Istina o Zazi

Zaza nastavlja da oduševljava. A u svojoj Gruziji ima status božanstva. Na svečanoj ceremoniji u Tbilisiju predsednik Gruzije, Giorgi Margvelasvili dodelio je Zazi Pachuliji ‘Orden časti”, koji se u ovom zemlji dodeljuje građanima koji su svojim zalaganjem bitno pomogli izgradnji i imidžu nezavisne republike Gruzije.

„Ovo je jako velika čast za mene. Sećam se da sam kao dečak odlazeći na treninge maštao o tome da jednog dana postanem profesionalac. Sada sam se vratio kući sa peharom koji je namenjen najboljem timu na svetu,” rekao je Pachulia.

Zaza je u NBA od 2003., a ove godine bio je na pragu još većeg iznenađenja – plasmana na All Star! Za sve iznenađenje, samo ne za Gruzijce. Evo zašto…

Zaza na All Staru? Što da ne!

Tačno je, ne radi se o vrhunskom košarkašku, ili nekom ko je svojom statistikom impresionirao u najjačoj ligi sveta. U pitanju je sasvim prosečan igrač, backup opcija za poziciju centra koji u rotaciji može biti izuzetno koristan. Ali, da, Zaza Pachulia je na pragu da na ovogodišnjem All staru započne meč kao startni centar Zapada, i da – pokupio je najviše glasova među visokim igračima Zapada odmah nakon Kevina Durenta. I to preko 820.000 glasova, što je fascinantan podatak.

Ko glasa za Zazu?

Veliki broj reakcija nakon preliminarnih rezultata glasova za All Star postave, fokusirale su se na Gruzijce i gruzijsku dijasporu koja je organizovano podržala svog favorita. Po ugledu na ovaj model glasanja, i ljudi sa naših prostora pozivali su na nešto sličnu u prikupljanju neophodnih glasova da se Nikola Jokić nađe na spisku igrača za All Star. Ali jedan od korisnika platforme Reddit, prenosi Fadeway, objasnio je zbog čega Gruzijci to rade organizovano i masovno:

„Brojne pretpostavke o tome ko glasa za Zazu, i zbog čega, su pogrešne. Brojne su stranice, od „Warriors fans are voting for Zaza“ do „Gruzijski hakeri hakiraju naše izbore“ pokušavaju odgovoriti na ovo, ali ne shvataju poentu“, piše taj fan. „Niti stranice ‘Warriors nation’ glasaju isključivo i samo za igrače svog tima, niti je neko hakovao stranicu za All star glasanje. Ovo je do nas, Gruzijaca koji fanatično glasamo za njega na dnevnoj bazi, putem FB, Gmaila, Twittera, NBA.com.“

Priča o Zazi i njegovom sportskom usponu, smešta ga u period kolapsa Sovjetskog saveza i apsolutnog beznađa u kojem se tadašnje društvo nalazilo. Za mlade ljude nije bilo nikakve podrške od države ili institucija da se razvijaju. Zaza je sve uradio sam, to Gruzini znaju i to jako cene. Bio je to jako veliki izazov i žrtva za jednog mladog igrača da uspe, prvo u Turskoj posle i u NBA.

„Tačno, Zaza nikada nije bio ekstremno talentovan, ali je uvek bio ekstremni borac koji se nije plašio izazova, i prihvatao je svaki izazov na i van terena. I kada pogledamo šta je postigao sa limitiranim talentom i atleticizmom, to je za svaku pohvalu“.

Kampanja podrške Zazi Pachuliji i njegovom All star nastupu, počela je još prošle sezone dok je on još igrao za Mavse. Sezonu je krenuo odlično i imao je double double prosek na startu, što je potekla ljude da ga podrže. I zamalo da su uspeli u prvom pokušaju. Zbog određenih tehničkih problema (recimo pogrešno upisanog imena) Pachulia je bio kratak za 14.000 glasova prošle sezone, dok ove sezone onlajn glasačka mašina radi besprekorno – Zaza je dobio preko 800.000 glasova bez ikakvih problema. To je jedan od načina da Gruzini kažu Zazi jedno veliko – HVALA – za sve što je učinio za svoju državu.

