Ne možeš s njima, a ni bez njih!

Posao trenera u NBA je prava rabota. Zbog nekih stvari puno je teži nego posao trener u Europi. Videli smo na primeru Davida Blatta koji je u Europi u istoj godini proglašen za najboljeg trenera, te je uzeo Euroligu s Maccabiem. Leto nakon toga prelazi u Cavse predvođene Lebronom i usprkos dobrim rezultatima nije izdržao duže od 2 godine. Jedan od najvećih problema su superzvezde NBA lige. Veliki ego pojedinih igrača je neukrotiv. Zbog bankovnog računa, fanova i svega ostalog što ide sa svetlima NBA lige, misle da su nedodirljvi. U Europi je retkost da je igrač iznad trenera i kluba, dok je u NBA to čest slučaj. Odlučili smo izdvojiti 5 igrača s kojime je nemoguće vladati, tj trenirati. Većina trenera koja su se susrela s njima nisu ih mogli kontrolirati, a neki su zbog toga i platili poslom.

5 Rajon Rondo

Jedan od najgorih suigrača u ligi. Praktički od Bostona nije bio upotrebljiv i sa svima je redovno dolazio u sukobe. Bljesnuo je 2008. godine kada se neprimetno uključio u Veliku trojku koja je preimenovana u Veliku četvorku kada je Rondo bio jedan od boljih playeva lige. No nakon raspada Kelta Rondo počinje s problemima. U zadnjim sezonama se sukobio s Riversom i Allenom da bi nakon 8 sezona u Bostonu na polovici sezone prešao u Dallas. Počeo je solidno no brzo se posvađao i s Carsliem i ekipom i nije mu produžen ugovor. Sezona u Kingsima s kojima isto nije bio na valnoj duljini i na kraju potpis za Bullse. Tamo je pak s polovicom ekipu u ratu, Hoidberg, Wade, Butler i neki mlađi igrači su mu se zamerili i Rondo je završio svoju priču i u Bullsima. Sada je potpisao za Pelicanse i pitanje je kako će se snaći u toj ekipi.

4 Demarcus Cousins

Najnepredvidiviji igrač lige, Boogie Cousins od dolaska radi probleme Kingsima. Redovno obara rekorde po broju tehničkih grešaka i dobar deo sezone provede u 2. brzini. Kada igra punom snagom malo je igrača u ligi koji mu mogu parirati, no problem je to što je takva situacija retkost. Nijedan izboreni playoff u 6 godina u Kingsima a ni u Pelicansim zasada nije drugačija situacija. Okej, imao je malo vremena provedeno za prilagodbu i možemo reći da tek iduće sezone zapravo kreće u New Orleansu. Iako mu ni uprava Kingsa nije pomogla s pojačanjima, Boogie je redovno ulazio u sukobe sa svima, od trenera do saigrača i medija. Zbog toga titula “biggest crybaby” u ligi i mesto na našoj listi.

3 Dwight Howard

Slična situacija kao s Boogiem, no ipak je Howard malo smireniji od Demarcusa. Nikada nije ostvario svoj puni potencijal i od Magica se nije snašao ni u jednoj ekipi. U većini se svađao s najvećim zvezdama, Kobeom u Lakersima i Hardenom u Rocketsima. Očekivalo se puno od njega, pogotovo u Lakersima jer je tamo došao kao Top 3 centar lige. Nigde se nije pokazao,a mislio je da će mu u Hawksima biti bolje jer je  birao ekipu bez nekih velikih zvezda. No ni u Atlanti nije bajna situacija. Jako je malo korišten u playoffu  i to je zamerio treneru Budu, tako da je Howard opet promenio klub. Hornetsi su iduća stanica i naravno i tamo je najavio kako okreće novu stranicu.

2 Carmelo Anthony

U medijima gospodin, no više puta se već pokazao kao jako “zeznut” iza zatovrenih vrata. Jedan je od 3 igrača koji ima Trade veto klauzulu, što praktički znači da može birati klub u kojem će igrati, a to je već nekoliko puta i iskoristio u Knicksima. Nakon Nuggetsa kada s Iversonom nije uspeo ništa veće napraviti dolazi kao spasitelj u Knickse. No nezainteresiranost u obrani, forsiranje izolacija u napadu i “ball hog” mentalitet ga čine jednim od gorih saigrača lige. Ove godine je već kritizirao Hornacekov radi u medijima i kako mu ne odgovara njegov stil igre i postavke napada. No Melu retko šta odgovara osim 1 na 1 igre. Sada je u jako teško situaciji, došao je već u poznije godine, nije više na najvišem nivou a Knicksi ga se žele rešti. Verujemo da će ovo biti jedna od zanimljivijih “sapunica” za leto.

1 Lebron James

Za razliku od ostalih igrač s ove liste Bron ima problema isključivo s trenerima. Više se puta pokazao kao vrlo dobar suigrač, u medijima i na utakmicama ne radi nikakve incidente, no s trenerima je druga priča. Verovatno je trenutno najpametniji igrač s loptom na svetu, jako retko greši i voli “trenirati” svoju ekipu, što je i pokazao nedavno kada je presedeo utakmica zbog odmora, a konstatno je vikao na ekipu i uzimao ploču za crtanje. Najbolje da pitate Davida Blatta kako se proveo s Lebronom i kako je trenirati takvog igrača. Velika privilegija svakako, Lebron je jedan od najvećih ikada, ali i dobrano težak posao.

AP Photo/Wilfredo Lee

1 Trackback / Pingback

  1. Rondo poput Jordana! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*