EP 2017 Grupa C: Furija favorit, Hrvati vrebaju priliku

HRVATSKA

Nakon vrlo dobro nastupa prošle godine na Olimpijadi gde su napravili veliki korak napred, najviše što se tiče igre, Hrvati su imali velika očekivanja od ovog Eurobasketa. Momci u NBA su imali odlične sezone. Šarić se dokazao u Sixersima i zamalo mu je izmakla nagrada za Rookea lige, Bogdanović je napokon osetio drugu rundu playoffa a i Zubac je znao iznenaditi u dresu Lakersa. No prije prvenstva Hrvati su kao i većina reprezentacija s ovog prvenstva doživeli dosta otkaza. Gotovo čitava centarska linija neće moći igrati, Zubac i Žižić su otkazali, a nakon njih i Miro Bilan. Hezonje je također otkazao nastup tako da su “patili” i na vanjskim pozicijama.

Šarić: Kako netko može biti umoran za reprezentaciju?!

Uz sve to, najbitniji igrači Šarić i Bogdanović, su ipak tu. To daje nadu Aci da će ipak uspeti ostvariti rezultat na ovom Euru. Bender također nije dvojio oko ovoga Eura i čini se kao igrač koji bi mogao puno pokazati na ovom Euru. Dobar su spoj mladosti u Benderu i Šariću, te iskustva u Popoviću, Tomasu i Simonu, no kratka klupa bi ih mogli koštati najvećih dometa. Ako Aco uspije pronaći pravu rotaciju, bez prevelikog raubanja najvećih zvezda Hrvati bi napokon mogli imati dobro prvenstvo.

PETORKA: Ukić – Simon – Bogdanović – Šarić – Planinić

ČEŠKA

Česi su još jedna reprezentacija opterećena otkazima. Nakon solidnog nastupa na prošlom prvenstu gde su uzeli 7. mesto u ovako oslabljenom sastavu teško da mogu ponoviti ovakav rezultat. Sada im fale Schlib, Jelinek,Pumprla i najbolji igrač Vesely. Ostao je samo Satoransky koji je istina prešao u NBA ali tamo se nikako nije naigrao u Rocketsima. Ostali su praktički bez 4 od glavnih 5 igrača. Ove godine će se sve vrtiti oko Satoranskog, koji i dalje ima kvalitet, a kako se nije naigrao ovde će doći relativno odmoran i verujemo u dobroj formi. Osim njega tu je iskusnjara Jiri Welsch za kojeg imam osećaj da igra već 50 godina. Bivši NBA igrač je odličan šuter i sigurno i dalje može ubaciti pokoju trojku po utakmici. Osim njega tu je Auda koji igra u Poljskoj i Bohacih koji je u bivše ABA ligašu Nymburku. U ovakvom sastavu će se boriti za poslednje mesto za prolaz dalje, no nešto više će biti veliko iznenađenje.

PETORKA: Satoransky-Bohacik-Welsch-Auda-Svrdlik

 CRNA GORA

Predvođeni iskusnim Božom Tanjevićem s klupe i možda i možda najjačom centarskom linijom na prvenstvu (samo bi Špance stavio prije njih) Crnogorci imaju velika očekivanja. Dubljević je bio MVP finala španskog prvenstva gde je sa svojom Valenciom iznenadio Real i imao je sjajnu sezonu. Vučević je bio ponajbolji igrač Magica, čovek oko kojega se sve vrtilo, te njih dvojica čine odličan duo po koševima. Osim njih tu je i Todorović koji je bio vrlo dobar u Europi i šuter Nikolić kojim Tanjević može sniziti petorku ako zatreba. Osim centar valja izdvojiti i Ivanovića i Ricea koji će deliti minutažu na jedinici. Iako je Rice veća zvezda, njegovo ponašanje i igra možda i ugroze nastup na Euru. Nije uspeo pronaći formu gotovo čitavu sezonu, no on je vrlo kvalitetan igrač i ukoliko popravi ponašanje mogao bi biti ključan igrač izvana za Crnu Goru. Ivanović je napokon počeo opravdavati talenat. Vrlo dobre igre prošle sezone, a u pripremnom periodu čak su izgledali  i bolje s njim nego Riceom na parketu. No tu sada dolazimo do problema. Posle njih velika rupa u kvaliteti, koja bi mogla doći do izražaja protiv ozbiljnijih reprezentacija. Na beku će startati Šehović koje je prilično jednodimenzionalan igrač, a mesto je ovde pronašao i revolreraš Vraneš koji je bio rezerva i u Budućnosti. Grupu će sigurno proći, a dalje će uvelike ovisiti o rasporedu. Ukoliko budu iskoristili potpuno svoju centarsku liniju Crnogorci imaju šanse za veće stvari.

