje Zvezda ima sa njim zbog neisplaćenih plata. Čović grmi na Dejana Radonjića što je javno govorio o kašnjenju plata, pa je ta priča zainteresovala Evroligu, a klub je došao i na tapet FIBA. Međutim, taj Gal Mekel je mnogo meseci ranije tužio Zvezdu, mnogo meseci pre Radonjićevih konferencija za štampu. Evo – ponovo “slučaj sudara dve istine”, a između – opet i još jednom – karika koja nedostaje.

Kao iskrenom ljubitelju košarke, kome ona žičana ograda između Zvezdinih i Partizanovih terena na Malom Kalemegdanu nikad ništa nije značila, mogu samo reći da žalim što su ta dva kluba u ovom trenutku skoro bez igrača prvog tima. Kao prvotimce Zvezde možemo pomenuti Lazića, Dangubića, Rakićevića, Dobrića i Simanića. Verovatno i Radanova, Davidovca i Apića iz FMP-a (situacija sa Boldenom je neizvesna, sa njim i 2-3 stranca može se ipak sastaviti respektabilan tim). U Partizanu situacija je slična: Marinković, Andrić, Koprivica, Vilson i Tomić su tu, kao i mladi Tanasković i Jovanović (svi su faktički slobodni i bez obeštećenja jer svima plate kasne više od 60 dana, sreća Partizanova je da još i oni nisu tražili ispisnice). Da podsetim, danas je 15. jul, lige startuju za oko dva meseca, svi se kompletiraju širom Evrope, uključujući i region. A  naši “večiti” nemaju ni najosnovniji “komplet”: jednima fali predsednik kluba, a drugima trener. Očigledno da se igraju još neke igre osim košarkaških. Ja za njih ne znam, kao ni javnost, ali opravdano sumnjam da ih ima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*