“Naš” Real Madrid

Izvor: kosmagazin.com

Piše: Vladimir Stanković

Kako vam izgleda ovaj tim, širi spisak:

Saša Đorđević, Dražen Petrović, Dejan Bodiroga, Zoran Savić, Dragan Tarlać, Damir Mulaomerović, Mirza Delibašić, Dražen Dalipagić, Blagota Sekulić, Žan Tabak, Luka Dončić, Igor Rakočević, Nikola Lončar, Marko Tomas, Ratko Varda, Dušan Vukčević, Bojan Bogdanović, Marko Milić, Mirza Begić?

Šta im je zajedničko? Osim što su „naši“, sadašnji i bivši, svi su u nekom periodu svojih karijera nosili dres Real Madrida. Motiv za ovo podsećanje je dolazak Ognjena Kuzmića u “kraljevski klub“. Ako nekoga nisam zaboravio, što je moguće jer sam imena navodio po sećanju, Kuzma će biti 19. igrač Reala  sa prostora eks-Yu. Ako dodamo i dvojicu proslavljenih trenera, Željka Obradovića i Božidara Maljkovića koji zajedno imaju „samo“ 13 titula prvaka Evrope, eto jednog čitavog i važnog poglavalja u istoriji košarkaške sekcije Real Madrida.

Španci za igrače sa naših prostora koriste termin „balcanicos“, u prevodu Balkanci, ali ta reč ni slučajno nema negativni prizvuk kao kod nas gde najčešće označava primitivizam, javašluk, neodogovornost i svaku vrstu nereda. Pod „Balkancima“ Španci podrazumevaju i Hrvate i Slovence koji, geografski, nemaju ništa sa Balkanom osim što su (bar neki od njih) rođeni i živeli u zemlji koja je bila deo Balkanskog poluostrva.

Kada bi Obradović i Maljković morali od ovih 20 pomenutih igrača da izaberu 12 za neki imaginarni “najbolji tim našeg Reala“ sigurno bi bili na mukama jer je konkurencija na svakoj poziciji žestoka. Među tih 20 „naših“ igrača bilo je i vrthunskih majstora ali i nekih za koje se na počertku njihovih karijera ne bi reklo da će stići do kluba ugleda i tradicije Real Madrida, ali praksa je demantovala predvođanja a neki od manje poznatih igrača imali su sasvim lepe epizode u Real Madridu.

Dok je bio živ, i na vlasti, general Franko (umro 20. nove,bra 1976.) Španija je bila zatvorena za naše sportiste i trenere, mada je fudbalski stručnjak Miljan Miljanić probio (i) tu barijeru kada je 1974. postao trener Real Madrida. Ubrzo je kao kondicionog trenera doveo Srećka Radišića, u  (davno) ugašenoj odbojkaškoj sekciji Reala zaigrao je Miroslav Vorgić koji je kasnije postao kondicioni trener fudbalera Real Madrida, a dugo godina javljao se „Sportskim novostima“ sa zanimljivostima iz španskog sporta.

Od košarkaša prvi je stigao Mirza Delibašić. Igrao je u Realu od 1981. do 1983. U drugoj sezoni pridružio mu se i Dražen-Praja Dalipagić, ali samo za utakmice u ondašnjem Kupu šampiona u kome su  tada mogla da igraju dva stranca dok je u španskoj ligi mesta bilo samo za jednog, odnosno za Mirzu. Neću im vaditi statistike i brojati titule, svedočim da su ostavili trag u basket-sekciji kraljevskog kluba. Posle njih dres Real Madrida u sezoni 88/89 jednu sjajnu godinu u Realu je proveo Dražen Petrović pre nego što je počeo svoju avanturu u NBA. Od brojnih detalja za pamćenje izdvajam njegova 62 poena u finalu Kupa pobednika kupova protiv Snajdera iz Kazerte  u Atini (117-113) u nezaboravnom meču sa produžetkom. Na drugoj strani bio je Oskar Šmit, strelac 44 poena… Dva majstora, 106 poena zajedno, pisao je Koš magazin o tome.

Fudbalska sekcija Real Madrida imala je posle Miljana Miljanića još dvojicu naših stručnjaka, Vujadina Boškova i Radomira Antića (kao i igrače Milana Jankovića, Predraga Spasića, kasnije Roberta Prosinečkog, Predraga Mijatovića, Pericu Ognjenovića, Dejana-Ramba Petkovića) a naš prvi košarkaški trener na klupi Reala bio je Željko Obradović. U njegove tri sezone beli dres oblačili su srpski reprezentativci Nikola Lončar, Zoran Savić i Dejan Bodiroga.

Početkom 21. veka dve godine u Realu su igrali Dragan Tarlać i Žan Tabak, u približno isto vreme kroz klub su prošli Saša Đorđević, Dušan Vukčević, Marko Milić, Ratko Varda. U vreme Bože Maljkovića u Madrid su stigli Igor Rakočević,  Marko Tomas i Bojan Bogdanović, kasnije Blagota Sekulić i Mirza Begić a poslednji izdanak „balkanske škole“ je Luka Dončić. Doveden je sa 13 godina, zablistao je u prošloj sezoni, u narednoj bi mogao da bude jedan od ključnih igrača ekipe.

Ognjen Kuzmić će, posle Savića, Tarlaća, Tabaka, Varde i Mirze Begića (Slovenija), biti šesti visoki „Balkanac“ u kraljevskom klubu. Sigurno ne i poslednji jer Real Madrid već skoro 30 godina redovno „peca“ talente, igračke i trenerske, na prostoru bivše Jugoslavije.

Izvorni tekst – “Naš” Real

1 Comment

  1. Ово је много добра група, а мени занимљива и што је заједничка (екс Ју), али овог момента размишљам да је напустим Админе, јер ти у овом чланку уклони Лијепу Вашу и са Балкана! “Балканци” тј. примитивци, опет остадоше само Срби. Па није фер. Ипак је ово страница за спорт која руши границе.

1 Trackback / Pingback

  1. Zaislite štopera sa brojem 51, ne ide... - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*