Grupa D: Nikad jači Letonci, i težak ispit za Srbiju

Konačno stižemo i do grupe D u kojoj vojeva reprezentacija Srbije pogođena brojnim povredama i pokojim otkazom. Selektor Đorđević je optimista, javnost i stručnjaci su oprezni, svi veruju u ovaj tim u kojem je sada lider Bogdan Bogdanović. Bez kompletne prve petorke i 3-4 back up igrača i treba biti oprezan. Posebno u grupi u kojoj su vrlo jaki Letonci, Turci i Rusi koji uvek mogu iznenaditi, pa i Velika Britanija koja nije više anonimus u svetu košarke.

VELIKA BRITANIJA

bbc.co.uk

Britanci su tek nekoliko poslednjih godina na košarkaškoj sceni. Uspon je počeo sa Benom Gordonom i Luolom Dengom, dvojicom solidnih NBA igrača, uverljivo najboljih koje su Britanci ikada imali. Bili su na 3 Eura zaredom sa identičnim uspehom, 13. mesto, dok se na poslednje nisu kvalifikovali. Ovaj puta su uspeli proći grupu sa Luksemburgom, Mađarskom i Makedonijom te se kvalificirati za završni turnir. Ovaj puta imaju mladu i talentovanu ekipu koja je pokazala solidne igre u pripremnom periodu. Ističe se tesan poraz od Grka pred prepunom dvoranom u Londonu. Uz to uverljivo su dobili Izraelce s kojim će se susresti i na Euru. Čvrsta su ekipa koji igra solidnu obranu, dok u napadu najviše zavise od trojki Clarka koji je ujedno i najbolji igrač ove reprezentacije. Momak koji već nekoliko sezone igra uspešno u Europi, a čak je biran i na draftu. Ne predviđa ima se uspeh na ovom prvenstvu i kako stvari stoje zadnje mesto im ne gine. No na prošlo Euru(kada su nastupali) za dlaku su prošli dalje, tako da ih ne treba u startu otpisati.

Petorka: Nelson-Johnson-Murray-Clark-Boateng

SRBIJA

Reprezentacija koja je verovatno najviše oslabljena povredama na ovom prvenstvu. Fali im gotovo pola ekipa koja je uzela srebro na Olipmijadi. Nema Teodosić, Nedović, Kalinića, Simonović, Bjelice, Jokića i Raduljice. No usprkos svemu ovome Srbi i dalje imaju i više nego konkurentan sastav.

Tim – iznad svega!

Na playu će biti sjajni Jović, koji je srušio rekord Eurolige po asistama  u jednoj utakmici. Šuter je i glavni igrač ove reprezentacije Bogdan Bogdanović koji je potpisao najveći rookie ugovor u istoriji NBA lige sa Kingsima i biti će glavna srpska pretnja na ovom prvenstvu. Krila će popuniti Lučić koji je povratnik u repku i Milosavljević. Centri su možda i najjača karika Srba. Marjanović je možda i najdominantniji igrač, a Kuzmić i Štimac su imali sezonu života prošle sezone. Najslabija je pozicija četvorke koju popunjavaju Mačvan i Birčević. No Milan je kapiten ove reprezentacije, igrač koji je siguran na lopti, a usprkos svojim slabim fizičkim predispozicijama to nadoknađuje jako pametnom igrom. I u ovakom sastavu im prognoziramo borbu za medalje, jer granitna obrana će i dalje biti tu, a pored Bogdana, Jovića i centara niti napad neće previše patiti.

Petorka: Jović-Bogdanović-Lučić-Mačvan-Marjanović

RUSIJA

Reprezentacija koja uvek ima velika očekivanja, no nekako uvek uspije zakazati. Na ovom Euru su u gotovo punom sastavu, predvodi ih Shved koji je u Khimkiu imao sjajnu sezonu. On je ujedno i glavni igrač i strelac ove reprezentacije, te će na njega protivnici morati obratiti najviše pažnje. Uz njega na bekovima su tu iskusni Fridzon i Kulagin, dok petorku zaokružuju vrlo dobri Kurbanov i NBA centar Mozgov. Igrati će tvrdu obranu, gde će veliki Mozgov voditi glavnu reč, dok su u napadu prepušteni Shvedu. Doprinos će sigurno dati i Voronchevic koji može odigrati obe krilne pozicije, te Antonov i Zubkov. Drugi krug im je garantovan, no previše ovise o Shvedu, koji zna imati jako loše dane. Četvrtfinale ne bi trebalo doći u pitanje,no za nešto više im treba loš dan protivnika i Shved na 25+ poena.

