Eurobasket dan 2: Srbija ima novog lidera, Hrvati teško s Mađarima!

Nakon interesantnog prvog dana Eura koji nam je doneo puno iznenađenja, drugi je dan bio još zanimljiviji. Srbija i Hrvatska počele su sa pobedama, Crna Gora doživela je katastrofu protiv Španaca, dok su Rusi šokirali Tursku na njihovom terenu.

Top 5 poteza drugog dana:

BELGIJA – VELIKA BRITANIJA 103-90
Bez iznenađenja u prvoj utakmici drugog dana. Belgijanci su u drugom delu uspeli doći do pobede, iako se se Britanci u prvom poluvremenu pokazali kao solidna ekipa. Prvu četvrtinu su čak i dobili, dok su u drugoj Belgijanci uspeli stići i prestići Britance te otići na odmor s minimalnom prednošću. Ulaze bolje u drugi deo, te su uspeli prelomiti utakmicu i doći do vredne pobede. Najbolji kod Belgijanca je bio de Zeeuw sa 21 poenom i 7 skokova, bekovi van Rossom i Tabu su postgli po 18 i 17 poena. Britance je predvodio Olaseni sa 21 ubačajem, te je Clark dodao 20.

MAĐARSKA – HRVATSKA 58-67
Teže od očekivanog Hrvati su došli do premijerne pobede protiv Mađara. Prelomili su susret tek u poslednjoj četvrtini, kada Mađari u nedostatku Hange nisu imali rešenja u napadu. Prvi deo je obilježila velika borbenost Mađara, imali su užasno puno skokova u napadu, a Hanga i Vojvoda su zabijali poene. Bogdanović je jedini igrao dobro, dok se Šarić tražio prvo poluvreme. Do kraja utakmice Mađari su imali čak 40 skokova, od toga 21 napadački i to je stvaralo najveće probleme Hrvatima. No Hanga je presedio drugi deo, zbog obnovljenih problema s kukom što je uvelike olakšalo posao Hrvatima. Na kraju je Bogdanović koševima prelomio utakmicu, odveo Hrvate na 11 poena prednosti 2 minute prije kraja i tu je priča završila. Najbolji je bio Bogdanović sa 23 poena, a Šarić se na kraju probudio i dodao 15 koševa. Koševi kod Mađara su bili raspoređeni po celoj ekipi, a najviše su ubacili bekovi Perl i Vojvoda sa 12 i 11 poena.

SRBIJA – LATVIJA 92 – 82

Početak utakmice je bio dosta nervozan s obe strane, no Letonci su ušli bolje u meč. Porzingis je radio velike probleme obrani Srbije i našli su se u dosta velikom zaostatku na početku. No kako je četvrtina odmicala Srbi su predvođeni Bogdanovićem i Lučićem izvana pomalo smanjivali rezultat i došli na samo -3 do kraja četvrtine. U drugoj su nastavili istim tempom, Bobi je bio sjajan, sačuvao je Zingisa a na drugoj strani mu je utpao nekoliko poena pod obručem i Srbi polako ali sigurno prelaze u vodstvo. Ovde nažalost moramo pomeniti i suce koji su svirali nekoliko krajnje diskutabilnih faulova na obe strane. Kompenzirali su što je zapravo najgore moguće rešenje. Na odmor se otišlo s 2 poena minusa. U drugom delu Srbi kreću puno bolje, odmah na početku Jović krade loptu Zingisu živu loptu i naterao ga je na namerni faul. U idućoj akciji Zignis radi svoj 4. penal i seda na klupu te Srbi prelaze u vodstvo. Najviše problema su radili braća Bertrans i neočekivano Peiners koji inače nema tako veliku ulogu u ekipi. Srbi su povećavali vodstvo i imali prednost, no 4 minute prije kraja su gotovo ispustili sve nakon što je Zingis ubacio trojku i Letonci dolaze na +2. Tada ključnu ulogu odigrava Jović, prvo je sjajno završio kontru 1 na 3 s faul košem, a nakon toga pasom za Gudurića koji je nadmudrio Zignisa i Srbi opet vode. Utakmicu je rešio najbolji pojedinac na terenu Bogdanović trojkom kroz oči centru Knicksa. Na kraju se prednost popela na 10 razlike i Srbi su osigurali prvu pobedu u grupi. Bogdan je opravdao ulogu novog lidera i sasuo čak 30 poena uz 4 asista, a odličan je bio i kapiten Mačvan sa 14 koševa i 10 skokova. Kod Letonaca Zingis je ubacio 18 poena, a Dairis Bertrans je bio najbolji strelac sa 23 ubačaja.

ŠPANIJA – CRNA GORA 99 – 60
Od samo početka ovo je bila jednosmerna utakmica. Crnogorci su se držali samo prvih par minuta, a već nakon prve četvrtine je bilo +11 za Špance. Druga četvrtina je donela sličnu priču, Rodriguez Gasol i ekipa su došli do +20 već do odmora i tu je priča bila završena za Crnogorce. Loša utakmica naših momaka, neprotočno u napadu, mlako u obrani i Španci su to znali kazniti. Najbolji je bio jedan od braće Hernangomez Willy koji je ubacio 18 poena uz 9 skokova, dok mu je brat Juanhco ubacio 13. Kod poraženih Vučević je ubacio 15 poena uz 5 skokova, te Pavličević s 13 i 4 skoka.

TURSKA – RUSIJA 76 – 73

Prvo kolo Evropskog prvenstva zatvoreno je susretom između Turske i Rusije u Istanbulu.Turci imaju dosta izostanaka, najveći je možda i Dixona aka Muhhameda Ali koji se povredio 3 dana prije turnira. No tu su i dalje Guler, Osman Korkmaz koji će stvarati najviše problema Rusima. S druge strane Mozgov bi trebao dominirati u ovom meču, a najviše ovise i Shvedu i njegovim rešenjima u napadu. Problem je i rotacija, jer imaju praktički 6,7 igrača u rotaciji.

Ove dve selekcije su odigrale izuzetno uzbudljivu, ali ne preterano kvalitetnu utakmicu. Zbornaja je na kraju slavila sa 76 – 73, a junak pobede bio je Aleksej Šved. On je 25 sekundi pre kraja susreta pogodio trojku na isteku napada i na taj način rešio pitanje pobednika.

Šved je ujedno bio i najefikasniji igrač svoje ekipe sa 22 poena, ali i čak sedam izgubljenih lopti. Upravo podatak o izgubljenim loptama dva tima može da prikaže sliku kvaliteta ove utakmice. Rusija (22) i Turska (16) su ih na ovom meču napravili 38! Pored Šveda, kod Rusa se istakao i Timofej Mozgov sa 20 poena i devet uhvaćenih lopti.

U redovima Turske selekcije je briljirao Čedi Osman sa 28 poena, po sedam uhvaćenih i ukradenih lopti i četiri asistencije.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket dan 3: Srbi s "braćom" Rusima, Hrvatima najlakši izazov u grupi! - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket dan 3: Crnogorci zaboravili Špance, Švabe iznenadile Gruzijce! - Ostatak Sveta
  3. Eurobasket 2017: Timovi, rezultati, izveštaji - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*