Kapetan Thibo i njegov ‘vučji’ superteam

Piše: Domagoj Deković

U kontekstu aktuelnih diskusija o novim supertimovima u NBA ligi, prenosimo zanimljiv komentar / analizu ovoletnjih dešavanja u timu iz Minnesote. Na stranici NBA SVIJET autor je uporedio novi Thibeadoov supertim sa onim iz Chicaga koji je Thibo vodio 2010 / 2011.

Obrana:

Thibs je na glasu kao izuzetno obrambeni trener koji nekada toliko ganja svoje igrace da zbog prenapornih treninga i cijele NBA sezone imaju velikih problema s ozljedama (bilo je mnogo napada da je on kriv za Roseovu karijeru).
Dakle, za ocekivati je da ce brojke Minnesote vezane za obranu sada jako porasti. Argument da je Minnesota ove dve sezone pod Thibsom bila losa obrambeno ne drze vodu jer su bili ekipa u stvaranju. Sada ce Thibs lako prodati svoju filozofiju igracima jer su must win situaciji, nema prostora za provlacenja, smucanja i igranja na 60%.

Također, da povežem ovu Minnesotu sa Thibsovim Chicagom, ekipa Minnesotte ima puno atletičniju momčad nego što je to bilo 2010./2011 g. što bi uvelike moralo olakšati Thibsu stvari. Nitko nemre reci da su jedan Boozer i Noah bolji defanzivci i atlete od KATa i Dienga (Noah je tu najjaci ali kao tandem tesko da su bolji). Na poziciji playa je Teague koji je izrazito atletican, a tada je bio Rose (opet smo tu negdje). Deng i Brewer/Korver su vj bili bolji tandem od Butler Wiggins obrambeno, ali ne znacajno. Prednost tadasnjih Bullsa je bila klupa predvodena mladim Taj Gibsonom. Prednost ove Minnesote bi morao biti skok i shot contesting jer su dulji.

Napad:

Sto se napada tice, tu cemo skratit osvrt. Napad je ukratko jaci nego kod Chicaga.
Tranzicija iz obrane (kontra i polukontra) koju Teague zna vuc ce biti kljuc jer Thibsove ekipe nemaju napad i znaju imati velike probleme sa postizanjem koseva. Necu se ni trudi poredit Teague sa Roseom u tim segmentima, ali ostatak ekipe moze trcati i trcati i jos malo trcati.
Prednost ove Minnesote naspram tih Bullsa ce biti igra 1 na 1 jer ima 3 igraca koja 1 na 1 mogu probit svakog (Butler, Teague i KAT). Ako netko od njih ne ode do kraja ide kick i sut ili prodor opet u kojem je Wiggins najjaci (kad uzme obrambenog koji pokusava zatvarat na prvom koraku). Dakle cesto videni Iso ball, jednostavna, ruzna kosarka, ali kosarka koja pali ako ju pokriva dobra obrana (Cleveland u proslom PO kada su osvojili).
Bit ce tu i nesto P&r 1-4/5, al nista znacajno i novo u odnosu na 2010/11 Chicago.
Sljedece sto vidim kao prednost je scoring sa klupe u vidu Jamala Crawforda koji prema izjavama dolazi nabrijan.

Kemija:

Najveći upitnik ove ekipe, ali su se okupili profilirani igraci koji jos nisu ništa osvojili i mislim da će cijeli tim biti fokusiran pobjedit i da će kemija biti dobra. Također, 80% igrača je vec radilo sa Thibsom sto olakšava stvari.

Da rezimiram, Minnesota je po meni najzanimljivija ekipa ove godine. Posložili su se odlično, doveli provjerene igrače na pozicije na kojima nemaju igrače, a zadržali svoju mladunčad koja već moze igrat ozbiljnu kosarku. Imaju max 2 sezone da nesto pokusaju napraviti dok ih ugovori ne pojedu ili mladost ode.

Thibs ima slicnu ekipu kao Chi 2010/2011, atleticniju i duzu sto njemu pase, ali bez Rosea. Rosea doduse nadomjestuju KAT I Butler te Crawford kao glavni scoreri.

Vjerujem da ce biti u prve 4 ekipe ako uspiju razvit kemiju, poslozit se u glavi i prihvatit ulogu te slijepo sljedit Thibsa. U PO ce onda ici i do finala konferencije gdje nece biti bez sanse.

Sve ovo naravno ako ne bude težih ozljeda.

Nadam da me za godinu dana neće biti sram ovo čitat ako budu boost, ali jedno je sigurno, bit će ih zanimljivo gledat i definitivno su osvježenje i najveći upitnik sljedeće sezone.

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Zašto je ova sezona posebna za 'vukove'? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*