Petorka: Shved-Fridzon-Voronchevic-Kurbanov-Mozgov

LETONIJA

Najveći “Dark horse” prvenstva. Uvek imaju jako neugodnu reprezentaciju, punu šutera, a ako im je dan onda ih je jako teško zaustaviti. Ovaj Euro su jedna od retkih reprezentacija koja može računati na puni kadar. Prošli Euro su bili vrlo dobri, a ove godine su pridodali i njihova 2 NBA igrača Bertransa i Porzingisa. Upravo bi Kristap trebao odvesti ovu reprezentaciju na jedan viši nivo. U Knicksima je pokazao kako zna igrati, a sa svojom visinom i sjajnim šuter predstavlja nerešivu enigmu za većinu obrana. Braća Bertrans će sigurno biti jedni od glavnih igrača, jedan je Partizanovac Davis, krilo sa sjajnim šutem, a drugi Darius ima iza sebe respektabilnu Euroligašku karijeru. Od poznatih “bombardera” sa prošlog Eura tu su Strelniks i Blums koji mogu svaku obranu razbiti svojim šutem. Ukratko najbolja šuterska reprezentacija prvenstva koja živi i umire od šuta. Prva utakmica sa Srbima će verovatno odlučivati o pobedniku grupe, a Latvijici bi se ove godine čak mogli umešati u borbu za medalju.

Petorka: Blums-Bertrans(dar)-Bertrans(dav)-Porzingis-Meiers

TURSKA

Nikad mira kod Turaka. Domaćini su pripreme počeli oduzimanjem pasoša Iliyasovi koji je otazao nastup zbog umora, a još od prije se ista situacija desila i s Kanterom.

“U strahu sam za svoj život!”

Na njih dvojicu ni u budućnosti neće moći računati. Iako je Fener uzeo Euroligu, kod Željka u ekipi se nije istakao niti jedan domaći igrač. Slična je situacija i u ostalim turskim klubovima, osim možda Galate gde je Guler jedan od standardnih prvotimaca. Imaju solidnu vanjsku liniju, Korkmaz je mladi šuter, dok je Osman nakon vrlo dobre sezonu u Efesu otišao kod Lebrona u NBA. Najviše stagnira Sipahi koji je trebao biti novi veliki turski bek. Nije se snašao kod Obradovića u Feneru i sada je u turskoj ligi gde pruža soldine partije. Erden i Sentrac bi trebali biti oslonac pod košem, no malo je reći da su im napadačke sposobnosti limitirane. Turci bi prevođeni domaćom publikom trebali relativno lagano proći grupu, no kada se presele na gostujući teren ne očekujemo velike stvari od njih.

BELGIJA

Belgijanci su bili jedno od ugodnih iznenađenja prošlog Eurobasketa. Ostvarili su 3 pobede u 6 utakmica, no nažalost nisu uspeli proći grupu. Ove godine su se uverljivo kvalificirali u grupi sa Islandom, Kiprom i Švicarskom pritome izgubivši samo jednu utakmicu i to nebitnu poslednju od Islanda kada su već potvrdili prvo mesto. Najjači su na bekovima, van Rossom igra za prvak Španije Valenciu, a koliko je važan dovoljno govori da ga ne puštaju u Real. Tabu je snažan bek, solidno šuta i dobre obrane, dok se svi verovatno sećamo vremešnog krila Alexa Herveillea koji je najbolje godine proveo u Realu. Nema Lojeskog, sjajnog šutera Panathinaikosa, koji je ove godine prešao iz redova najljućeg rivala Olympiakosa gde je pružao odlične partije i s njima uzeo Euroligu. Njihova najveća nada je mladi super brzi bek Lecomte, jedan od najbolji europskih igrača u NCAA ligi kojem će ovo biti debitatnski nastup. Belgijanci bi mogli zadati dosta problema Turcima i Rusim u borbi za mesto u drugom krugu, žilava su ekipa, a glavnoj trojci Rossom-Tabu-Hervelle bi ovo mogao biti zadnju Eurobasket te će sigurno biti motivirani.

Petorka:  Van Rossom-Tabu-Mwema-Hervelle-Tumba

1 Trackback / Pingback

  1. Eurobasket 2017: Timovi, rezultati, izveštaji - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*