Eurobasket dan 4: Fincima triler, Slovenci stoprocentni, sjajni Casspi

U nedelju su svoje mečeve igrali samo timovi iz grupa A i B. Uzbuđenja nije nedostajalo, a svedočili smo sjajnim mečevima Lauri Markannena i Omri Casspia. Nemci su doživeli prvi poraz, kao i Italijani.

Top 5 poteza 4 dana:

 

GRUPA A

FRANCUSKA – ISLAND 115-79

Iako su se domaćini solidno držali u prvom delu, nakon odmora Francuzi ubacuju u brzinu više i stvar je bila rešena. Steffanson je pružio najveći otpor, odmah od početka utakmice je pokazao da će biti najveća opasnost po koš Francuza. No centri su odradili posao, Lauvergne sa 13 i Seraphine sa 14 poena su ordinirali pod koševima, dok je izvana duo De Colo sa 16 i Jackson sa 14 odradio posao. Prelomili su utakmicu odličnom trećom dionicom u kojoj su postigli čak 37 poena, a dopustili samo 14. Otišli su na nedostižnu prednost i tu je bio kraj utakmice za domaćine. Kod poraženih Steffanson je bio najbolji sa 23 poena i čak 7 skokova.

SLOVENIA – GRČKA 78-72

Slovenci i dalje ne posustaju. Treća pobeda zaredom, ovaj puta su izdržali nalet Grka i došli verovatno do potvrde drugog kruga. Luka Dončić se napokon probudio, odigrao je odličnu utakmicu i vukao je Slovence u prvom delu sa 14 poena. Nakon prvog dela vodili su 5 razlike, no posle velikog odmora Grci rade seriju i dolaze na +6 prije početka poslednje dionice. No tu se Dončiću pridružuje Goran Dragić i s 9 poena u poslednjoj dionici preokreće rezultat i donosi Slovencima još jednu pobedu. Dončić je ubacio 22 poena uz 5 skokova, a Dragon je dodao 20 uz po 4 asista i skokova. Kod Grka je najbolji bio Sloukas sa 18 poena i 6 asista, a po 10 su ubacili Pappas, Papagiannis i Printezis.

FINSKA – POLJSKA 90-87 2OT

Kakva utakmica. Domaćini su još jednom odigrali triler utakmicu, a ovaj puta su igrali jedan više produžetak nego u utakmici s Francuzima. Poljaci su pružili odličan otpor domaćinima, koji su bolje krenuli u utakmicu. Finci su vodili većinu prve četvrtine, dopustivši samo 8 poena Poljacima. No nakon toga Poljaci se polako vraćaju u igru te u trećoj četvrtini čak dolaze i do vodstva. Waczynski je odigrao sjajno te pogodio nekoliko dalekometnih šuteva za vodstvo. Minutu prije kraja utakmice Finci su bili u najvećem zaostatku, čak 8 poena, no onda su se ukazali Kopponen i Markkanen i izjednačili rezultat. Poljaci su imali sve u svojim rukama, 7 sekundi do kraja krivo su izveli loptu i dali Markkanenu šansu da iz kontre izjedanči rezultat. U produžetku je opet Markkanen bio junak. Na kraju prvoga je pogodio još jednom za izjednačenje, nakon što Slaughter doneo prednost Poljacima na drugoj strani. A svoju sjajnu igru je potvrdio i u produžetku kada je uzeo ključan skok u napadu i bacanjima potvrdio pobedu. Na kraju je Markkanen odigra još jedan sjajan meč sa 27 poena uz 9 skokova, dok je Kopponen ubacio 21 i dodao 7 asista. Kod Poljaka Waczynski i Slaughter su ubacili po 18, a Ponitka je stao na 14 ubačaja.

GRUPA B

GRUZIJA – UKRAJINA 81-88

Ekipa Gruzije je doživela još jedan udarac. Ukrajinci su preko njih došli do svoje prve pobede na ovom Euru. Odigrali su bolji meč, tokom čitavog susreta su bili u vodstvu te na kraju porazili Gruzijce. Shengelia se kasno probudio, nije ga bilo nigde u početku utakmice, dok je prvi delom dominirao bivši Zvezdaš Lypovyy. Shermadini je svih svojih 17 poena ubacio u prvom delu, dok je u drugom podbacio. Pachulia i Shermadini su na kraju završili sa 17 poena, a 16 je ubacio dosada najbolji Shengeila. Kod pobednika Pustovyi je bio najefikasniji sa 19 ubačaja, dok su Lypovyy i Lusakhov ubacili po 17 poena.

LITVA – ITALIJA 78-73

U okršaju šutera na kraju su bolji bili Litavci koji su imali prednost gotovo čitavu utakmicu. Već u prvoj četvrtini smo videli kanonadu s obe strane. Trojke su samo sevale, a prva četvrtina je bila u egalu do kraja. Tek u drugoj su Litavci predvođeni Jusikevičiusom i Kalnietisom napravili malo osetniju prednost i otišli su na odmor sa 9 poena prednosti. Posebnu pažnju su obratili na Bellinelia koji je za svaki šut morao dobrano raditi. Talijani su polako stizali rezultat, u poslednjoj dionici se primakli čak i na 6 poena razlike, no Litavci su na sve imali odgovor i na kraju došli do zaslužene pobede. Jusikevičius je bio najbolji na parketu, čovek koji je bio 13. igrač prije prvenstva, a tek je povredom Lekavičiusa dospeo u ekipu. Sada je opravdao poverenje i utakmicu završio sa 20 poena. Kuzminskas je ubacio 14, a Valančuinas je stavio 13 uz 8 skokova. Datome je bio najbolji strelac utakmice sa 24 ubačaja, a Belinelli je ubacio 14 no iz 13 pokušaja.

NEMAČKA – IZRAEL 80 – 82

Na kraju dana Nemci koji su ugodno iznenadili s dve pobede na otvaranju idu na Izraelce koji imaju dva poraza. Schroeder je sjajno odigrao, vidi se da je neverovatno napredovao u Hawksima, a i ostatak ekipa ga relativno dobro prati. Večna nada Nemačke košarke Benzing pogađa šuteve, dok Theis i Voigtmann obavljaju svoje poslove pod obručima. Fino ukomponirana ekipa pod vodstvo Schoreder, već su pokazali da mogu pomrsiti račune i boljim ekipama. Izraelci su možda i najveće razočaranje. Pred domaćom publikom su odigrali katastrofalne prve dvije utakmice. Prvo poluvreme se još i drže, a onda neobjašnjivi pad. Casspi je jedini koji nešto pokušava no nažalost nema dovoljno dobru pratnju. Izraelci se moraju pod hitno probuditi ukoliko žele zadržati šanse za prolaz dalje.

Činilo se da su Nemci sigurni i da dobijaju, jer u poslednju deonicu ulaze sa plus 16, no onda na krilima fenomenalnog Casspia Izrael radi preokret i serijom od 23-5 dolazi do pobede. Casspi je završio meč sa 20 poena i 11 skokova. Na drugoj strain Dennis Schroder je imao 20 poena i 7 asistencija.

 

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket 2017: Timovi, rezultati, izveštaji - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket dan 5: Bogdan i Jović utišali Istanbul! - Ostatak Sveta
  3. Eurobasket 2017: Timovi, rezultati, izveštaji - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*