Rajaković: Srbija je uvek među favoritima

Izvor: SportKlub

Darko Rajaković, asistent u stručnom štabu Oklahoma Siti Tandera, za Sport klub kaže da reprezentacija Srbije ima potreban karakter za dobar rezultat na Evrobasketu.

“Reprezentacija je uvek bila najbitnija stvar u našoj košarci i mislim da je sada vraćen kult nacionalnog tima – Sale radi fantastičan posao, zajedno sa celim stručnim štabom i Savezom, siguran sam da će ovi momci imati šansu za pobedu u svakoj utakmici. Gledao sam neke pripremne utakmice, delovali su fantastično – vidi se karakter, borci su, uveren sam da će tako nastaviti i na EP i da će nas obradovati“,počinje Rajaković za Sport klub.

S obzirom na brojne otkaze, očekuje se da se stil igre malo promeni i da se još veći akcenat stavi na odbranu.

“Definitivno imamo dobre igrače i trenere koji su dovoljno pametni da te igrače stave u poziciju da budu uspešni. To odlikuje našu selekciju poslednjih godina – ni prethodnih leta nismo bili kompletni, ali svi momci koji su se pojavili dali su svoj maksimum i bili su stavljeni u pravu funkciju“.

Španija se nameće kao glavni favorit, ali to ne mora ništa da znači.

“Evropsko prvenstvo je kvalitetnije takmičenje i od svetskog prvenstva i od olimpijskih igara jer više timova konkuriše za medalje. Pored tih glavnih sedam-osam ekipa, ne bi bilo iznenađenje da se timovi manje zvučnih imena umešaju u borbu za medalju. Slovenci npr. imaju jako dobru ekipu, agresivnu i timsku košarku igraju“.

Posebnu pažnju 38-godišnji Rajaković obratiće na Aleksa Abrinesa, beka Španije koji nosi dres Tandera.

“Aleks je odigrao vrlo dobru ruki sezonu, napredovao je i prilagodio se stilu igre u NBA. Njihov selektor Serđo Skariolo veoma ga poštuje, imaće veću minutažu i veću ulogu, pogotovo posle povrede Ljulja bi trebalo da bude među važnijim karikama u timu. Idem u Rumuniju da gledam njegove igre, da mu pružim podršku – gledaću dva meča Španije, ali iskoristiću priliku da gledam i ostale mečeve u toj grupi, da gledam Crnogorce i Hrvate, biće vrlo dobrih utakmica“.

Iskoristili smo priliku da Darka pitamo za komentar značajnog trejda u kojem je Pol Džordž završio u Oklahomi, a Viktor Oladipo i Domantas Sabonis u Indijani.

“Jako smo uzbuđeni zbog dolaska Džordža, i u klubu i u gradu – on igra trojku, što je pozicija koja nam je nedostajala i koja nam je bila prioritet. On će u tandemu sa Vestbrukom vrlo dobro da se snađe – želi da se bori za titulu, takav mentalitet ima i Rasel i Tander kao tim, verujem da će odlično funkcionisati. On je fantastičan šuter i igrač u izolaciji, igraće i trojku i četvorku. Napravićemo sistem koji će odgovarati i njemu i timu“, rekao je Rajaković i zaključio:

“Zapad je sve jači iz godine u godinu, dosta vrhunskih igrača iz istočne konferencije dolazi na Zapad – Golden Stejt ima četiri Ol-stara i favorit je za titulu, ali tu su i veoma kvalitetni Hjuston, uvek nezgodni San Antonio… Tu negde vidimo i sebe, da se borimo za primat u konferenciji“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*