Recap sezone 2016 – 2017: Utah Jazz

Sports Illustrated

Utah Jazz su odigrali svoju najbolju sezonu još od 2009 – 2010 (kada su imali 53 pobede i 29 poraza). Tim je u svakom smislu napredovao i da nije bilo neugodnih povreda ključnih igrača (Favoursa, Haywarda, playa Hilla) njihov bi učinak bio još bolji. Igraju odlično u defanzivi, sa raznovrsnim opcijama u napadu, od Goberta (14.0 p, 12.8 sk, 2.6 blokada) koji izrasta u jednog od najboljih centara lige, nepredvidivog Haywarda (sa 21.9 poena prvi strelac ekipe) i playa Hilla (16.9 p, 4.2 as) koji je zbog povrede bio van ritma i sezona mu je mogla ići drugim tokom da toga nije bilo.

U play offu, gde su u prvom krugu sa 4-3 izbacili blago favorizirane Clipperse, zaustavljeni su u polufinalu Zapada od budućih šampiona Warriorsa (0-4).

Disciplinovan i snažan tim

Utah se u toku proteklih godina, a to su demonstrirali i prošle godine, isprofilisao kao vrlo disciplinovan tim pun snažnih igrača koji su u stanju da igraju vrhunsku odbranu. Nije ni čudo da su uz Goberta, Favoursa, Haywarda i druge Jazzeri treći tim u ligi po defanzivnom rejtingu.

Tome svakako doprinosi i činjenica da im na klupi sedi trener sa evropskim iskustvom, Quin Snyder koji je bio u CSKA pomoćnik Etorea Messine, a njegov pomoćnik je i naš – Igor Kokoškov. Upravo se zbog činjenice da su Snyder i Kokoškov dobri prijatelji sa Milošem Teodosićem dugo spekulisalo da bi srpski play karijeru upravo mogao nastaviti u ovom klubu:

Teo u NBA stiže kod svog zemljaka!

Igrač sezone: Gordon Hayward

George Hill je trebalo da bude veliko pojačanje prošloga leta kada je stigao iz Utaha. Statistički gledano i jeste, i napredovao je, ali ga je povreda omela da pokaže još više. U padu je forme, odigrao je malo više od polovine mečeva (48), i zbog toga igrač odluke u Utahu može biti Hayward. Krilni igrač Jazza igra svoju najbolju sezonu. Nakon što je propustio deo mečeva na početku sezone, polako je ušao u formi i pred play off igra na zavidnom nivou. Od početka godina na 9 mečeva beležio je 30 + poena. Kada ga krene nezaustavljiv je.

Play off: Iznenadili Clippse, metla od prvaka

Tim iz LA bio je blagi favorit u prvom krugu play offa. Prvi adut bio je domaći teren, a drugi – zdravstveni bilten jer doc Rivers imao je na raspolaganju sve igrače sem svog sina. Na drugoj strani samo je Joe Ingles odigrao sve 82 utakmice u regularnom delu, a centar Rudy Gobert jednu manje. Da nesreća bude veća, Gobert se povredio već nakon 20 sekundi prvog meča protiv Clippersa:

Jazzeri ostali bez centra?

Uspeli su apsolvirati Clipperse, i dobiti ih sa 4-3. Junak serije bio je Joe Johnson. Iso Joe je rešio prvu utakmicu šutem sa sirenom, u trećoj je bio sjajan u clutch vremenu i Clippsi nisu imali rešenja za njega. Nakon povrede Griffina prešli su u ulogu favorita. Vodili su 3-2 no ispustili su domaću utakmicu, najviše zahvaljujući Paulu koji ih je totalno razvalio. U 7. su malo bolje obratili pažnju na njega i bez drame su dobili. Hayward je bio najbolji igrač u ovoj seriji za Jazz. Jest da je Iso Joe pogodio neke bitne šuteve, no do njih ne bi niti došlo da nije bio Gordona. Nosio je dosta loš napad Jazzera i igrao jako dobro. Favors je, nakon sezone pune povreda i epizodne uloge (50 mečeva, 9.5 p, 6.1 sk) napokon proigrao i pružio vrlo dobru zadnju utakmicu.

No, previše je bilo očekivati da će Utah moći parirati goropadnim Warriorsima koji su se do nove titule, uz malo znoja protiv Cavsa, bukvalno prošetali.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Utah Jazz 2018 - 2019: Izgubljeni u ofanzivi i play offu - Ostatak Sveta
  2. Utah Jazz 2020 – 2021: Najfiniji zvuci Jazza - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*