Recap sezone: LA Lakers

Jeff Swinger-USA TODAY Sports

Kada sve sagledamo, i u obzir uzmemo streteške promene u toku sezone i novu viziju koju je sa sobom doneo novi GM Magic Johnson, pa i ono što su Lakersi uradili ovoga leta, možemo slobodno zaključiti da su Lakersi imali jednu promašenu sezonu.

Nakon 20 sezona Kobe Bryant, simbol novije istorije franšize kojoj je dodao novih 5 titula, se povuka i penziju, i svima je bilo jasno da će se krenuti u re-building. Prethodne tri sezone bile su rezultatski siromašne i neuspešne, ne samo da Lakersi sa Kobeom nisu stizali do play offa već im je bilans pobeda bio mizeran – 27 (2013-14), 21 (2014-15) i svega 17 (2015-16). Ništa se više nije očekivalo niti u ovoj sezoni, ali bilans od 26 pobeda i 56 poraza je svakako poražavajući za najpopularniju franšizu u Americi.

Lakersi su bili najlošija odbrana u ligi, i imali su napad koji je bio među lošijima (23. od 30 klubova).

Neshvatljivi potezi

Već u pre-sezoni nije bilo jasno u kom pravcu se kreće ‘zlatno-ljubičasti’ brod. Dovedeni su veterani Jose Calderon i Marcelo Huertas, istrošeni igrač Metta World Piece (sezona je potvrdila, on nije bio mnogo koristan za tim), a za ogromne novce potpisani su centar Timofej Mozgov (4 godine, 64 miliona) i Luol Deng (4 godine, 72 miliona). Produženi su ugovori i sa Jordanom Clarksonom kao i sa Tarickom Blackom, a putem drafta dolazi i talentovani hrvatski centar Ivica Zubac.

Lakers Rumors: Jeanie Buss Told Luol Deng, Timofey Mozgov Signings ‘Were Not Strong Enough’

Šansu na klupi dobija mladi stručnjak Luk Walton, koji je od 2003 do 2012 nosio dres slavnog kluba.

Ko je tu lider?

Od početka sezone postaje jasno da nakon odlaska Kobea ovaj tim nema pravog lidera. Iako projektovan da bude novi ‘gazda’ mladih Lakersa, D’Angelo Russell to ne pokazuje. 20-godišnji play sezonu završava sa 15.6 poena i 4.8 asistencija, uz 3.5 skoka po meču. No, on igra u ritmu toplo hladno a neiskustvo mu je najveći neprijatelj (kasnije, tokom ovoga leta, Lakersi ga trejdaju u Netse, praveći mesta za novog lidera tima, Lonza Balla).

Najbolji strelac ekipe (18.6 poena), Lou Williams, 30-godišnji šuter samo je jedan meč počeo od 58 koliko je igrao, a u toku sezone trejdan je u Rocketse. Lou je odličan šuter za tri poena, i jedan od kandidata za najboljeg šestog igrača u ligi. Lakersi ga nisu videli u viziji svog razvoja.

Od igrača od kojih se očekuje da u budućnosti budu nosioci igre, tu su Jordan Clarkson (24 god), Julius Randle (22 god), Larry Nance Junior (24), Tyler Ennis (24 god), i posebno  – Brandon Ingram (19 god) koji je imao solidnu rookie sezonu (9.4 po, 4 sk, 2.1 as) i Ivica Zubac (19 god) koji je veću priliku dobijao u finišu sezone (7.5 p, 4.2 sk).

Negativni rekordi

22 januara 2017, Lakersi protiv Dallasa doživljavaju svoj najteži poraz u istoriji franšize. Mavsi su bolji i dobijaju ih sa 49 poena razlike:

ovo jeujedno i najveća blamaža u istoriji Lakersa:

Pet najtežih poraza u istoriji Lakersa

Tim se odlučuje za radikalne rezove i promenu celokupne strategije i vizije, a na čelu umesto Jim Bussa i Mitcha Kupchaka dovode legendu Magica Johnsona. Nakon dolaska Magica, menja se i vizija kluba, a šansu dobijaju igrači na koje se računa na duže staze:

Magic uvodi promene!

Među mladim igračima više prilike dobija i Ivica Zubac.

Ivica Zubac

Zubac je visok 2.16 cm, ima 120 kg, i izabran je kao 32 pick na draftu. Nakon sjajne letnje lige na kojoj je oduševio sve i izborio se za ugovor za Lakersima, i predsezone u kojoj je minutaža bila ograničena ali obećavajuća, Zubac se potpuno izgubio sa radara stručnoga tima. Igrao je manje više u razvojnoj ligi gde je pokazao da ima dobar šut, dobro kretanje i odličnu kontrolu skoka. Za D-Fenderse  je pružao sjajne partije. Na 8 utakmica beležio je 16.8 poena i 9.4 skoka, za prosečnih 28 minuta, i bio je prvi skakač ovog tima.

Kao i svaki mladi igrač odbrana mu je još uvek slabija strana, ali za razliku od starijih igrača na poziciji centrra (Mozgova) ima puno prostora za napredak. U toku sezone osetio se njegov napredak i rad sa košarkaškom legendom – Kareemom Abdul Jabarom.

U sezoni je za prvi tim Lakersa odigrao 38 mečeva, beležio je 7.5 poena i 4.2 skoka u proseku. Ivica je prvi start imao početkom sezone protiv Hawksa. U 18 minuta je zabio 6 poena uz 4 skoka, te su Lakersi dobili tu utakmicu. No pravu priliku da igra dobija, kako smo već rekli, tek nakon dolaska Magica na kormilo tima, u periodu nakon All Stara što se vidi i na ovoj tabeli u kojoj je njegova statistika prikazana po mesecima:

Najbolju partiju pružio je protiv Denvera i Nikole Jokića – 25 poena, 11 skokova uz 80 % šuta iz igre:

Nažalost, sezonu je okončao povredom:

Zubac out do kraja sezone!

1 Trackback / Pingback

  1. LA Lakers 2021 - 2022: Sumrak budućih Hall of Famera - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*