Recap sezone 2016 – 2017: Washington Wizards

Ekipa iz glavnog grada je napokon imala odličnu sezonu. Wall i Beal su napokon proigrali, a s njim i čitava ekipa. Brooks je dobro posložio stvari i na kraju su završili kao 4. ekipa Istoka. Igrali su odličan napad, bili su u Top 10 u čitavoj ligi, dok je obrana štekala te nisu uspeli ući ni u najboljih 20. Playoff je također bio zadovoljavajuć. Dobili su prvo Hawkse, da bi u polufinalu ipak pokleli od Kelta, no igrom nikako nisu razočarali.

Iako su na kraju bili jedna od boljih ekipa lige, početak je bio totalno drugačiji. Užasno su ušli u sezonu, imali su samo 7 pobeda i 13 poraza u prvim mesecima sezone. Petorka nije funkcionirala, Brooks jednostavno nije mogao pronaći dobitnu formulu. No nakon toga stvari se menjaju na bolje za momke iz glavnog grada. Kreće sjajna serija. 14 pobeda i samo 6 poraza u narednim utakmicama i Wizardsi naglo napreduju ka vrhu lige. U tom pohodu dominirali su Wall i Beal, bekovski par koji je napokon imao zdravu sezonu. Čitava petorka je bila dobro ušitmana, pick and roll Walla i Gortata je sjajno radio, Beal i Morris su stavljali svoje šuteve, a Porter je imao sezonu života. Igrali su odličnu košarku, nizali po 5,6 pobeda u nizu nekoliko puta u sezoni, a uz to su odigrali i možda najbolju utakmicu sezone protiv Cavsa. Nažalost izgubili su u produžetku, no Lebron je spasio stvar neverovatnom trojkom, a Wizardsi su odigrali sjajan meč.

Bekovi u naletu

Ključ ovakve sezone je sigurno bila igra bekovskog para Wall-Beal. Dosada njih dvojica nikako nisu mogla spojiti sezonu bez povreda. Obojica su mučila muku tokom svoje čitave karijere, no ove godine su ušli zdravi. I to se videlo. Wall je obavio operaciju kolena prije sezone, rešio je sve probleme i imao sezonu života. Popravio je šut s poludistance i redovno kažnjavao kada bi ostavljali samog. Pick and roll s Gortatom je doveo do savršenstva, a uz Westbrook je verovatno najbolji igrač u tranziciji u ligi. Vukao je kontru kada god je stigao i u dosta slučajeva sam završavao i to dosta uspešno. Delio je i asista, te su Beal i Porter imali najbolje šuterske sezone, delimično i zbog njega. Beal je također odigrao sjajnu i zdravu sezonu. Šuterski je bio na razini čitave godine, obranu popravio, a kada nije bilo Walla na terenu preuzimao je odgovornost kreacije i to je jako dobro radio. Ako nastave ovim tempom Curry i Klay su dobili ozbiljnu konkurenciju za najbolji bekovski par lige.

Problem klupe

Wizardsi su imali jednu od najbolji startnih petorki lige. Uz Wall i Beala i Porter je odigrao sezonu života. Jedno vreme je bio najbolji šuter lige izvana, te je imao preko 50% šuta za tri poena. Idealan 3-D igrač koji je jako tražen u današnje vreme. No, uz sjajne igre petorke koja je možda bila i najbolja u ligi, klupa je totalno podbacila. Prakitički do dolaska Bogdanovića nisu imali legtimnu opciju s klupe, a Bojan je stigao koncem sezone. Burke je igrao toplo hladno, nekada je znao iznenaditi no većinom je imao loše partije. Ni centarski par Smith Mahimni se nije proslavio. Smith jednostavno nema kvalitet, a Mahimni je mučio muku s povredama. Jedina ozbiljna opcija je bio Oubre, vrlo dobar i enegričan obrambeni igrač, no napadački je dosta limitiran (barem zasada). Dolaskom našeg Bogdanovića stvari su se bitno popravile. Igrao je slične setove kao i Beal i pružio nekoliko sjajnih partija sa 20+ poena. No došao je prekasno, a njegova obrana je bila previše izložena u playoffu tako da ni od njega Brooks nije imao previše koristi u doigravanju.

Bojan Bogdanović je protiv Magica je ubacio 27 poena, a pogodio je čak 8 od 10 trojki i doneo pobedu Wizardsima. Utakmicu posle Babo je imao savršenih 16/16 sa linije bacanja što je također rekord što se tiče naših igrača.

Playoff run

Prva runda playoffa Wizardsima je donela stare znance Hawkse. Serija je bila puna tenzij , ove dve ekipe su se već dosta puta susretale u playoffu prošlih godina. Prve dve utakmice su bile napete, no sjajni Wall je vodio Wizardse do prve dve domaće pobede. U Atlanti su ipak problemi s klupom došli do izražaja, Millsap i Schroeder su bili prejaki i serija se vratila u glavni grad. Tu je Wall opet bio sjajan i Wizardsi su poveli, da bi poslednju utakmicu u Atlanti rešili u svoju korist s prvim breakom u seriji.

Nakon toga sledio je spektakl s Bostonom. Bespoštedna borba od prve minute. Udarce su izmenjivali sjajni Wall i Thomas koji je isporučio 52 poena u drugoj utakmici. Prve dve su otišle na stranu Bostona, druga nakon produžetka i serija je prešla u Washington. Tamo Wizardsi dobijaju svoje dvije utakmice i pokazuju se kao jedna od jačih ekipa na domaćem terenu. Na kraju je serija došla i do 7. utakmice, a i ova serija je bila puna tenzija. Kelti su došli prije utakmice skroz u crnom, aludirajući na “pogreb Wizardsa” u 7. utakmici. Na kraju se ispostavilo da su ipak jači i Wizardsi završavaju sjajnu sezonu u 7. utakmici polufinala Istoka.

Velika gužva u Washingtonu!

5 Trackbacks / Pingbacks

  1. Novi šerif Glavnog grada - Ostatak Sveta
  2. Washington Wizards 2018-2019: Konačna popast Čarobnjaka - Ostatak Sveta
  3. Washington Wizards 2019-2020: Sve oči uprte u Walla - Ostatak Sveta
  4. 'Čarolija' ponovo živi u NBA - Ostatak Sveta
  5. Washington Wizards 2021-2022 Izgubljeni čarobnjaci - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*