Sve je dao timu, a šutnuli su gao kao psa!

Nije još ništa gotovo i definitivno u realizaciji tradea između Clevelanda i Bostona u kojem bi put Bostona otišao Irving, a dresa Cavsa bi obukli Isaiah Thomas, Joe Crawder i Ante Žižić, plus bi Cleveland dobio pravo na picka prve runde naredne godine. Veliki šok izazvala je odluka uprave Bostona da trejda prošle sezone svog najboljeg igrača, koji je pokazao veliko srce i u play offu za Boston nastupio dva dana nakon smrti svoje sestre. Jedan od najglasnijih bio je bivši igrač Celta, Ray Allen koga je klub također šikanirao u poslednjem periodu:

Ko je Thomas?

Poznata izreka u Americi „Visinu ne možeš naučiti“ odnosi se zapravo na to ako imaš dovoljno visokog igrača sve je moguće. Zato su neki poput Shawna Bradleya bili i korisni u ligi, no ipak je tu bilo i puno promašaja. Zadnji na pamet nam pada Bennet kojeg je otpustila najgora ekipa lige Netsi, te nešto prije njega Kwame Brown i Olowakandi. No, junak naše priče je nešto potpuno suprotno.

Omaleni Isaiah Thomas rođen je 1989. godine u Washingtonu,a interesantno je da je ime dobio po legendardnom Isiah Thomasu pošto je njegov otac izgubio okladu u jednoj kafani. Majka mu je bila velika vjernica pa zato je to ime malo promjenjeno na Isaiah. U mlađim danima odlučivo se između košarke i am.fudbala i na sreću odabrao košarku. U srednjoj školi je dominirao i bio je 14.rangirani razigravač u celoj Americi. Na fakultet je išao na University of Washington i ostavio odličan utisak. Na kraju je imao 16,9 poena, 3,2 asista i 3,9 skoka po utakmici, a iste 2011.godine je izabran u All-Pack 10 ekipu.

Posle te sezone objavljuje da izlazi na draft. Gotovo sve ekipe su bile skeptične prema Thomasu, zbog niskog rasta da će biti čovek manje u obrani, no prevarili su se. Kingsi ga izabiru zadnjim pickom 2. runde i Isaiah odlazi u Sacrametno. Tamo je odlično počeo i postao je prvi igrač izabran zadnjim pickom na draftu a da je osvojio nagradu za rookiea meseca. Bio je jedan od boljih igrača Kingsa, no oni ga iduće sezone tradeaju u Phoenix. Tamo uz Bledsloea, Dragića i ostale čini jednu vrlo zanimljivu i talentovanu ekipu, no za dlaku promašuju playoff i ta ekipa se raspada. Thomas odlazi u Boston za Marcusa Thortona i tek ovde kreće prava stvar.

„Kada sam došao u Boston, nisam niti znao da mogu uči u doigravanje. Ubrzo mi je poruku poslao Isiah Thomas u kojoj je pisalo: Vodi ih u doigravanje, zaostaju samo jednu utakmicu. To je tvoj posao!“ Thomas je bio baš ono što je falilo Bostonu, napad. Bili su gotovo zadnji u ligi po statistikama u napadu, a Thomas je kao jedan od najdinamičnijih igrača u ligi doneo neverovatan pomak na tom delu. Ovde se našao i potpuno drugačijoj ulozi nego u Sunsima i Kingsima. Sada je u mladoj ekipi Bostona bio jedan od najstarijih igrača, a samim time je postao i vođa ekipe.

„Otac mi je govorio da uvijek budem vođa, a ne sljedbenik. Pokušao sam biti vođa u svakoj ekipi te ću i dalje to raditi. Pogotov u ovoj ekipi, jer sam jedan od starijih igrača, što je pomalo i čudno. Ostali momci očekuju od mene da ih vodim i ja ću dati sve od sebe da u tome uspijem. U ligi sam četiri godine, a već me zovu veteranom, što je istovremeno dobro, ali i čudno.“ Govorio je Thomas pri dolasku u Bostonu. Na kraju se sve odlično ispostavilo. Trener Stevens i Thomas su razvili odlučnu kemiju, ekipa je proigrala i odmah u prvoj sezoni su ušli u playoff. Iako su poraženi metlom od Cavsa, dobrano su ih namučili. Te godine za dlaku mu je izbegla nagrada na najbolje 6. igrača lige, koja je na kraju otišla u Kanadu, tj Toronto u ruke Louea Williamsa.

Iduće sezone Thomas postaje Allstar i to kao 2. igrač 175cm i niži (prvi posle slavnog imenjaka) koji je izborio utakmicu svih zvezda. Boston ponovo vodi u playoff ali ovaj puta gube od Hawksa 4-2 u seriji.

No tek prošle sezone Thomas pokazuje svoj puni potencijal. Jedan je od najboljih igrača lige, a njegov Boston je sa pozicije broj 1 ušao u play off gde je u finalu poklekao pred Lebronom i Clevelandom. Thomas odlično igra, pravi je vođa. Zabija, asistira sve po malo i Boston bi ove sezone pojačan Horfordom mogao biti bitan faktor u playoffu. Wizardse je torpedirao sa 38 poena, protiv Heata je nedavno zabilježio rekord karijere od čak 52 poena!! Najmanje je ove sezone zabio 18 poena protiv Warriorsa s tim da je tu utakmicu igrao samo 26 minuta. Ove sezone omaleni Thomas je na prosecima od čak 28,2 poena 2,7 skoka i 6,1 asist. Najviše zabija i asistira u karijeri a driblinzi i asistencije su jedan sasvim novi svet.

1 Trackback / Pingback

  1. Rastom niski, srcem veliki !! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*