Recap sezone: Oklahoma City Thunder

One man show smo gledali u toku sezone 2016-17 kada je Oklahoma City Thunder u pitanju. Potresi koji su pogodili klubom nakon iznenadnog odlaska njihove prve zvezde, Kevina Duranta, nisu trajali dugo, jer kada je sezona krenula a tim se konsolidovao, znalo se da je u gradu šerif samo jedan – Russell Westbrook. West je imao individualnu sezonu iz snova, i sa triple double prosekom – 31.6 poena, 10.7 skokova i 10.4 asistencije, uz 42 triple double učinka (čime je oborio rekord Oscara Robertsona), postao je MVP. Pri tome, sa nešto slabijim učinkom (47-35) nego lani, tim se plasirao u play off, ali su već u prvom krugu stradali od Hardenovih Rocketsa (1-4).

Tim jednog lica

I zaista, kada se pogleda statistika, Russell je ubedljivo najbolji igrač OKC-a u prethodnoj sezoni. A, čini se, da je svojim individualnim učinkom pokrpio mnoge rupe nastale prošlogodišnjom letnjoj selekcijom. Osim Duranta, Thundere je pred sezonu napustio i Serge Ibaka, koji je otišao u Orlandu u zamenu za Victora Oladipa, Ersana Ilyasovu, i mladića zvučnog prezimena – Domantasa Sabonisa, inače sina litvanske košarkaške legende. Oladipu i Sabonisu bila su rezervisana mesta u postavi, prvom na poziciji šutera, drugom na poziciji krila. Ilyasova je brzo napustio tim (otišao je u Philu), dok su Oladipo i Sabonis imali vrlo blede sezone. Prosek od 15.9 poena i 36 % šuta za tri slab su učinak za igrača potencijala Oladipa, koji ni u Magicu nije bio neki šuter ali je zato znao atraktivno zakucavati, što mu od Westrbooka nije polazilo za rukom u OKC-u. Sa druge strane Sabonis je mlad i dobijao je dosta prilike no za 20 minuta je učinak od 5.9 poena i 3.6 skokova zaista slab.

Standardno dobri i korisni za tim bili su duet centara – Steven Adams (11.3 p, 7.7 sk) i Enes Kanter (14.3 p, 6.7 sk) koji je bio i među kandidatima za najboljeg šestog igrača. Tu je i čovek odbrambenih zadataka Andre Robertson, ali sa vrlo lošim ofanzivnim učinkom i mizernih 42 % sa linije slobodnih.

Napetosti sa ‘bivšim’

Da, svi su očekivali da će OKC nakon propuštene prilike u finalu Zapada i ispuštenih 1-3 protiv Warriorsa ove sezone napraviti korak dalje i stići do velikog Finala. No, dogodio se odlazak najveće zvezde Kevina Duranta upravo u Warriorse!

A prvi meč koji je Durant igrao pred svojim nekadašnjim fanovima, protiv OKC-a, bio je pun napetosti, pa je došlo i do koškanja sa nekadašnjim saigračima.

Zamalo tuča ‘izdajnika’ Duranta i bivših saigrača

Žestoko je bilo i kada Duranta nije bilo na terenu. Na četvrtom meču viđena je prava ‘gužva’, a tehničke greške nakon naguravanja zaradili su Curry i Green iz Warriorsa, odnosno Christon i Westbrook iz Oklahome.

Teške reči razmenjivali su Durant i bivši saigrači prošle sezone. Na kraju, Warriorsi su prošli bolje rezultatski (4-0 u regularnom delu), a strasti su se nekako do kraja smirile, pa je čak viđena i jedna zajednička akcija tokom All Star vikenda:

All star: Rekordi Obrve i Kralja, ‘miroljubivi’ Durant i Westbrook

Kralj triple doublova

Russell Westbrook je obeležio regularni deo sezone. Toliko je dominirao, i toliko je postavio rekorda, ne možemo izbeći a da ih ne nabrojimo. Osim triple double proseka, i TP u 42 meča, evo još nekih dostignuća:

  • najviše triple double sa 50+ poena u sezoni (ukupno 3)
  • TD sa najviše poena u istoriji (57-13-11)
  • predvodio ligu sa 10 poena u proseku u poslednjoj dionici
  • predvodio ligu sa 6,2 clutch poena u proseku (računaju se poeni u poslednje 2 minute, kada je rezultat u egalu)
  • 7 uzastopnih TD učinaka
  • i na šlag na kraju – MVP nagrada!

No Westu čak ni ovo nije dosta. Uz to uzeo je nagradu za Game Winner godine!

Više o njegovoj sezoni za nezaborav u našem ranijem tekstu:

You da’ real MVP!

 

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Oklahoma Thunder 2018-2019: Lillard otvorio vrata novog rebuildinga - Ostatak Sveta
  2. Oklahoma City Thunder 2020-2021: Gospodari pickova na novom početku - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*