Najbolji stranci na Eurobasketu

Fadeaway World

Dovođenje stranca u reprezentaciju je postao novi trend. Većina reprezentacija se sada odlučuje na dovođenje Amerikanca na svoju najdeficitarniju poziciju u ekipi, a možemo reći da je sve počelo sa Rusima i J.R Holdenom i našim Bosancima i Henryem Domercantom. Ipak to se malo razliku od današnjeg dovođenja, jer Holden je dugo vremena igrao za CSKA, no opet u pitanju je Amerikanac koji je Rusima doneo naslov prvak Europe protiv Španaca.

U poslednje vreme najbolji “potpis” je bio onaj Boa McCaleba koji je s Makedoncima došao do 4. mesta na Euru 2011. godine. Možemo reći da se većina reprezentacija pomamila za stranicma nakon toga. No nisu sve bile uspešne. Nama blizu su bili Hrvati koji nisu potrefili ni sa Draperom ni Lafayettom, a nedavno je i Renfroe izbačen iz bosanske reprezentacije. Danas ćemo preći najbolje strance (Amerikance) koji nastupaju na nadolazećem Euru.

A.J Slaughter, Poljska

Poljaci su bili jedni od pionira ovoga, David Logan je dugo vremena igrao za reprezentaciju, a sada su se odlučili za promenu. Slaughter je bio kratko vreme u NBA, igrao je Summer ligu no nikada se nije uspeo izboriti za ugovor. Igrao je u Europi za dosta klubova, a izdvaja se grčki velikan Panatinaikos u kojemu je pružao vrlo dobre partije. Sada je u ASVEL-u, a za reprezentaciju igra od 2015. godine kada mu je dodeljeno državljanstvo.

Tyrese Rice, Crna Gora

Omaleni bek je imao razočaravajuću sezonu iza sebe u Barceloni. Nakon osvojene Eurolige s Maccabiem igrao gde je bio najbolji igrač, prešao je u Khimki. Tamo je uzeo i Eurokup i opet bio najbolji igrač, a to mu je donelo transfer u Barcelonu. Tamo se jednostavno nije snašao pod Bartzokasom u Španiji. No i čitava ekipa je bila razočaravajuća, tako da se Rice želi iskupiti na ovom Eurobasketu. Nije bio draftan u NBA kada se prijavio, te je igrao samo Summer ligu a nikada nije dobio priliku u NBA. Za Crnu Goru igra od 2013. godine.

Anthony Randolph, Slovenija

Nova akvizicija Slovenaca. Ovo je igrač s pravim NBA pedigreom, imao je veliki potencijal no nažalost nikada ga nije do kraja ispunio. Prošla sezona mu je bila prva u Europi i pružao je vrlo dobre partije u Realu. Izabran je kao 14. pick 2008. godine, a jedno vreme je bio u ekipi Warriorsa i s Curryem. Seljakao se po ligi neko vreme, sve dok na kraju nije došao u Europu. Veliko pojačanje za Slovence koji će s NBA zvezdom Dragićem i neverovatnim potencijalom Dončićem probati doći do većeg rezultata.

Stranac u Zmajčekima!

Bobby Dixon, Turska

Još jedan od igrača koji nije bio draftan u NBA, a celu karijeru je proveo u Europi. Promenio je dosta klubova, a eksplodirao je u tadašnjem velikom iznenađenju Pinar Karsyaki kada su uzeli i prvenstvo i kup ispred Fenera 2014. godine. On je bio najbolji igrač što mu je odma donelo transfer kod Obradovića u Fener. Osvojio je 3 lige zaredom, a nastupio je već za Turke na Eurobasketu 2015. godine, te prošlogodišnjim kvalifikacijama za Olimpijadu.

Michael Dixon, Gruzija

Dixon je prvu europsku avanturu imao u Barceloni, tamo je bio na probi no nakon 2 nedelje je otpušten. Nakon toga Litvanija, no pravu eksploziju je doživio u Češkoj gde je uzeo naslov prvaka. Potpisao je posle toga s AEK-om da bi za iduću sezonu bio na rosteru Strasbourga. Imao je vrlo dobru NCAA karijeru, a državljanstvo je dobio za Eurobasket kvalifikacije, te je tamo impresionirao sa vrlo dobrim partijama, te dobio poziv i za završni turnir.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*