PETORKA: Rice-Šehović-Mihailović-Dubljević-Vučević

 ŠPANIJA

Prvi favoriti prvenstva. Predvođeni braćom Gasol i Hernangomez imaju neverovatnu centarsku liniju. Iako su izgubili Llulla netom prije prvenstva i dalje imaju respektabilnu bekovsku liniju. Rodriguez je bio solidan u NBA, a pre 2 sezone je bio jedan od najboljih playeva Eurolige. Rubio je opet tu koji iako i dalje nema šuta izvrstan je u svim ostalim stvarima i trebao bi biti startni bek. Imaju još jedan NBA talenat u Abrinesu, sjajnom šuteru koji je u Thunderima bio ozbiljna opcija izvana. Oprostiti su se došli Navaro i San Emeterio koji usprkos godinama još uvek mogu pružiti dobre partije. Španci su odlično zaokružena ekipa predvođena braćom Gasol koji su dosada uvek dominirali na Eurobasketima (pogotovo Pau) i prvi su favoriti za zlato. Imaju sve na terenu, a vodi ih Scariolo koji sigurno neće grešiti u ključnim trenutcima.

PETORKA: Rubio-San Emeterio-Abrines-W.Hernangomez -M.Gasol

 MAĐARSKA

Nakon pauze od čak 18 godina Mađari su se kvalificirali za Eurobasket. Nije ih bilo od 1999. godine kada su uzeli 13. mesto. Ove godine bi čak mogli proći i u drugi krug. Većina igrača im igra u domaćoj ligi, osim prve zvezda Adama Hange koji je imao sjajne dve poslednje sezone u Caji. Sada je prešao u Barcu koja ga vija poslednjih godinu dana. Osim njega stranac na centarskim pozicijama Allen također igra u Španiji, a talentirani centar Goloman je u NCAA ligi, tačnije u UCLA Bruinsima. Kellera i Vojvode se sigurno sećamo iz ABA lige kada je Szolnoki igrao, oni su još tamo i osim Allena i Hange oni su glavne uzdanice ove reprezentacije. Prognoza je borba za 4. mesto sa Česima koje bi mogli čak i iznenaditi.

PETORKA:  Wittman-Vojvoda-Hanga-Allen-Keller

 RUMUNIJA

Verovatno najveća nepoznanica Eurobasketa. Svi igrači su u domaćoj rumunskoj ligi, koja ako će iskreno nije nam poznata baš po kvaliteti. Zadnji puta su na Euru bili 1987. godine, i sada su slično kao i Mađari iskoristiti proširenje Eura da se kvalificiraju. Najbolji igrač im je Moldoveanu koji igra na mestu četvorka. On ima i inozemnog iskustva, a čak je studirao na George Mason sveučilištu. Na draftu nije bio izabran, prošao je dosta klubova po Europi, od Bennetona, Le Havrea i Zielene Gore. Osvojio je dvostruku krunu sa svojim klubom u Rumuniji, te je bio i najbolji igrač prvenstva. Rumuni su ovde došli “izletnički”. Ne verujemo da će uspeti ikoga iznenaditi, i čak bi i jedan pobeda bilo iznenađenje.

PETORKA: Tudor-Mandache-Silvasa-Moldoveanu-Gutoaia

1 Trackback / Pingback

  1. Eurobasket 2017: Timovi, rezultati, izveštaji - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*