Eurobasket, dan 1: Petlovi se skuvali u finskoj sauni

FIBA

Napokon smo dočekali početak Eura. Uzbuđenja nije manjkalo prvog dana. Shroeder i Dragić su na NBA pogon doneli trijumfe svojim timovima. Litvanci i Francuzi su zapeli već na prvom koraku, dok su Grci i Italijani lagano stigli do svojih prvih pobeda.

Evo i pet najboljih poteza prvog dana, a na prvom mestu je nekadašnji play Partizana:

Slovenija – Poljska 90 – 81

Turnir otvaraju Slovenci protiv Poljaka. Favoriti su svakako Slovenci koji se s pravom nadaju na veliki uspeh ovaj Euro. Dragić i Dončić bi trebali biti prevaga, kao i duža klupa kojom raspolažu Slovenci. Poljaci sve nade polažu izvana u dobar šuterski dan Slaughtera i Ponitke koji će probati uštopati Dragića.

Slovenci su očekivano došli do svoje prve pobede na otvaranju Eura. Bili su bolji čitavu utakmicu od Poljaka, a dominirao je jedan od najboljih europskih bekova Goran Dragić. Postigao je čak 20 poena u prvom delu, da bi na kraju zavšrio na 30 što mu je rekord karijere u dresu reprezentacije. Vodili su čitavu utakmicu,pred kraj i preko 15 razlike, no Poljaci se primiču serijom u poslednjoj četvrtini ali nije bilo dovoljno. Kod Poljaka je najbolji bio Ponitka sa 22 poena i čak 13 skokova.

Nemačka – Ukrajina 75 – 63

Meč koji će verovatno odlučivati o 4. mestu u ovoj grupi, a dešava se već na početku prvenstva. Ekipa koja izgubi ovo će se morati dobrano potruditi da to nadoknadi u nastavku prvenstvu. Dve totalno različite ekipe, Njemci imaju dobar i pokretan napad kojem ipak fali kvalitet da budu ozbiljan konkurent, dok su Ukrajinci čvrsta i obrambena ekipa. No Švabe imaju Schreoder, kvalitet koji Ukrajinci nemaju i on bi treba stvarati najviše problema sporim bekovima Ukrajine. Zbog njega i šuterskih kvaliteta koje će Ukrajinici teško moći ispratiti prednost ide Njemcima u ovom meču.

Na početku smo videli napet meč, no koncem druge četvrtine Švabe se na krilima Schoredera odvajaju. Postigao je čak 18 poena u prvom delu i uz Voightmanna najzaslužniji za vodstvo. U drugom delu prednost samo raste, Schroeder nastavlja rešetati izvana, a Ukrajinici nemaju odgovora na odličnu obranu Nemaca. U poslednjoj četvrtini Ukrajinci su imali svoju šansu, stigli su na 10 poena, no dva puta zaredom promašuju i propuštaju priliku da se potpuno vrate. Voightmann faul košem rešava utakmicu i Švabe mirno privode meč kraju. Nakon Dragona još jedan NBA bek je bio izvrstan, Schroeder je ubacio 32 poena uz 4/7 šut za tri poena i tome dodao 7 asista. Kod Ukrajinaca najbolji je bio Pustovy sa 11 poena i 5 skokova i bivši Zvezdaš Lypovyy sa samo 2 poena, no dodao je i 6 skokova i 7 asista.

Island – Grčka 90 – 61

Grci na otvaranju imaju lagan zadatak. Idealna prilika da velikom pobedom uđu u turnir i zapravo najlakša utakmica u grupi za njih. Islanđani su još uvek nepoznanica, no nemaju kvalitet kojim bi ugrozili Grke. Ukoliko ih krene šut mogli bi imati malo zanimljviju utakmicu, no Grci bi s lakoćom ovo trebali dobiti.

Grci su očekivano dobili žilave Islanđane. Solidno su se držali u meču, no ipak su Grci bili prekvalitetni. Odličnu rolu je imao Giannisov brat Thanasis koji je s nekoliko obrambenih reakcija primirio Islanđane u trećoj četvrtini. Pappas je predvodio napad Grka, postigao je 20 poena uz 4 skoka i 3 asista, dok je Islanđane predvodio sjajni Pallson sa 21 poenom.

