EP 2017 Grupa A: Zmajevi prete ‘petlovima’ i Grcima

Domaćin prve grupe na ovom Euru je Finska. U grupi su osim domaćina Francuzi, Slovenci, Poljaci, Grci i Island. Turnir se otvara u Areni u Helsinkiu utakmicom između Slovenaca i Poljaka. Domaćini svoj turnir otvaraju u večernjem terminu protiv favorita grupe Francuza. Favoriti za prva dva mesta su Francuzi i Grci, iako su obe ekipe dosta oslabljenje imaju dovoljno oružja da reše ovu grupu bez problema. Siguran prolaz bi trebali imati i naši Slovenci koji dolaze u gotovo punom sastavu, a mogli bi se čak upustiti i u borbu za prva dva mesta. Borba za poslednjeg putnika u drugi krug će se voditi između domaćina Finaca i Poljaka.

POLJSKA

Poljaci će po prvi puta nakon nekoliko godina biti bez prvog centra Gortata koji se umirovio prije ovog takmičenja. No već mu polako traže zamenu, a prvi koji bi ovde mogao uskočiti je teški centar iz NCAA lige Pryzemislav Karnowski. Imao je soldinu sezonu na Gonzagi, stigao do Finala lige a ovde bi trebao nadokanditi Gortatov učinak. Od standardnih su tu Pontika, Wacynzski i Kulig, dok će stranac umesto Logana biti A.J Slaughter, šuter koji je se vrlo dobro predstavio poljskoj publici na nedavnih kvalifikacijama za Olimpijadu. Imaju dobar raspored, prvo im idu Slovenci, nakon toga lagana utakmica sa Islandom da bi posle toga trebali igrati verovatno odlučujuću utakmicu za prolaz dalje sa domaćinima Fincima. Prognoziramo im borbu za to 4. mesto, a sve više od toga će biti iznenađenje.

GRČKA

Grci su prije prvenstva bili puni optimizma. Iako nema više Spanoulisa, tu je trebala biti najveća nadolazeća zvezda Nba lige Giannis Antetokomnpo koji je uz pomoć veterana Bourisisa, Printezisa i Calathesa trebao vratiti Grke na tron. No mutne igre su se odigrale u Kini, te je lečnička služba Bucksa ustanovila da Giannis ne može igrati na prvenstvu zbog povrede kolena. To je povuklo nove probleme u reprezentaciji koju zadnjih dana obilježavaju svađe unutar ekipe. No i bez svoje glavne zvezde Grci bi trebali s lakoćom proći ovu grupu i boriti se s Francuzima za prvo mesto. Osim gore navedenih tu su još centar Kingsa Papagianis, bivši Rocket Papanikolau, te pouzdani Sloukas i Pappas. Možda nije ekipa za najveće domete, no Grci bi se i u ovom sastavu mogli umešati u borbe za medalju.

FRANCUSKA

Dolaze bez gotovo čitavog NBA rostera. Parker se povredio u playoffu na duže vreme, Gobert je također igrao doigravanje povređen, dok je Batum uzeo odmor ovo leto. Fale im 3 igrača iz petorke, a tu se još može pridodati i Luwawu koji je otpao pred samo prvenstvo. No i ovako Francuzi imaju dosta oružja. Prevodi ih ostatak Nba klana Fournier, Diaw i Seraphine, a tu je i jedan od najboljih euroligaških igrača Nando de Colo. I bez Parkera su jako kao zemlja na bekovskim pozicijma, dok bi problem mogla predstavljati igra pod košem. Osim Seraphinea nemaju pravog dokazanog centra i to bi mogao predstavljati problem u daljem toku takmičenja. No favoriti su za prvo mesto u grupi, što će im verovatno osigurati barem četvrfinale, a ne bi se čudili ni kada bi se umešali u borbu za medalje.

FINSKA

Najbolja skandinavska reprezentacija ulazi nikad jača u ovo prvenstvo. Svi standardni igrači su tu poput Huffa, Koponena i Salina, s tim da su za ovo prvenstvno dodali i “novog Dirka” Markkanena. Imaju šansu pred domaćim navijačim ponoviti uspeh s prošlog Eura kada su senzacionalno izborili drugi krug. Ovaj puta neće biti tolika senzacija, no nešto više će biti teško uraditi. Kopponen je i dalje vođa ove reprezentacije. Nakon loše sezone u Barci gde se mučio s povredama sigurno se želi dokazati da nije zaboravio igrati košarku. Imaju iskustvo u Huffu, Rainnikou i Kotti, dok su opremljeni i jako dobrim šuterima Salinom i Kopponenom. Vrlo dobra reprezentacija koja će opet biti bez klasičnog centra, no dobrom obranom i šutem mogu pomrsiti račune “većim” reprezentacijama.

ISLAND

Momci s Islanda tek su nedavno malo ozbiljnije krenuli u avanturu zvana “košarka”. Redovni učesnici Prvenstva malih država prvu puta su bili na Euru tek prije dvije godine. Tada su ispali u grupi, gde nisu uzeli niti jednu pobedu no nisu se osramotili. Sada su izborili prvenstvo kao druga reprezentacija u grupi iz Belgije te i na ovom prvenstvu imaju minimalna očekivanja. Drugi krug će biti ravno čudu za ovu malu državu. Većina igrača je iz domaće lige, dok Hauukur Pallson jedini u ozbiljnijem europskom klubu, francuskom Rouenu.

SLOVENIJA

Jedna od retkih ekipa koja nije imala velike probleme s povredama. Na prvenstvo dolaze kompletni i predvođeni Dragićem na terenu i Kokoškovim s klupe očekuju velike stvari. Dark Horse prvenstva, mogu svako zagorčati život, no i dalje uvelike ovise o Dragiću. Dončić je pokazao sjajne stvari na pripremama i čini se kako bi on već mogao biti taj koji će malo odmeniti Gorana u kreaciji. Imaju odlične šutere na boku Prepelića i Murića, dok kvotu stranaca ispunjava Randolph. Krilni centar Reala se vrlo dobro privikao na europsku košarku i trebao bi biti veliko pojačanje za ovu reprezentaciju. Najslabiji su na centru, kako imaju praktički samo Vidmara od klasičnih teškaša, no verujemo da će umešati u borbu za prva dva mesta u grupi, a ako ih raspored potrefi moguće je da vidimo Zmajčeke čak i u polufinalu.

 

1 Trackback / Pingback

  1. EUROBASKET 2017 - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*