Bogata NBA karijera

32-godišnji Pachulia igra svoju 14-tu sezonu u NBA.  U tom periodu promenio je 6 klubova, u proseku je beležio 7.1 poen, 6 skokova i 1.3 asistencije, uz 46 % šuta iz igre.

NBA karijeru počinje u Magicu, 2003-04 kada je u jednom meču kao rookie prećutao treneru da je polomio zub, gutajući krv svo vreme kako ga ne bi izvadio iz igre. Nakon toga odlazi u Buckse, ali tamo isto provodi jednu sezonu.

Za Atlanta Hawkse igrao je najduže, čak 8 sezona. Statistički gledano dve najuspešnije statističke sezone bile su 2005-06 i 2006-07 kada je nastupao za Hawkse, kada je imao preko 12 poena i 8 skokova u proseku na jednom meču, također i 1.5 asistenciju.  Kevin Garnet mu je u tom periodu dao nadimak ‘Balboa’ jer ga je Pachulia podsetio na čuveni karakter kojeg  je glumio Silvester Stallone.

Nakon Hawksa, sezonu i po igra u Milwauke Bucksima, pa u Dallas Mavsima, da bi prošlo leto pojačao Golden Stata Warriorse gde igra starnog centra. U timu zvezda, Pachulia ima sporednu ulogu, beležio je svega 5.6 poena i 5.8 skokova, ali još uvek dobro asistira – 2.1 dodavanja po meču. Najbolji meč odigrao je 22 decembra, protiv Brooklyna kada je imao 15 poena, 14 skokova i 4 asistencije.

Saradnja sa Kokoškovom

Gruzija nikada nije imala košarkašku tradiciju poput nekih drugih bivših sovjetskih republika, na primer Litvanije ili Letonije, i Zaza je jedan od najvažnijih koji je ovaj sport popularizovao u ovoj državi. Nikada nije rekao ‘NE’ igranju za nacionalni tim, bilo da je povređen ili da ga je nešto drugo sprečavalo.

Gruzija predvođena Zazom Pachuliom, i našim Igorom Kokoškovom (koji je od 2008 do 2015 bio selektor), u poslednje vreme doživljava pravi košarkaški procvat. Od drugorazrednog tima koji je tavorio u ‘B’ diviziji, Gruzija je tim koji je od 2011. godine redovan učesnik svih Evropskih prvenstava. Za zemlju bez velike košarkaške tradicije i od 4.5 miliona stanovnika to je veliki uspeh. Recimo 2011 u Litvaniji delili su 11.-12. mesto za Turskom, a bili su ispred Hrvatske, BiH i Italije, dok su na EP 2015. delili 15. mesto.

Gnev, tužbe i pretnje

Nakon što je Zaza Pachulia u prvom meču play off okršaja Warriorsa i Spursa, tokom pokušaja da blokira Khawi Leonarda, uticao da najbolji igrač Spursa nezgodno doskoči i zbog povrede propusti nastavak meča, potom i drugi meč, usledile su brojne reakcije. Jedna od poslednjih stiže nam iz Teksasa, gde je navijač San Antonia Huan Vasquez podneu tužbu protiv Pachulie tražeći za njega pritvor kao i odštetu od 73.000 $ dolara, jer je “uništio šanse Spursa za play off”.

Spursi su tokom prvog meča, a pre nego što se Leonard povredio, imali ‘ratnike’ u šaci. Sredinom treće četvrtine bilo je 76 – 55, stegli su odbranu kao niko do tada u Oracle areni, držali su Currya, Duranta i društvo na slabim procentima šuta, velikom broju izgubljenih lopti, i već su svi videli prvi brejk. I onda se 7:54 minuta do kraja desio ključni momenat. Kawhi Leonard, koji je do tada terorisao domaćina sa 26 poena, 8 skokova i 3 asistencije, bio je na šutu, a Zaza Pachulio izašao je na njega, nezgodno ga odgurnuo i Kawhi je ponovo iskrivio svoj levi nožni zglob. Kako se ispostavilo ta je povreda bila ključna a Kawhi se do dan danas nije oporavio u potpunosti.

Nakon ovoga Zaza je bio izložen brojnim kritikama, pa i pretnjama:

“Moja porodica više nije sigurna”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*