Litvanija – Gruzija 79-77

Najzanimljiviji duel prvog dana. Gruzijci su možda i jedina ekipa u grupi koja ima mišiće da se gura s Valančiunasom pod košem, Zaza bi ga bez problema trebao čuvati, dok bi najveće probleme mogao stvarati Kalnietis izvana, ako bude imao dobar dan. Blaga prednost ide Litavcima u ovom meču, imaju ipak malo dužu klupu, no Gruzijci dolaze napaljeni i u punom sastavu te sigurno neće pasti bez borbe.

U prvom delu Litavci su dominirali, šutirali su trojke 50% no odličnim drugim delom druge četvrtine Gruzijci prilaze na samo 4 poena razlike. Sjajan je bio Shengelia koji je dominirao protiv Kuzminskasa. Nakon odmora Gruzijci nastavljaju u istom ritmu u kojem su završili prvi deo. U potpunosti stižu Litavce kojima je stalo šut za tri i prvo iznenađenje dana se naziralo. Smirenom igrom u napadu i fizičkom igrom na oba kraja terena Gruzijci prelaze u vodstvo. Na kraju Kalnietis daje šansu Litavcima, no Dixon s dva ulaza odvodi Gruzijce na 4 poena razlike 10 sekundi prije kraja. Kuzminskas pogađa samo jedno od 3 bacanja, no Maciulis hvata skok i Litavci dolaze na samo poen razlike. Na drugoj strani Dixon ubacuje jedno bacanje, a Maciulis pokušava pogoditi tešku trojku za pobedu no ostala je na obruču i Gruzijci su mogli početi slaviti.

Shengelia je totalno razvalio Kuzminskasa i Litavce pod košem te stavio čak 29 poena, Dixon je bio sjajan u završnici i završio sa 12 poena, dok je kod Litavaca 18 ubacio Kuzminskas, a 15 Kalnietis.

Francuska – Finska 86 – 84

Francuzi idu na zanimljivu ekipu Finaca. Šuterska družina predvođena Kopponenom će probati iznenaditi favorite prvenstva.

Sjajnu utakmicu smo videli u Helsinkiu. Domaćini su u neverovatnoj atmosferi krenuli odlično u meč, vodili su nakon prve četvrtine i izgledali odlično na terenu. Druga pripada Francuzima koji stižu i prestižu Fince te na odmor odlaze s prednošću. U drugom delu Finci se polako približavaju, no Francuzi uspevaju održati prednost, a imali su i 8 razlike malo više od minute i po prije kraja. No onda Markkanen i Salin pogađaju trojke, te Wilson izdjednačava rezultat 15 sekundi do kraja. De Colo promašuje pobedu i odlazimo u produžetak. Tamo je dominirao Markkanen koji je pogodio svojih poslednjih 6 šuteva na utakmici, te opet Wilson koji je s 2 polaganja dokrajčio Francuze. Na kraju je opet De Colo promašio, no iz puno teže situacije nego pred kraj regularnog dela. Markkanen je na kraju završio sa 22 poena i 7 skokova,a Salin i Kotti su ubacili svaki po 14 koševa. Francuze je predvodio Fournier sa 25 ubačaja, dok je tragičar De Colo ubacio 21.

Italija – Izrael 69-48

Za kraj dana imamo još jedan napet duel. Talijani dolaze dosta oslabljeni na ovo prvenstvo, no to je s jedne strane i dobro jer sad im ne treba 4 lopte da bi igrali. Izraelci odavno nisu bili u ovako dobro sastavu i mogli bi biti iznenađenje prvenstva. Teško će talijani čuvati novog člana Warriorsa Casspia koji će im stvarati najviše problema, te uz to imaju podršku domaće publike koja bi mogla biti i prevaga u ovom meču.

Ni fanatična domaća pubilka nije pomogla protiv raspucanih Talijana. Bellinelli i Datome su pucali iz svih oružja i relativno lagano apsolvirali Izraelce. U prvom delu domaćini su se još i držali, nakon serija Talijana na početku vraćaju se i odlaze na odmor sa samo 4 poena zaostatka. No u drugom delu Bellineli i Datome nastavljaju paljbu i odvode Talijane na 10 poena prednosti. U tom trenutku su imali gotovo 50% šuta za tri poena. Do kraja prednost se samo povećavala i na kraju došla do konačnih 21 razlike. Bellineli je ubacio 6 trojki za 18 poena, dok je Datome dodao 4 i završio sa 16 ubačaja. Novi član NBA prvaka Warriorsa Casspi je bio jedini vredan spomena u domaćoj ekipi sa 18 poena i 9 skokova.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket dan 2, Srbi i Crnogorci igraju derbi grupe, Hrvati imaju lakši posao - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket 2017: Timovi, rezultati, izveštaji - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*